Hurja arvio: Tyynenmeren koralliriutoilla on yli 11 miljardia muovipalaa – muovisista juomapilleistä halutaan eroon

0:50img
Julkaistu 20.02.2018 07:59
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Tuoreen tutkimuksen mukaan merien muovijätteellä on vakavia vaikutuksia paitsi merieläimiin myös koralliriuttoihin.

Tutkijoiden arvion mukaan Tyynenmeren koralliriutoilla on yli 11 miljardia muovipalaa. He ennakoivat, että muovijätteen määrä koralliriutoilla kasvaa 40 prosentilla vuoteen 2025 mennessä.

Tutkijat havaitsivat, että muovi vaikuttaa korallien terveyteen.

– Koralleilla, jotka ovat kosketuksissa muoviin, on 89 prosentin todennäköisyys sairastua. Jos muovia ei ole lähistöllä, korallien sairastumistodennäköisyys on 4 prosenttia, kertoo tutkimusta johtanut tohtori ja meribiologi Joleah Lamb Cornellin yliopistosta.

Muovi estää koralleja saamasta valoa ja happea. Se myös altistaa koralleja haitallisille mikrobeille, jotka aiheuttavat tauteja.

– Muovin kappaleet ovat osoittautuneet hyviksi kasvuympäristöiksi bakteereille. Niillä on yhteys tuhoisaan korallisairauteen, joka tappaa korallia, selittää Lamb.

COLOURBOX2270046

Isolla valliriutalla kielletään muovipillit

Isolla valliriutalla Australiassa on huolestuttu tilanteesta.

30 turismin parissa toimivaa yritystä on allekirjoittanut sitoumuksen kieltää muovipillien käytön Cairnsin ja Port Douglasin alueella.

– Meille on erittäin tärkeää, että koralliriutta säilyy hyvässä kunnossa. Pillien kieltäminen on hyvä käytännöllinen askel, joka voidaan toteuttaa nopeasti. Se ei ole vaikeaa ja se vaikuttaa korallien terveyteen, sanoo risteily-yrittäjä Brian Hennessy Sunlover Cruises -yrityksestä. 

Australialaiset käyttävät 10 miljoonaa pilliä päivässä.

– Ihmiset eivät mieti pillien käyttöä. Tämä on ensimmäinen askel ja yritämme seuraavaksi ulottaa muovipillien kiellon koko Ison valliriutan alueelle, sanoo meribiologi Nicole Nash.

Skotlanti suunnittelee kieltävänsä muovisten juomapillien käytön kokonaan vuoden 2019 loppuun mennessä.

Myös Britannian kuningatar Elisabet II osallistuu muovijätteen vähentämiseen. Hän on kieltänyt muovipullojen ja pillien käytön kuninkaallisissa kiinteistöissä.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat