Stubb houkutteli vaalikansaa valtavalla määrällä makkaroita – Matti Vanhanen kiisti hänestä syntyneen vaikutelman

Jono oli muodostunut Alexander Stubbin (kok.) kampanjateltalle Vantaan Martinlaaksoon jo ennen kuin ehdokasta näkyi mailla halmeilla.

Painavan poliittisen asian sijaan kansalaiset odottivatkin lauantaina aamupäivällä ostoskeskuksen edustalla ilmaisia makkaroita. Kun Stubb pian saapui puolisonsa Suzanne Innes-Stubbin kanssa ja nousi läheiselle lavalle, oli paikalle kerääntynyt suuri ihmisjoukko. Monella oli höyryävä hiukopala käsissään.

– Olemme viettäneet viime aikoina enemmän aikaa Pekan (Haavisto) kanssa kuin omien puolisoidemme kanssa, Stubb heitti tervehdyksensä jälkeen.

Pian ostoskeskuksen edustalla syntyi jo toinen jono, kun ilmaantui mahdollisuus päästä yhteiskuviin Stubbien kanssa. Stubbin kampanjatyöntekijät ja vapaaehtoiset häärivät ympärillä ja auttoivat samalla, kun ehdokas oli kuvissa ja jäi keskustelemaan ihmisten kanssa.

Yksi Martinlaaksossa olevista vapaaehtoisista oli esitteitä jakanut Arja Jalonen. Jalonen kertoo olleensa mukana Stubbin kampanjoissa 2000-luvun alussa jo, kun Stubb haki Euroopan parlamenttiin. Tällä kertaa vapaaehtoistunteja on kulunut hänen arvionsa mukaan kymmeniä.

– Olen näissä tapahtumissa mukana, olen jakanut esitteitä ja lähettänyt satoja tekstiviestejä ja sähköposteja ympäri maan, hän kertoi.

Kiivas kamppailu äänistä

Presidentinvaalien toisen kierroksen ennakkoäänestys on ollut viikonlopun käynnissä, kuten ovat myös ehdokkaiden vaalikiertueet. Stubb starttasi tänään Helsingin Paloheinästä yhteisestä aamuhiihdosta, josta hän jatkoi Vantaalle, Nurmijärvelle ja kohti pohjoista. 

Uudenmaan vaalipiiri on kuitenkin molemmille ehdokkaille tärkeä, koska siellä on jaossa eniten ääniä Jussi Halla-aholta (ps.) ja keskustan ja valitsijayhdistyksen Olli Rehniltä. Kaikkiaan yli 166 000 äänesti Rehniä ja Halla-ahoa vaalipiirissä ensimmäisellä kierroksella. Esimerkiksi Stubbin pysähdyspaikalla Nurmijärvellä häntä ja Haavistoa äänesti vain hieman yli puolet kaikista äänensä antaneista. 

Nurmijärvellä Kirkonkylän torilla näyttääkin aluksi siltä, että Stubb olisi saanut keskustan entisestä puheenjohtajasta ja pääministeristä Matti Vanhasesta tukijan, koska Vanhanen haastatteli Stubbia. Vanhanen kuitenkin kiistää STT:lle kannattavansa julkisesti kumpaakaan ehdokasta, vaan on lupautunut haastattelemaan heistä molempia, kun pistäytyvät Nurmijärvellä.

– Tärkeintä on tukea tätä vaalijärjestelmää, selitti Vanhanen.

1 200 makkaraa

Toisin kuin Vantaalla, oli Nurmijärvellä Kirkonkylän torilla jonoja kahden sijaan lopulta kolme. Yhteiskuvien ja makkarateltan lisäksi yhden jonon muodosti poniratsastuspiste.

Ennen Stubbin lähtöä yhteiskuviin ehtivät kuitenkin Helsingistä saapuneet Tarja ja Michael Vasiza.

–  Uskon, että sillä on merkitystä, jos Alexander Stubb saapuu paikkakunnalle, pitää pienen tilaisuuden ja tarjoaa ihmisille kahvit sekä poniajelut, totesi Michael Vasiza.

Makkarateltalla työskentelevät Nurmijärven kokoomuksen luottamushenkilöt Kari Suomela ja Jussi Malkamäki arvioivat kumpikin, että Stubbin kampanja on työllistänyt heitä kymmeniä tunteja syksystä lähtien. Henki on ollut heidän mukaansa vapaaehtoisten keskuudessa hyvä. Iltapäivällä yhteen mennessä makkaroita oli mennyt Nurmijärvellä Suomelan mukaan noin 1  200 kappaletta, ja jono jatkui.

–  Sen lisäksi, että teemme kampanjaa Stubbille, niin tässä mahdollistuu se, että tapaa kunnallisia lautakuntien ja valtuustojen jäseniä, kertoi Suomela.

Lue myös:

    Uusimmat