Huthikapinallisten iskuilla yllättäviä seurauksia – tuhannet lampaat ja naudat jumissa Australian rannikolla

Viimeaikaisilla Jemenin huthikapinallisten iskuilla Punaisellamerellä on kauaskantoisia vaikutuksia, myös eläimiin, uutisoi BBC

Noin 14 000 lammasta ja 2 000 nautaa on jumissa MV Bahijah -aluksessa Australian rannikolla, sillä aluksen matka Länsi-Australiasta Israeliin keskeytyi Punaisellamerellä tapahtuneiden huthikapinallisten hyökkäysten vuoksi.

Tammikuun 5. päivä alkanut eläinkuljetus keskeytyi 20. tammikuuta, kun Australian hallitus käski laivan palata takaisin "poikkeuksellisten olosuhteiden" vuoksi.

BBC:n mukaan eläinten olosuhteet laivassa ovat herättäneet huolta, sillä lampaat ja naudat odottavat maihinpääsyä kovassa, noin 40 asteen helteessä. 

Australialla tiukat karanteenisäännöt

Australian viranomaiset ovat kuitenkin hyvin tarkkoja sen suhteen, kuinka eläimet voidaan päästää takaisin maihin. Australialla on yksi maailman tiukimmista bioturvallisuussäädöksistä, sillä maa haluaa torjua haitallisimpia tuholaisia ja tauteja, joita eläimet voivat tuoda.

Australian maatalousministeriö tiedotti keskiviikkona, että kaikkiin laivalla maahan saapuviin eläimiin sovellettaisiin "tiukkoja bioturvallisuustarkastuksia" eli karanteenia.

Hallitus ja ministeriö ovat silti painottaneet, että eläinten terveys ja hyvinvointi ovat ensisijaisen tärkeitä.

Hallituksen mukaan laivalla on käynyt kaksi riippumatonta eläinlääkäriä, jotka eivät löytäneet merkittäviä terveys-, hyvinvointi- tai ympäristöongelmia.

Iranin tukemat huthijoukot ovat hyökänneet Punaisellamerellä liikkuviin laivoihin vastauksena Israelin toimiin Gazassa. Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat tehneet ilmaiskuja huthikapinallisten kohteisiin Jemenissä.

Punainenmeri on kriittinen laivareitti, jonka kautta pääsee Suezin kanavalle, joka on laivoille nopein kulkureitti Aasian ja Euroopan välillä.

Tilanne on pakottanut kansainväliset varustamot muuttamaan reittejään Punaiseltamereltä eteläisemmälle pallonpuoliskolle. Reittien muutos on aiheuttanut maailmanlaajuisia häiriöitä toimitusketjuihin.

Lue myös:

    Uusimmat