Huumeparoni El Mayo pidätettiin Yhdysvalloissa yhdessä El Chapon pojan kanssa

Meksikon Sinaloa-huumekartellin toinen perustaja Ismael "El Mayo" Zambada pidätettiin Yhdysvalloissa, Texasin osavaltiossa yhdessä toisen perustajan Joaquin "El Chapo" Guzmanin pojan kanssa.

Ismael Zambada, 76, perusti Sinaloa-kartellin yhdessä Joaquin "El Chapo" Guzmanin kanssa 1980-luvun lopulla. Noin 80-vuotias Guzman istuu tällä hetkellä elinkautista vankeustuomiota Yhdysvalloissa.

Zambadan on väitetty toimivan myös Sinaloa-kartellin nykyisenä johtajana.

Asiasta kertovat muun muassa BBC ja CNN.

Zambada pidätettiin torstaina yhdessä Guzmanin pojan, Joaquin Guzman Lopezin kanssa.

Samalla pidätettiin myös kolmas kartellin jäsen, Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garland tiedotti CNN:n mukaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan pidätys tapahtui, kun henkilöt laskeutuivat yksityiskoneella Texasin El Pasoon.

Yhdysvaltain syyttäjät ovat syyttäneet viimeisimpänä Zambadaa helmikuusta asti salaliitosta, jonka tarkoituksena oli fentanyylin valmistaminen ja vienti.

Oikeusministeri Garlandin julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan, että fentanyyli on yksi tappavimmista huumeista, joita Yhdysvalloissa on koskaan kohdattu.

MTV Uutiset kertoi aiemmin kesällä, että varsinkin Yhdysvalloissa ja muualla maailmalla jalansijaa saanut fentanyyli voi olla jopa sata kertaa morfiinia vahvempaa. 

Tämän takia fentanyylillä terästetyt huumeet ovat halvempia, koukuttavampia ja vaarallisempia. Fentanyyliä sekoitetaan usein muihin huumeisiin käyttäjän tietämättä.

Toinen poika pidätettiin 2023

Yhdysvaltalaisten syyttäjien mukaan Sinaloan kartellin on Yhdysvaltojen suurin huumeiden tuottaja.

El Chapo, eli Guzman tuomittiin vuonna 2019 elinkautiseen vankeuteen Yhdysvalloissa.

Guzmania on pidetty yhtenä pahamaineisimpana ja vaikutusvaltaisimpana huumeparonina koko maailmassa heti vuonna 1993 surmansa saaneen kolumbialaisen Pablo Escobarin jälkeen.

BBC:n mukaan Guzmanin puolustus syytti oikeudenkäynnin aikana Zambadaa koko Meksikon hallinnon lahjomisesta. Guzmanin asianaja väitti myös oikeudenkäynnin aikana valamiehistöllle, että todellisuudessa Zambada hallitsi karttellia Guzmanin sijasta.

Guzmanilla on yhteensä neljä poikaa, jotka perivät isänsä osuuden kartellista. Yksi pojista, Ovidio "El Raton" Guzman, pidätettiin viime vuonna. Hänet luovutettiin pidätyksen jälkeen Yhdysvalloille.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Zambadaa pidätetään niin sanotusti vanhan koulukunnan huumeparonina, kun taas Guzmanin pojat ovat Reutersin mukaan väkivaltaisempia.

Guzmanin pidätyksen jälkeen Zambadan ja Guzmanin poikien välit ovat olleet huonot, vaikkakin niiden kerrotaan parantuneen vuosien mittaan.

Lue myös:

    Uusimmat