Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin sisäisessä selvityksessä on löytynyt suuri joukko kilpailuttamattomia hankintoja.
Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen kertoi tänään, että vuositasolla puhutaan ainakin 40 miljoonan euron kilpailuttamattomista hankinnoista.
– On selvää, että Husissa käytetty hajautettu hankintamalli ei ole toiminut eikä tarjonnut riittävää läpinäkyvyyttä. Euromääräisesti hankinnoissa, joita ei ole kilpailutettu lainkaan, puhutaan vuositasolla ainakin 40 miljoonasta. Se on meille vakava peiliin katsomisen paikka, Tuominen sanoi tiedotteessa.
Yli 70:tä hankintalain kynnysarvon ylittävää tuoteryhmää ei ole kilpailutettu lainkaan. Näiden lisäksi joidenkin hankintojen ostamista jatkettiin joko ilman kilpailutusta tai sopimus tehtiin hankintamenettelyjen ulkopuolella.
Kynnysarvoja sovelletaan kansallisen ja EU-kynnysarvon ylittäviin julkisiin hankintoihin. Kansallinen kynnysarvo on 60 000 euroa ja EU-kynnysarvo 221 000 euroa.
Suurin osa Husin kilpailuttamattomista hankinnoista ylittää EU-kynnysarvon, tiedotteessa sanotaan. Näiden lisäksi joidenkin hankintojen ostamista jatkettiin joko ilman kilpailutusta tai sopimus tehtiin hankintamenettelyjen ulkopuolella.
Puutteelliset hankinnat kilpailutetaan nopeutetulla aikataululla, Hus kertoo.
Pulmia toimintakulttuurissa
Jo aiemmin on uutisoitu, että Hus on mahdollisesti tehnyt veronmaksajien rahoilla jopa kymmenien miljoonien eurojen hankinnat kilpailuttamatta.
Husin oma sisäinen tarkastus raportoi viime marraskuussa, että valvonta olisi käytännössä pettänyt osassa hankintoja organisaatiossa, jonka kulut olivat viime vuonna kaikkineen yli kaksi miljardia euroa.
Maaliskuisessa johdon tiivistelmässä taas todetaan sisäisen tarkastuksen epäilevän, että hankintalakia on voitu rikkoa jopa tietoisesti. Ongelmat ovat sisäisen tarkastuksen mukaan olleet Husin logistiikan, konsernijohdon ja eri yksiköiden tiedossa.
– Näyttää siltä, että toimintakulttuuri on ollut kuntayhtymässä sellainen, että tehdään hankintoja ajattelematta sen enempää, sisäisen tarkastuksen johtaja Tarja Tirri arvioi aiemmin tänä kesänä. Tirri katsoi, ettei konsernin johto ole puuttunut ongelmiin riittävästi.
Myös Kilpailu- ja kuluttajaviraston julkisten hankintojen valvonta selvittää Husin kilpailutusta.