HUS:n johtaja muuttaisi rokotusjärjestystä – suuntaisi rokotteita huonoimman tartuntatilanteen alueille: "Jonon ohi-ajattelu on väärä lähtökohta"

2:51imgPitäisikö rokotusjärjestystä muuttaa, ja miksi? Katso HUS:n toimitusjohtajan Juha Tuomisen haastattelu.
Julkaistu 12.03.2021 19:45
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n toimitusjohtaja Juha Tuominen kannattaa rokotusjärjestyksen muuttamista, kunhan rokotukset ovat tarpeeksi pitkällä.

Koronavirustartunnat ja sairaaloiden kuormitus on tällä hetkellä jakautunutta esimerkiksi HUS:n alueella, jossa tilanne on mittaushistorian huonoin.

Viime aikoina on herännyt kysymyksiä siitä, pitäisikö rokotusjärjestystä sen vuoksi muuttaa. Tuominen sanoo, että rokotteita voitaisiin kohdentaa alueille, joilla on suuri ilmaantuvuus.

– On tärkeä huomioida, että meillä on sellaisia alueita, joissa sairaus on yliedustettuna ja ajaudutaan myös terveydenhuollon potilaaksi enemmän. Näitä yhdistää vieraskielisyys, tiheä asuntokanta, pienet asuntokoot ja suuret perhekoot.

Tuomisen mielestä järjestystä tulisi muuttaa sitten, kun kaikista haavoittuvimmat on rokotettu.

– Sen jälkeen kun ikäihmiset on rokotettu ja ollaan jo päästy pitkälle riskiryhmien rokottamisessa, osaksi riskiryhmätarkastelua olisi syytä katsoa myös sellaiset alueet, joissa on voimakas, pitkään jatkunut sairauden yliedustus.

Tuomisen mukaan esimerkiksi Helsingissä niitä ovat pitkälti metroradan varteen keskittyneet lähiöt, esimerkiksi Itäkeskus ja sen ympäristö.  

Lue myös: Koronatilanne Husin alueella "mittaushistorian huonoin" – tartuntojen määrä kasvaa kaikissa ikäryhmissä, vieraskielisten osuus on korostunut

"Kyllähän tupakoitsijatkin hoidetaan"

Osa ihmisistä miettii, onko reilua päästä ”jonon ohi” rokotettavaksi, jos koronaohjeistusten noudattamisessa on ollut välinpitämättömyyttä.

Tuominen tyrmää tällaisen ajattelun.

– Ensinnäkin tuo on vieras ajatus suomalaisille. Kyllä me hoidetaan tupakoitsijat, vuorikiipeilijät, ihmiset, jotka kaatuvat onnettomuuksissa ja purjehduksissa ja muuallakin. Se on väärä lähtökohta.

– Ihmiset syyttöminä joutuvat sairauden kohteeksi, aivan varmasti huonoa käyttäytymistä voi löytyä meistä kaikista. Nyt meidän pitää miettiä, missä on suurin terveyshyöty.

Tuomisen mukaan se on koko yhteiskunnan etu, että rokotteilla tartunnat saadaan kuriin ja sairaaloiden kuormitus laskemaan.

Tuominen toivoo, että viimeaikaiset rajoitukset alkaisivat purra ja kohtaamisia olisi vähemmän, ja se alkaisi jo ensi viikolla näkymään sairaalapaikoissa ja tartuntatilastoissa.

– Jos näin ei tapahdu, silloin ei ole muuta kuin yksi suunta; tiukemmat rajoitukset.

Lue lisää: Suomessa on todettu 706 uutta koronavirustartuntaa

Ministeri Ohisalo rauhoittelee liikkumisrajoituksista huolestuneita: "Armeija ei ole tulossa kaduille pysäyttelemään ihmisiä"

Tuoreimmat aiheesta

HUS