Koronapassia ei saada lähikuukausina, sanoo oikeusoppinut – ongelmana lain syrjintäpykälät

Perustuslakiasiantuntija Pauli Rautianen arvelee, että koronapassi voitaisiin saada käyttöön aikaisintaan loppusyksystä.

Rautiaisen mukaan koronapassi vaatii uusien lakien säätämistä, mikä vie todennäköisesti useita kuukausia. 

– Eduskunta kokoontuu seuraavan kerran syyskuussa ja moni ministereistä on yhä lomalla. Realistista on ajatella, että se saataisiin aikaisintaan loppusyksyllä.

Rautiaisen pitää koronapassia hyvänä ajatuksena.

Nykyisellään koronapassi törmäisi Rautiaisen mukaan kuitenkin yhdenvertaisuusongelmiin.

– Nykylainsäädännöllä se käytännössä väistämättä johtaa asetelmiin, jotka ovat yhdenvertaisuuslaissa tarkoitettua syrjintää.

Lain mukaan syrjintää on esimerkiksi ihmisten asettaminen eriarvoiseen asemaan terveydentilan tai muun henkilöön liittyvän syyn perustella. 

Esimerkiksi ravintola ei voi mielivaltaisesti valikoida asiakkaitaan, vaan sisäänpääsyn estämiseen on oltava perusteltu syy. 

Koronapassi vaatii lakimuutoksia

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen ideoi sunnuntaina blogissaan, että ravintola- ja yleisötilaisuusrajoituksilta voitaisiin jo nykytilanteessa välttyä, jos ravintoloitsijat tai tilaisuuden järjestäjät alkaisivat vaatia koronapassia asiakkalta.

Rautiainen ei pidä Lehtosen ideaa toteuttamiskelpoisena ilman lakimuutoksia.

– Suhtaudun penseästi siihen, että koronapassi saataisiin käyttöön nykylainsäädännöllä.

– Ihmisten erilainen kohtelu on sallittua, jos se perustuu lakiin tai jos sillä on perus- ja ihmisoikeuksien kannalta hyväksyttävä tavoite. Se tarkoittanee, että koronapassi menee perustuslakivaliokunnan käsittelyyn.

Koronapassia on esitetty vaihtoehdoksi rajoitusten kiristämiselle siten, että koronapassia voitaisiin vaatia esimerkiksi tapahtumiin osallistujilta.

Koronapassi toimisi todisteena siitä, että henkilö on saanut rokotteet, tuoreen negatiivisen testituloksen tai sairastanut koronan. 

– Koronapassilla ei voida ainakaan rajata pääsyä esimerkiksi apteekkeihin, kauppoihin, huoltoasemiin tai muihin välttämättömyyspalveluihin. Myös oikeus kulttuurielämään on turvattu ihmisoikeus, joten sitäkään ei voida täysin rajata pois. Joitain käyttöalueita sille varmaankin löytyy.

Työ- ja elinkeinoministeriössä koronapassista valmistellaan parhaillaan pohjamuistiota torstaina käytäviä neuvotteluja varten.

Lue myös:

    Uusimmat