Hylätty kissa löytyi sotkuisesta asunnosta ilman ruokaa ja vettä – kesäkissojen hylkäämisongelma pahentunut entisestään: "Hullummaksi on mennyt"

Hylätty kissa Kiikoinen
Julkaistu 03.07.2019 11:27
Toimittajan kuva
Leo Jaakkonen

leo.jaakkonen@mtv.fi

Kesä on kiireistä aikaa löytöeläinpalveluille. Etenkin kissoja hylätään runsaasti Suomen suvena.

Kello on hädin tuskin yhdeksän aamulla, ja Kiikoisten löytöeläinpalvelussa puhelin on soinut jo kymmenisen kertaa. Mira Ekholm-Martikaisen mukaan kaikki puhelut ovat olleet hylätyistä kissoista.

Hiljattain löytöeläinpalveluun otti yhteyttä eräs vuokranantaja, joka löysi entisten vuokralaisten jättämän sotkun keskeltä asuntoon jätetyn parivuotiaan mustavalkoisen kissan.

– Kissa löytyi sieltä nälkäisenä vailla ruokaa ja vettä, Ekholm-Martikainen kertoo.

Hylkääminen muuton yhteydessä yleistä

Kissan jättäminen asuntoon muutettaessa on valitettavan yleistä. Vastaavia tapauksia ilmenee pelkästään Sastamalan lähialueella toistakymmentä vuodessa. Usein eläin hylätään talon pihapiiriin.

Ekholm-Martikaisen mukaan eläin saattaa pyöriä pihalla vuosia, ennen kuin joku uusi asukas huomaa asian ja vie sen eteenpäin.

20190703_092437

Parivuotias kissa päätyi Kiikoisten löytöeläinpalvelun hoivaan vuokranantajan löydettyä eläimen sotkuisesta asunnosta vuokralaisten muuton jälkeen.

– Se koetaan hyväksyttäväksi jättää kissa pihalle. Kuinkakohan moni tällainen tapaus jää ilmoittamatta? Ekholm-Martikainen pohtii.

Kesän kiivain kausi ei ole vielä alkanut, mutta Kiikoisten löytöeläinpalvelussa pitää kiirettä. Palvelu vastaanottaa Sastamalan, Huittisten ja Lavian alueen löytökissat ja muut pienlemmikit koiria lukuun ottamatta.

Helppo hankkia ja hylätä

Viime vuosi oli Ekholm-Martikaisen mukaan ”aivan hirveä”. Palvelu otti vastaan 425 kissaa, eivätkä kaikki apua tarvitsevat mahtuneet sisään. Tänä vuonna kissoja on tullut syntyneet pennut mukaan lukien noin 200.

– Tämä hylkääminen kertoo ihmisten elämänhallintaongelmista. Kissa on helppo hankkia mutta myös helppo hylätä.

Palveluun tulleista kissoista ilmoitetaan aina valvontaeläinlääkärille ja poliisille. Hylkääjä harvoin saadaan vastuuseen teoistaan. Kissat liikkuvat usein merkitsemättöminä, joten syyllisyys on vaikea todistaa.

Heitteillejättöä vaikea valvoa

MTV Uutiset Live kertoi sunnuntaina, että kotieläimiä hylätään Suomessa vuodessa tuhansittain, usein lomakausien yhteydessä. Pelkästään kissoja hylätään tuhansia vuosittain.

Lue myös: Tuhansia kotieläimiä hylätään luontoon, vaikka laki kieltää heitteillejätön – poliisi: ”Eläimen omistaja on vastuussa, että eläin saa turvallisen kodin"

Laki kieltää eläimen hylkäämisen.

– Eläinsuojelulaki lähtee siitä, että eläimen omistaja pitää sitä kuin perheenjäsentä antamalla sille kodin, turvan, lämmön ja ruoan. Eläimen omistaja on vastuussa siitä, että eläin saa turvallisen kodin, ylikomisario ja sektorinjohtaja Mika Peltola Lounais-Suomen poliisista kommentoi.

Heitteillejättöä on kuitenkin vaikea valvoa. Koskaan ei tiedä, millä mielellä ihminen on jättämässä eläintä missäkin tilanteessa, Peltola toteaa.

Ongelma pahentunut viime vuosina

Kiikoisissa löytöeläinpalvelu on toiminut vuodesta 2012. Parannusta kissojen asemaan ei tässä ajassa ole Mira Ekholm-Martikaisen mukaan tullut.

– Hullummaksi ja pahemmaksi on mennyt, Ekholm-Martikainen harmittelee.

Suuri syy hylkäämisilmiön pahentumiseen on sosiaalisessa mediassa. Sitä kautta tieto hylätyistä kissoista leviää nopeasti, mutta myös ilmiön toinen puoli on somessa läsnä.

– Netin kirpputoreilla ihmiset tarjoavat kissanpentuja, ja ottajia löytyy. Se kertoo tästä ongelmasta.

Lukujen valossa moni pennuista päätyy myöhemmin hylätyksi kissaksi.

Tuoreimmat aiheesta

Lemmikit