Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi viikonloppuna Helsingin Sanomien haastattelussa olevansa selvästi muita huolestuneempi Suomen avautumisesta.
Ministerin mukaan pandemiatilanteessa ollaan nyt veitsenterällä. Monet terveydenhuollon asiantuntijat eivät kuitenkaan jaa tätä ajatusta.
Rokotekattavuuden noustessa tilanne on hyvin erilainen kuin pandemian alussa, etenkin kun mietitään terveydenhuollon kantokykyä.
Lue myös: Ministeri Kiuru HS:lle: Jos tartuntamäärä on syksyllä liian suuri, rokotekattavuuden tulee olla 90 prosenttia yhteiskunnan avaamiselle
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) viransijainen johtajaylilääkäri Jari Petäjä kertoo, että terveydenhuollon toimijoiden tilannekuva epidemiatilanteesta on ehkä rauhallisempi kuin ministeri Kiurun.
– Tilanteessa ollaan menossa hyvään suuntaan, rokotekattavuus nousee vauhdilla. Kertyvä tieto osoittaa, että rokote nimenomaan suojaa vakavalta taudilta, Petäjä sanoo.
Petäjän mukaan rokotekattavuus pitää nyt kaikin keinoin saada mahdollisimman korkealle. Kattavuuden nousu on nyt jo näkynyt sairaalahoidossa koronaviruksen takia olevien potilaiden määrässä.
– Viime päivinä tilanne on ollut valtakunnallisesti rauhoittumaan päin. Täsmällistä ennustetta ei voi sanoa, käännytäänkö [sairaalahoitoon joutuneiden lukumäärässä] nyt alas vai ylös, mutta liikkeet ovat kohtalaisen maltillisia.
Lue myös: Ensimmäinen koronarokote sai täyden käyttöluvan – uskotaan rohkaisevan useampia ottamaan rokotteen
Petäjä korostaa, että terveydenhoidon kantokyvyn kannalta paljon painoa pitää asettaa nimenomaan sairaalahoitoon päätyville potilaille. Erityisesti tulisi analysoida sitä, kuinka moni sairaalahoidossa on rokotettuja ja kuinka moni ei.
– Tämä analyysi antaa meille käsitystä siitä, mitä tuleman pitää.