Kello kymmenen sää pääkaupunkiseudulla on kalsea, mikä ei enteile puolueiden puheenjohtajien viimeiselle kampanjapäivälle suuria. Espoon Tapiolassa ihmetellään, missä kaikki ovat.
Kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin on määrä saapua tuota pikaa, mutta Ulla Halisella oli varaa valita mieleisensä parkkipaikka.
– Tässä tilaisuudessa on yleensä aina paljon väkeä, vaikkei olisi mitään näin jännittävää, pitkän linjan kokoomusäänestäjä ihmettelee.
Vaalien ennakkoasetelmissa on ihmetyttänyt toinenkin asia: Keskustajohtaja Juha Sipilän suosio.
– Eihän hän sano mitään!
Halinen tuli paikalle, koska haluaa kiittää puoluejohtajaa vaalityöstä. Hän on huomannut joidenkin tuttavien ärsyyntyneen Stubbin epäsuomalaisesta tyylistä, mutta pitää itse sitä hyvänä asiana.
– Pelottaa hirveästi, miten hänen käy.
Kello 11
Tunnelma vasemmistoliiton vaalikojulla Helsingin Hakaniemessä sähköistyy, kun puheenjohtaja Paavo Arhinmäki saapuu paikalle.
Koleasta viimasta huolimatta muutamia kannattajia on tullut paikalle varta vasten tapaamaan Arhinmäkeä.
Vanha rouva antaa Arhinmäelle vaaleanpunaisen pupulelun toimitettavaksi puheenjohtajan tyttärille, joista nuorempi on vain muutaman viikon ikäinen.
– Vaaleanpunaisille jutuille on meillä nyt kovasti kysyntää, Arhinmäki kiittelee.
Vakavampaa sävyä keskusteluun tulee, kun varttunut mies tulee kertomaan isoisästään, joka virui valkoisten vankina Santahaminan vankileirillä.
Mies on huolissaan eriarvoistumiskehityksestä Suomessa.
– Meillä on kohta taas vuosi 1918 edessä, mies sanoo.
Kello 12
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö vietti vaalien aattoa Turussa. Saaristolaismarkkinoiden ja kevätauringon ansiosta Aurajokiranta kuhisi ihmisiä.
– Hädin tuskin pääsin tulemaan paikalle, kun väkeä oli niin paljon, ja kaikki halusivat keskustella.
Niinistön mukaan katukeskusteluissa suurimmaksi vaaliteemaksi on noussut työ.
– Täällä Varsinais-Suomessa myös Itämeren tila puhuttaa.
Niinistön mukaan keskustan reilu johto gallupeissa on johtanut siihen, että isot puolueet eivät ole halunneet tehdä uusia keskusteluavauksia.
– Erityisesti keskustassa on ehkä ajateltu, että kaikkien mielipiteiden esittäminen voi laskea kannatusta.
Kello 12.30
Espoon kunnallispolitiikan ”grand old manin” yli 80-vuotiaan kunnallisneuvos Karl Koivusen on päästävä paikalle, kun SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tulee oman kaupunginosan Leppävaaran kauppakeskukseen.
Vaimo Tuulikki Koivunen toimii miehensä omaishoitajana ja auttaa hänet taksista pyörätuoliin ja vaalitilaisuuteen.
Kauppakeskuksessa pariskunta tapaa Rinteen ja muitakin tuttuja. Rouva Koivunen kiittelee erityisesti kansanedustajaksi pyrkivää Timo Harakkaa, joka otti vastaan haasteen tulla tutustumaan omaishoitajan arkeen ja vietti Koivusilla muutaman tunnin.
Kello 13
Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen huomiosta lähes nahistellaan Helsingin Narinkkatorilla. Kaikki haluaisivat jututtaa ministeriä.
– Sä vetoat moniin mun ikäisiin yli kuuskymppisiin miehiin, Päivi. Älä vain ryhdy ylimieliseksi, opastaa Heikki Ylöstalo.
Ylöstalo kertoo äänestäneensä joskus Stubbia, mutta pettyneensä tämän käytökseen.
– Tämmöisenä aikana vääränlainen ylimielisyys on vääränlaista äijäenergiaa. Nöyryys on päivän sana, eikä vain pelkkää retoriikkaa.
Kello 14
Mehevä makkarantuoksu houkuttaa ihmisiä perussuomalaisten vaaliteltalle Vantaan Tikkurilassa.
Puoluepomo Timo Soinilla riittää jutusteltavaa ihmisille, jotka haluavat tietää eläkkeistä, veroista ja maailman menosta.
– Hyvältä näyttää, kuuluu Soinin, mutta monen muunkin suusta.
Uusimmat gallupit enteilevät mukavaa tulosta.
Eläkeläisrouva seuraa kuhinaa Soinin ympärillä. Lapsenlastaan rattaissa työntävä Eeva-Liisa Räsänen haluaisi tietää, miksi eläkeläisiä aina rokotetaan.
– En minä kyllä ilkeä mennä, hän kuitenkin päättää.
Kello 14.30
RKP:n puheenjohtajan Carl Haglundin ympärillä riitti vilskettä Espoon Matinkylän Iso Omena -kauppakeskuksessa. Siniseen rkp-takkiin ja viininpunaisiin housuihin sonnustautunut puoluejohtaja sai selvittää näkemyksiään sekä ruotsiksi että suomeksi.
– Työllisyys, yrittäjyys, koulut, myös ulkopolitiikka. Ihan laidasta laitaan, Haglund kertoi.
Suomenkielinen rouva halusi tietää Haglundin veronäkemyksistä. Hän toivoi, että verotuksen avulla lisättäisiin alle 3 000 euroa kuussa ansaitsevien ostovoimaa.
– Tämä on hyvä havainto. Kilpailukykymme on niin heikko, ettei ole varaa nostaa palkkoja. Sen takia pitää lisätä ostovoimaa veroja laskemalla, Haglund selitti.
Kello 15
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä saapui vähän Haglundin jälkeen samaan kauppakeskuksen aulaan. Hän ennusti äänestysprosentin nousevan viime vaaleista.
– Galluppeihin nähden voi tapahtua vielä isojakin muutoksia, Sipilä arvioi.
Sipilän mielessä pyörivät jo tulevat hallitusneuvottelut. Hänen mukaansa strategiset tavoitteet on kirjattava Suomen talouden saamiseksi kuntoon. Sen lisäksi hallitusohjelmaan on otettava linjauksia ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja EU:sta.
– Turvallisuuspolitiikka on aika helppo kirjoittaa, kun miettii keskustelua joulukuun presidentin tapaamisen jälkeen.