MTV kysyi koronapassista suomalaisilta – yksityisyyden suoja huolettaa, osa ihmettelee syrjintäkeskustelua: "En ymmärrä, miten se syrjisi"

2:47imgTätä mieltä kansalaiset ovat kaavaillusta koronapassista.
Julkaistu 07.08.2021 14:33
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

MTV Uutisten katugallupissa koronapassi herätti ajatuksia sekä puolesta että vastaan. MTV Uutiset kysyi kaupunkilaisten mielipiteitä koronapassista Helsingissä.

Hallitus päätti torstaina, että koronapassin valmistelu aloitetaan välittömästi usean ministeriön yhteistyönä.

Heinäkuussa tehdyssä Elinkeinoelämän keskusliiton kyselyssä koronapassia kannatti 63 prosenttia suomalaisista.

Helsinkiläinen Lasse Harju pitää koronapassia hyvänä ideana isoissa tapahtumissa, kuten festivaaleilla.

– Tuskin sen hankkiminen olisi juuri isompi vaiva kuin festarilippujen hankkiminen. En ymmärrä, mikä siinä olisi ongelma. Ravintoloissa, joissa pystytään aika hyvin valvomaan ihmismääriä ja turvavälejä, en näkisi koronapassia niin järkevänä.

Harju ihmettelee osittain keskustelua siitä, että koronapassi asettaisi ihmiset eriarvoiseen asemaan. 

Lue lisää: Koronapassia tuskin saadaan käyttöön lähikuukausina, sanoo oikeusoppinut

– Toki, jos on lääketieteellinen syy olla ottamatta rokotetta, niin ehkä silloin. 

Myös espoolainen Maria Salmela sanoo, että hankkisi tarvittaessa koronapassin esimerkiksi tapahtumia varten.

– Suhtaudun siihen aika neutraalisti. Toki hankkisin todistuksen, jos todella haluaisin mennä tapahtumaan, jossa sitä vaadittaisiin.

"Vastustan ehdottomasti"

Suomessa koronapassilla tarkoitetaan todistusta siitä, että henkilö on saanut molemmat koronarokotukset, saanut tuoreessa koronatestissä negatiivisen testituloksen tai sairastanut koronan.

Koronapassia on alustavasti kaavailtu esimerkiksi kulttuuritapahtumiin tai ravintoloihin rajoitusten sijaan.

Lue lisää: Ministeriön muistio: Koronapassin käyttöä selvitettävä jo nykylainsäädännöllä – voisi toimia vaihtoehtona avin sulkumääräyksille

Helsinkiläinen Marko Alanko näkee koronapassiin liittyvän yhteiskunnallisia ja ihmisoikeudellisia ongelmia.

– Vastustan ehdottomasti. En näe sitä ihmisoikeuksien kannalta hyvänä ratkaisuna. Se on kaikkia yhteiskuntamme periaatteita vastaan, ja jos niitä ruvetaan rikkomaan, niin mihin se johtaa, Alanko kysyy.

Myös helsinkiläinen Juha Turtiainen näkee koronapassissa käytännön haasteita.

– Periaatteessa se olisi hyvä idea paperilla. Eri asia on, miten se käytännössä tulee toimimaan. Mielestäni se menee vähän yksityisyyden loukkaamisen puolelle.

Lue lisää: Selvä enemmistö suomalaisista kannattaa koronapassin käyttöönottoa – EK:n Häkämies: "Selvä viesti, että ihmiset haluavat palata normaaliin arkeen"

Käytännön järjestelyt mietityttävät helsinkiläistä Jim Fulleria.

– Mielestäni se on tavallaan hyvä ajatus. Kysymys kuuluu kuitenkin, että miten koronapassia valvottaisiin? Tarkistettaisiinko koronapassi jokaikiseltä ravintolaan tai muihin paikkoihin sisään pyrkiviltä?

Helsinkiläinen Raili Karlsson toivoo, että koronapassin avulla elokuvateatterit ja kulttuuritapahtumat voisivat avata ovensa.

– Kyllä se mielestäni voisi tulla. On kurjaa, kun ei ole päässyt elokuviin ja kulttuurialan tapahtumiin. Mielestäni se on ihan reilua, koska kaikkien pitäisi ottaa rokote.

Karlsson ihmettelee, miksi koronapassiin on nähty liittyvän esimerkikisi yhdenvertaisuusongelmia.

– En oikein tiedä, miten se syrjsi. Näytetäänhän jo nyt kysyttäessä passia tai muuta henkilöllisyystodistusta. Miksi se olisi sen kummallisempaa, Karlsson kysyy.

Lue lisää: Koronapassi voi luoda nopeasti kymmenien miljoonien eurojen arvosta hyötyä – ministeri Lintilä kertoo valmistelun vaiheista

Koronapassin on arvioitu olevan käytössä aikaisintaan lokakuussa.

Tuoreimmat aiheesta

Koronapassi