HUS-pomo Lasse Lehtonen: "Koronapassi nimenomaan suojaa perusoikeuksia – se estää rajoituksia"

Koronapassin vastustajat pitävät koronapassia perusoikeuksien rajoittamisena. HUS-pomo on täysin päinvastaista mieltä.

MTV Uutiset Live kysyi HUSin diagnostiikkajohtajalta ja terveysoikeuden professori Lasse Lehtoselta, rajoittaako koronapassi ihmisten perusoikeuksia ja mihin koronapassia vielä tarvitaan.

Lehtonen näkee, että koronapassi nimenomaan suojaa ihmisten perusoikeuksia.

– Se estää rajoituksia. Sosiaaliset perusoikeudet toteutuvat, kun voidaan järjestää yleisötapahtumia. Elinkeinovapaus toteutuu, kun ravintolat voivat pitää oviaan auki. Eli rajoitusten purkaminen koronapassin avulla nimenomaan suojaa perusoikeuksia.

EU:n koronapassi on tullut voimaan jo heinäkuussa, jonka avulla pystyy esimerkiksi matkustamaan. Koronapassi on ollut käytössä monessa Euroopan maassa.

– Mielestäni se, että sitä voidaan nyt ravintolan ovella näyttää, ei kyllä kenenkään perusoikeuksia loukkaa, Lehtonen lisää.

Vääriä uskomuksia koronapassista

Lehtosen mukaan koronapassin käyttöönotto nostaisi myös rokotekattavuutta. Kaikkiin rokotevastaisiin tämä ei kuitenkaan Lehtosen mukaan purisi.

– Osa porukasta on varmaan sellaisia, jotka ovat katsoneet liian pitkään XFiles tv-sarjaa ja edelleenkin uskoo, että meillä on joku maailmanlaajuinen salaliitto, joka pyrkii kontrolloimaan ihmisiä.

–Hassua tietysti on, että samat ihmiset Twitterissä ja sosiaalisessa mediassa jakavat näitä tietoja. Siellähän niitä tietoja oikeasti kerätään, Lehtonen lisää.

Täysin ongelmattomaksi Lehtonen ei kuitenkaan koronpassia näe, sillä sen käyttöaika on jäämässä Suomessa lyhyeksi. Tämänhetkisen tiedon mukaan koronapassi olisi voimassa joulukuun loppuun.

EU:n koronapassi ja sitä koskeva säätely on voimassa ensi vuoden kesäkuun loppuun.

– Jos nyt vaikka ajattelemme ravintoloita ja elinkeinoharjoittajia, jotka alkavat hankkimaan passin lukulaitteita, tämä investointi on aika lyhytaikainen, Lehtonen harmittelee.

Lehtosen mielestä koronapassia koskeva lainsäädäntö olisi pitänyt säätää samanpituiseksi kuin EU:ssa.

Lue myös:

    Uusimmat