Ulkopoliittisen instituutin johtavan tutkijan Matti Pesun mukaan konfliktin laajentuminen riippuu muun muassa huthikapinallisten mahdollisista vastatoimista. Tänään alueella nähtiin käänne, kun Britannia ja Yhdysvallat iskivät voimalla laivaliikennettä häirinneiden huthikapinallisten kohteisiin.
Tilanne Lähi-idässä voi suomalaisasiantuntijan mukaan eskaloitua entisestään.
– Konflikti voi laajentua, mutta se, puhutaanko vielä alueellisesta sodasta, on ennenaikaista sanoa, Pesu kertoo MTV Uutisille.
Lue myös: MTV Uutiset seuraa Lähi-idän sodan tapahtumia ja vaikutuksia
Eskaloitumiseen vaikuttaa se, saavuttaako Yhdysvaltojen johtama koalitio tavoitteitaan Lähi-idässä ja miten huthit reagoivat iskuihin.
– Tässä on koko joukko toimijoita, jotka voivat tähän reagoida eri alueilla, esimerkiksi Hizbollah tai Iran. Automaattisesti tämä ei johda mihinkään eskalaatioon, Pesu painottaa.
Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija
Lue lisää: Yhdysvallat ja Britannia iskivät huthikapinallisia vastaan mittavasti Jemenissä
Tavoitteena turvata merenkulku Punaisellamerellä
Pesun mukaan Yhdysvaltain tavoitteena on ollut pitää sota tietyissä rajoissa ja estää eskalaatio.
– Tässä on kaksi Yhdysvaltain, tai laajemmin lännen, tavoitetta ristiriidassa. Toisaalta pitää alue niin vakaana kuin mahdollista, mutta toisaalta varmistaa merenkulun vapaana säilyminen. Tästä on tullut isoja taloudellisia kustannuksia läntisille talouksille, Pesu arvioi.
Yhdysvaltain Jemeniin toteuttamat iskut eivät takaa tavoitteeseen pääsemistä, eli merenkulun turvaamista Punaisellamerellä.
– Huthikapinalliset ovat olleet sodassa Saudi-Arabian johtaman koalition kanssa pitkään. Heillä on pitkä sotakokemus, Pesu painottaa.
Taustalla on myös Saudi-Arabien johtaman koalition epäonnistuminen huthien toiminnan estämisessä.
– Ei voida automaattisesti sanoa, että iskut johtavat toivottuihin tuloksiin, Pesu sanoo.
Pesu ei usko, että Yhdysvallat olisi onnistunut vielä tuhoamaan kaikkea huthien vaikutusalueella olevaa sotilaallista kapasiteettia.