Mysteerimies saapui JYPiin – lyö heti löylyä maanmies Grönborgille: "Kun kyse on Rikardista..."

Ruotsalainen Johan Pennerborn on Jyväskylän JYPin seurahistorian ensimmäinen ulkomaalaisvalmentaja. Suomalaisten luokkakavereiden kanssa kasvanut Pennerborn veti pitkän projektin SHL:n Färjestadissa, josta tie toi ICEHL:n kautta SM-liigaan.

Suomalaisyleisölle tuntematon Pennerborn, 52, on syntynyt ja kasvanut Köpingin kunnassa Keski-Ruotsissa. Kunta sijaitsee 150 kilometriä Tukholmasta länteen. 

Lapsuuden kotipaikkakunnalla sijaitsi Volvon tehdas, jonka myötä Köpingiin muutti myös suomalaisia työläisiä 1970-luvulla. 

– Kasvoin muutaman suomalaisen luokkakaverin kanssa, Pennerborn paljastaa.

Valmentajan perheeseen kuuluvat vaimo ja kaksi aikuista lasta. Perhe on "levittäytynyt ympäri Eurooppaa".

"Koko ikänsä" kaukalossa viettänyt ruotsalainen kiekkoili vuonna 2006 päättyneellä pelaajaurallaan pääosin maan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Hän edusti Sunne IK:ta 11 kauden ajan. 

Valmennustyö alkoi heti pelihommien päättymisen jälkeen samassa joukkueessa. 

– Olen valmentanut jokaisella tasolla. Junioreissa, kiekkoleireillä ja seniorijoukkueissa. Lopulta minulla oli mahdollisuus hypätä ammattivalmentajaksi. Se matka on tuonut minut nyt Suomeen, Pennerborn tunnelmoi.

Vastuuvalmentamisen filosofiasta kysyttäessä hän vastaa uskovansa ihmisyyteen. 

– Haluan luoda yhteyden pelaajiini. Se on yksi valmennusfilosofiani keskeisistä asioista. En pysty muuttamaan itseäni. Olen sellainen kuin olen, hän sanailee.

Mitä Pennerbornin JYPiltä on lupa odottaa? Adjektiivien kirjo tipahtaa kuin apteekin hyllyltä. 

– Pelaamme suoraviivaisesti, nopeasti ja fiksusti. Se on hyvin yksinkertaista. Noiden otsikoiden alla on tietysti paljon muuttujia. Haluamme olla vaikeasti voitettava nippu.

Jyväskyläläisseuran viime kausi oli karmea. 100-vuotisjuhlasesonki meni pelillisesti täysin pipariksi, kun pudotuspelipaikka jäi haaveeksi. 

Vuoteen mahtui myös erilaisia kohuja. Valmentajat Jukka Rautakorpi ja Ville Nieminen saivat potkut, joiden perusteista tiedotettiin erikoisesti kannattajien suulla, lisäksi tähtipakki Sami Niku loikkasi keväällä Ilvekseen. Jo syksyllä hyökkääjä Severi Lahtisen raiskaustuomio langetti synkän varjon kauden ylle. 

– En ole laittanut menneisiin tippaakaan energiaa. Keskityn omaan työhöni. Missä tahansa firmassa tai urheilujoukkueessa on omat asetelmansa. Nyt kirjoitetaan uusia lukuja. Olemme valmiita tekemään rajusti hommia, valmentaja kuittaa. 

Seuran kasvojenpesun keulakuvaksi pestattu Pennerborn raottaa hieman näkemystään joukkueestaan. Hänen mukaansa kapteeni Teemu Eronen on erinomainen roolimalli nuoremmille pelaajille. Myös pari muuta konkaria saavat luottoa. 

– Teemu ei ole ehkä kaikkein taitavin puolustaja, mutta hän on erittäin kokenut ammattilainen. Johtajana hän saa tukea esimerkiksi Juuso Puustiselta ja Pekka Jormakalta. He kaikki ymmärtävät, minkälainen työmäärä täällä tarvitaan. 

Haastattelu jatkuu kuvan jälkeen.

Eronen heittää MTV Urheilulle oman vastapallonsa ja kuvailee Pennerbornia innostavaksi valmentajaksi. Vuoropuhelu toimii kopissa erinomaisesti. 

– Hän on oikealla tavalla luonut harjoittelukulttuurin, joka on motivoiva. Hän on heittänyt palloa myös meille, että pelaajat vaatisivat toisiltaan. Johan on hyvä opettamaan peliä ja kommunikoimaan joukkueen kanssa, Eronen sanoo.

Karu kohtalo SHL:ssä

Tähänastisen käskijänuransa merkittävimmän työn Pennerborn on tehnyt perinteikkässä karlstadilaisseurassa Färjestadissa. Hän siirtyi vuonna 2014 seuran U16-joukkueen päävalmentajaksi. Siitä vastuu nousi vuosi vuodelta, ensin SHL-joukkueen apuvalmentajaksi, lopulta pääluotsiksi syksyllä 2017.

Hänen mukaansa seurassa oli menestymättömyyden tuskaa, kun päävalmentajapesti alkoi. Färjestad oli jäänyt kolmella edellisellä kaudella mitalipelien ulkopuolelle. 

– Jotain oli tapahduttava. Muutin pelitavan täysin. Rupesimme johtamaan tilanteita kaukalossa ja pitämään kiekkoa vastustajaa enemmän, Pennerborn kertaa.

Viiden kauden aikana Pennerborn johdatti joukkueen kertaalleen SHL:n välieriin asti. 

– Otimme askelia joka vuosi. Voitimme runkosarjankin. Viimeisenä vuotenani meillä oli todella hyvä joukkue, mutta olimme vaikeuksissa. Minusta joukkueen lisäksi organisaatiossakin oli omat ongelmansa, hän sanoo nyt.

Kahdeksan vuoden mittainen aika Färjestadissa sai tylyn lopun. Pennerbornille näytettiin ovea helmikuussa 2022. Karua kohtaloa korostaa se, että joukkue käänsi kurssinsa ja juhli muutamaa kuukautta myöhemmin mestaruutta Tomas Mitellin johdolla. 

– Minulla oli hyvä tunne, että keväällä menestymme. En lopulta ollut enää silloin joukkueessa, hän huokaa. 

Potkukeväästä on jäänyt myös jossiteltavaa. 

– Kolme keskushyökkääjäämme oli olympialaisissa pahimpien vaikeuksien aikana, valmentaja heittää. 

– Totta kai on katsottava myös peiliin. Se on mennyttä. Minusta teimme hyvää työtä valmennustiimimme kanssa. Olen ylpeä ajastani Färjestadissa.

Haastattelu jatkuu kuvan jälkeen.

SHL-töiden päättymisen jälkeen Pennerborn otti hetken happea. Intohimo vei kuitenkin jo pian uusiin maisemiin. Seuraava työpaikka löytyi monikansallisesta ICEHL:stä. Hän siirtyi itävaltalaisen Graz 99ersin peräsimeen. 

– Valmentajana siellä keskityttiin paljon enemmän viemään yksilöitä eteenpäin. Ymmärsin uudestaan, mistä tässä työssä on kyse. SHL:ssä oli paljon enemmän muuta, esimerkiksi vuorovaikuttamista median kanssa, hän avaa.

Mainittavaa menestystä ei ollut tarjolla. Joukkue pääsi vain toisena vuonna pudotuspeleihin, mutta tipahti jo karsintakierroksella. 

– Vuodet Itävallassa olivat haastavia, mutta erittäin hyviä kehitykseni kannalta.

"Kun kyse on Rikardista..."

JYP-historian ensimmäinen ulkomaalaisvalmentaja on 16 joukkueen SM-liigassa tällä hetkellä toinen ruotsalaiskäskijä. Tapparan viime keväänä SM-kultaan piiskannut Rikard Grönborg rikkoi Suomeen muodostuneen jääkerroksen, kun hänestä tuli viime vuonna ensimmäinen ulkomaalainen päävalmentaja SM-liigassa 14 vuoteen. 

Tutun maanmiehen ratkaisu ei kuitenkaan vaikuttanut Pennerbornin päätökseen hypätä JYP-tehtävään. 

– Ei sillä ollut merkitystä. Tiesin toki, että Rikard on Tapparassa. Päätös syntyi kuitenkin oman ajattelutyöni kautta, eli millainen valmentaja haluan olla, ja missä tämä joukkue menee. Totta kai, tiedän, että Jyväskylässä ei ole ollut aiemmin ulkomaalaista valmentajaa. Se on minulle haaste. Olen innoissani, mutta samalla jännittynyt.

Uskotko, että JYPin ja Tapparan kohtaamisissa nähdään erityistä ruotsalaisten keskinäistä maaottelukipinää?

– Toivon niin. Olen aika varma, kun kyse on Rikardista, että juuri niin se menee, Pennerborn naurahtaa.

Jääkiekon SM-liigakausi pyörähtää käyntiin tiistaina 10. syyskuuta. JYP aloittaa pelinsä kotiottelulla Lahden Pelicansia vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat