Huonot kokemukset koululiikunnasta latistivat Riikka Lessmanin liikunnallisen itsetunnon: nyt hän treenaa Elina Gustafssonin kanssa ja nauttii liikunnasta ensi kertaa 40 vuoteen

Riikka Lessman treenaa Elina Gustafssonin kanssa ja nauttii liikunnasta ensimmäistä kertaa 40 vuoteen 4:40
Riikka Lessman treenaa Elina Gustafssonin kanssa ja nauttii liikunnasta ensimmäistä kertaa 40 vuoteen.

Riikka Lessman vihasi liikuntaa jo alakoulussa. Kun muut luistelivat, Riikka kiersi kenttää. Kun muut jumppasivat musiikin tahtiin, Riikka sai pompotella palloa.

Liikuntavammainen oppilas jätettiin 90-luvulla liikuntatunneilla ryhmän ulkopuolelle. 

Riikalla todettiin heti syntymän jälkeen hermostoputken sulkeutumishäiriö, eli MMC (meningomyeloseele). 

Vamma aiheuttaa yksilöllisiä oireita: osa potilaista pystyy elämään suhteellisen normaalia elämää, toiset ovat alaraajahalvaantuneita syntymästään lähtien. Riikan vamma oli lievä, hän oppi kävelemään, mutta jalkaterissä oli epämuodostumia ja tunnottomuutta.

Hassusti kävelevä tyttö oli helppo kiusaamisen kohde ja liikuntatuntien erakko. 

Kipujen ja huonojen kokemusten takia liikunta ei koskaan tuottanut Riikalle iloa. Liikuntatunneilla opettajat eivät osanneet ottaa hänen erityistarpeita huomioon, eikä vapaa-ajallakaan löytynyt mieluista lajia. Isän ehdotti  Riikalle jousiammuntaa, mutta  teinityttö ei ideasta innostunut. Koulukokemukset olivat latistaneet liikunnallisen itsetunnon, eikä omaa lajia löytynyt.

Kuntoutuksessa Riikka kehotettiin laihduttamaan ja hän kokeili kaikkea, muun muassa kymmenen viikon sairaaladieettiä. Laihduttaminen ei vienyt kiloja, mutta motivaatiota liikkua senkin edestä. 

Apua MM-mitalistilta

Aikuisiällä Riikan ongelmat jalkojen toiminnan kanssa kasvoivat. Jalkateriin tuli kivuliaita haavaumia ja ne tulehtuivat helposti. Lopulta jalat amputoitiin polven alapuolelta ja Riikka opetteli uudestaan kävelemään jalkaproteeseilla. Tällä hetkellä Riikka pystyy liikkumaan kotona itsenäisesti, ulkona hän käyttää apuna rollaattoria ja pyörätuolia. 

Liikunnan ilo oli ollut kadoksissa vuosia, eivätkä lääkäreiden ja fysioterapeuttien hyvää tarkoittavat kehotukset laihduttaa, tai tieto liikunnan terveyshyödyistä riittäneet motivoimaan Riikkaa liikunnan pariin. 

Tarvittiin EM-kultamitalisti ja MM-pronssimitalisti. 

Keväällä 2021 Riikka otti yhteyttä nyrkkeilijä Elina Gustafssoniin. Riikka oli seurannut Elinaa Instagramissa jo pitkään ja ihastunut Elinan energiaan ja avoimuuteen. 

Pyörätuolissa istuminen oli rankkaa, kun kroppa ei saanut liikettä. Kädet kaipasivat vahvistusta. Kamppailulajit olivat aina kiehtoneet Riikkaa, ja hän halusi olla itsekin voimakas ja vahva. 

Yhteydenoton jälkeen asiat etenivät nopeasti – pian naiset treenasivat yhdessä.

Se oma juttu

Suora, suora, koukku, koukku. Riikka iskee lyöntisarjaa. Elina ottaa lyönnit vastaan pistehanskoihin ja kannustaa Riikkaa lyömään yhä nopeammin ja voimakkaammin. Riikan piilossa ollut potentiaali tulee esiin lyönti lyönniltä. Silmät syttyvät ilosta, kun nahkahanska tömähtää voimalla kohteeseen. Välillä kyytiä saa kuntopallo.

Jabien, suorien ja koukkujen lomassa espoolaisessa puistossa raikuu nauru. Riikka Lessman on löytänyt 40-vuotiaana liikunnan ilon ensimmäistä kertaa elämässään.

Elina pudistelee päätään kuunnellessaan Riikan kokemuksia liikuntatunneilta ja tarinoita erilaisista laihdutuskuureista. 

Kilpanyrkkeilyyn kuuluu painontarkkailu- ja pudotus, mutta uransa lopettamisen jälkeen Elina ei ole kiinnostunut kiloista ja grammoista. Elinan kokemuksen mukaan laihduttaminen pienentää elämää, kun ajatukset pyörivät vain painonpudotuksen ympärillä. Hän haluaa löytää ihmisistä sen hetken, jolloin silmiin syttyy kipinä liikunnan tuoman nautinnon kautta. Kilojen kariseminen tulee sivutuotteena.

Treenien jälkeen Elina työntää Riikan pyörätuolin pois nurmikolta. Pitkä ruoho ja kuoppainen alusta saa tuolin heilahtelemaan uhkaavasti puolelta toiselle, mutta naiset nauravat ja Elina lisää tuoliin vauhtia.

Lue myös:

    Uusimmat