Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Aki Lindénin mukaan hallituksen sote-uudistuksen sisältämä valinnanvapaus tuo haasteita säästötavoitteille.
Lindén ja Kuntaliiton erikoisasiantuntija Anu Nemlander puivat sote-uudistusta Huomenta Suomen lähetyksessä.
Jos uudistuksen valinnanvapaus tarkoittaisi mahdollisuutta yksityisten palveluiden käyttöön samalla asiakasmaksulla kuin julkiset palvelut, on valinnanvapauden lisäämisen seurauksena kulujen nouseminen.
– Kokonaisuudistuksella tavoitellaan 3 miljardia euron säästöjä. Miten säästöt realisoituvat, jos yhteiskunnan kattamia palveluita lisätään, Lindén pohtii.
Jos vähemmällä rahalla on tarkoitus kattaa aikaisempaa enemmän palveluita, seurauksena olisi herkästi asiakasmaksujen nousu. Lindénin mukaan sote-uudistuksessa ei näillä näkymin valinnanvapaus toteudukaan suoraan mahdollistamalla kaikille yksityiset palvelut samaan hintaan kuin julkiset.
6:31
Yhtiöittäminen herättää kysymyksiä
Hallituksen mukaan julkisen puolen on sote-uudistuksen myötä yhtiöitettävä palveluitaan. Tämän on tarkoitus tasoittaa kilpailua yksityisen puolen kanssa. Tämänkin uudistuksen osalta on isoja kysymyksiä siitä, miten se käytännössä tarkoitetaan.
– Yhtiöitetäänkö keskussairaala, terveyskeskus, sen hammaslääkäripuoli vai vain erillinen terveysasema? Voiko olla säätiöitä tai osuuskuntia, pohtii Lindén.
HUS on kuitenkin jo aikaisemmin aloittanut selvityksen yhtiöittämisen vaikutuksista, ja tässä vaiheessa ainakin arvonlisäveron vaikutukset voivat olla varsin suuria.
Hän on kuitenkin kiinnostunut mahdollisuudesta, jossa HUS voisi toimia voittoa tuottamattomana, säätiömuotoisena järjestelmänä, joka toisi markkinoiden vaatimaa joustavuutta. Näin on järjestetty esimerkiksi USA:ssa monet merkittävät yksityisen puolen toimijat.
– Olen aika innostunut yhtiöittämisestä. Olisi kiinnostavaa lähteä myymään meidän hinnoiltamme kilpailukykyisiä palveluita, mitä emme ole aiemmin voineet tehdä. Voisi saada uusia tuloja, Lindén sanoo.