Kissoista pyydetään nyt hurjia hintoja – koditonta kissaa ei saa eläinsuojeluyhdistykseltäkään heppoisin perustein: "Huolenamme on, että..."

Tämä nimetön kissa pääsi uuteen kotiin Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen HESYn kautta.
Tämä nimetön kissa pääsi uuteen kotiin Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen HESYn kautta.HESY
Julkaistu 22.08.2021 18:50
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Korona-aika on lisännyt kissojen suosiota ennennäkemättömällä tavalla. Kodittoman kissan saaminen eläinsuojeluyhdistyksestä voi olla kuitenkin työlästä ja hidasta.

Suomen eläinsuojelyhdyksen SEYn mukaan Suomessa hylätään ainakin 20 000 kissaa vuodessa. Sitkeän mielikuvan mukaan eläinsuojeluyhdistykset hukkuvat kodittomiin kissoihin erityisesti syksyllä, kun kesäkissoja kiikutetaan eläintaloihin taajaan tahtiin.

Siksi moni onkin yrittänyt saada lemmikin yhdistysten kautta.

Päätökseen on vaikuttanut monilla myös hankintahinta. Jopa maatiaiskissojen hinnat vapailla markkinoilla ovat nousseet korona-aikana ylimmillään lähelle tuhatta euroa. 

Esimerkiksi Helsingin eläinsuojeluyhdistyksestä HESYstä aikuisen kissan saa 200:lla, seniorin 100:lla ja kissanpennun 300 eurolla.

Lue myös: Kissanpentujen kysyntä kasvanut korona-aikana – maatiaiskissan hinta jo rotukissan tasolla, kertoo Yle

Kissaa ei luovuteta heppoisin perustein

Yhdistykset eivät luovuta kissoja uudelle omistajalle kevyin perustein, vaikka niillä uutta kotia tarvitsevia lemmikkejä olisikin.

Tämän sai tuta eräs kissanystävä, joka etsi taannoin uutta lemmikkiä eläinsuojeluyhdistyksestä. Hänellä oli ollut kissa ennemminkin, ja hän piti itseään vastuullisena eläinten hoitajana.

Hän kertoo yhdistyksen tekemän kissanhakuhaastattelun kestäneen tunnin, mutta lopputulos oli: ei kissaa hänelle.

Pettynyt hakija kuvasi lemmikin hakuprosessia monimutkaiseksi ja tehottomaksi.

Herra Hurmaava on yksi Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen HESYn kautta kodin saaneista kissoista.

"Herra Hurmaava" on yksi Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen HESYn kautta kodin saaneista kissoista.

HESY-kissan saamiseen varattava aikaa

HESYn suojissa oli viime viikolla 72 koditonta kissaa.

Koronan takia eläintilat ovat olleet jo pitkään kiinni yleisöltä, mutta kodittomia kissoja on luovutettu hakijoille erikoisjärjestelyin.

HESY-kissan haku alkaa nettilomakkeen täyttämisellä, kertoo tiedottaja Erja Veivo. Hänen mukaansa hakemus käsitellään kuukauden sisällä sen saapumisesta.

Tämän jälkeen hakija kutsutaan tapaamiseen. Sekä hakemuslomakkeessa että tapaamisessa hakijalle esitetään kysymyksiä täydellisen kissa-ihmisparin löytämiseksi.

– Kissaa ei saa ensikäynnillä kotiinsa, joten tapaamisen jälkeen – kissasta riippuen – hakija tavataan vielä ainakin kerran, mutta mahdollisesti myös useamman kerran. Tavoitteena kuitenkin on saada kissa uuteen kotiin mahdollisimman pian. Helpoissa tapauksissa tämä tapahtuu viikon sisällä. Haastavammissa tähän voi kulua kaksikin, Veivo kertoo.

Tämä nimetön kissa pääsi uuteen kotiin Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen HESYn kautta.

Myös tämä nimetön kissa pääsi uuteen kotiin HESYn kautta.

HESYssä pelätään koronan jälkeistä lemmikkien hylkäämisbuumia

Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen tiedottaja Erja Veivo kertoo, että HESYlle tuli viime vuonna kaikkiaan 2 760 eläinhakemusta, kun eläimiä tuli yhdistykselle 340.

HESYssä pelätään nyt sitä, että sinänsä positiivisella ilmiöllä on varjopuolensa: lemmikin hankintaan on voitu ryhtyä harkitsemattomasti perehtymättä sen hoitovaatimuksiin, varautumatta sen hoitokuluihin ja ymmärtämättä eläimenpidon pitkäaikaisuutta.

Lue myös: Saiko koronakaranteeni sinutkin haaveilemaan lemmikistä? Asiantuntijat varoittavat riskeistä: "Totta kai se tarkoittaa, että eläimiä hylätään"

HESYstä muistutetaan, että eläimen omistaminen merkitsee suurta vastuuta, sillä lemmikkiin on sitouduttava koko sen eliniän ajaksi myös elämäntilanteiden muuttuessa ja koronatilanteen hellitettyä.

– Meidän huolenamme on, että korona-aikana hankitut lemmikit päätyvät kiertoon, kun elämä ei enää rajaudu yhtä paljon kotiin tai lemmikinpito osoittautuu luultua haastavammaksi.

Erja Veivo uskoo, että niin kauan kuin rajoituksia on ja ihmiset tekevät etätöitä kotona, eläinten kanssa ei tule vielä ongelmia. Kun eläin jää kotiin yksin, sen käytös voi yllättää.

Lue myös: Kuinka koira kannattaa totuttaa korona-arjen jälkeiseen yksinoloon? Näin eläinlääkärit neuvovat

– Etenkin ne eläimet, jotka on hankittu pentuina korona-aikana, ovat tottuneet ihmisen jatkuvaan läsnäoloon. Kun ketään ei olekaan kotona, eroahdistuksesta kärsivä koira voi tehdä esimerkiksi tuhoja. Jos omistaja ei osaa toimia tai näe vaivaa asian työstämiseen, hän saattaa haluta päästä siitä eroon.

Yhtä huolestuttavaa on HESYn mukaan se, että koronan aiheuttamassa talouden taantumassa osa lemmikillisistä kotitalouksista joutuu karsimaan menojaan. Kulukuri voi merkitä vaikeuksia selviytyä eläimen hoito-, ruoka- ja eläinlääkärimenoista.

Ennemmin tai myöhemmin tämä voi heijastua eläinsuojeluun siten, että eläimiä tarjotaan joko suoraan eläinsuojeluyhdistyksille tai niitä aletaan hylätä.

Lue myös: Eläinlääkäri Tepolta painavaa sanottavaa ihmisille, jotka hinkuvat koiranpennun hankkimista juuri tällä hetkellä: "Nyt on realistisesti vaarana se, että..."

0:39img

Kuvat ei herkille: Eläinsuojeluyhdistys pelasti huonokuntoisia kissanpentuja puolivillistä populaatiosta Kymenlaaksossa.

Miten löytyy perfect match?

Eläintenhoitaja Marika Stillman kertoo, että HESY pyrkii haastatteluissaan selvittämään mahdollisimman laajasti sitä, miten lemmikinhankkija on varautunut eläimen ottamiseen ja yllättäviin tilanteisin.

– Kysymme hakijalta muun muassa sitä, onko hänellä toiveita eläimen luonteen, käyttäytymisen ja aktiivisuustason suhteen. Lisäksi tiedustelemme, millaista kokemusta hakijalla on eläimistä ja millaisiin olosuhteisiin sitä ollaan ottamassa – yksiöön vai omakotitaloon, Stillman taustoittaa.

– Esimerkiksi kovin kovaääninen ja ylienerginen kissa ei välttämättä sovellu rauhallista eläinseuralaista kaipaavalle eikä arvaamaton ja arka kissa lapsiperheeseen.

Lue myös: Voiko suurikokoisen koiran ottaa pieneen kerrostaloyksiöön asumaan? Eläinlääkärit vastaavat

Stillman kertoo, että HESYn hoivissa on paljon myös sellaisia kissoja, jotka eivät ole ihmisrakkaita ja joita ei voida sijoittaa sylikissaa kaipaavalle hakijalle.

– Jotkut kissat ovat puolestaan laiskanpulskeita, jotkut vaativat kissakaverin ja jotkut taas eivät siedä muita eläimiä. HESYlle tulleista kissoista osaa on toisaalta kohdeltu kaltoin ja osan hoitoa on laiminlyöty pahoin. Osa niistä ei taas ole koskaan edes asunut kodissa.

Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen HESYn suojissa oli viime viikolla reilut 70 koditonta kissaa. Yksi niistä on aktiiviseksi ja virkeäksi seniorikissaksi luonnehdittu Siru, joka odottaa nyt loppuelämän kotia.

HESYn suojissa oli viime viikolla reilut 70 koditonta kissaa. Yksi niistä oli aktiiviseksi ja virkeäksi seniorikissaksi luonnehdittu Siru, joka odottaa HESYssä loppuelämän kotia.

Vauvahaavekin vaikuttaa kissayksilön valintaan

Stillman muistuttaa, että kissan hoitoon on sitouduttava, jotta sen voi HESYstä saada.

– Etenkin käytökseltään haastavamman tai erityistarpeisen – kuten sairaan ja säännöllistä lääkitystä tarvitsevan – kissan kohdalla on varmistettava, että sitä osataan ja jaksetaan hoitaa uudessa kodissa.

Jopa hakijan vauvahaaveet vaikuttavat siihen, minkälainen kissa hänelle voidaan antaa.

– Kartoitamme haastattelussa myös hakijan tulevaa elämää kyselemällä, onko hänen elämäänsä tulossa muutoksia lähiaikoina. Jos hakijalla on esimerkiksi lapsihaaveita, emme voi sijoittaa hänelle kovin sähäkkää kissaa. Kissaa ei ole liioin järkevää ottaa putkiremontin keskelle.

Stillman tähdentää, että HESY ei esitä hakijalle arkaluontoisiksi koettuja kysymyksiä, vaan tämä saa itse vapaamuotoisesti ennakoida elämäänsä ja sanoittaa sen.

– Samalla hakija itsekin käy mielessään läpi sitä, miten kissan ottaminen muuttaa hänen oman elämänsä seuraaviksi vuosiksi tai vuosikymmeniksi. 

– HESYn näkemyksen mukaan kissaa tulee lisäksi turvallisuussyistä ulkoiluttaa vain valjaissa, katetussa ulkotarhassa tai verkotetulla tai lasitetulla parvekkeella.

Iines odottaa parhaillaan uutta kotia Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen HESYn suojissa. Iineksen kuvataan olevan ujo ja herttainen vanhempi naaraskissa, joka on tottunut muiden kissojen seuraan.

Iineskin odottaa parhaillaan uutta kotia HESYssä. Iineksen kuvataan olevan ujo ja herttainen vanhempi naaraskissa, joka on tottunut muiden kissojen seuraan.

Mistä syystä luopuisin eläimestä?

Keskustelun lopuksi eläimen hakijalta kysytään Stillmanin mukaan sitä, millaisista syistä hän voisi luopua eläimestä.

– Toiveenamme on, että hakija olisi valmis työstämään itse ensin esimerkiksi mahdollista ongelmakäytöstä – kuten vaikkapa vääriin paikkoihin pissailua – sen sijaan, että hän palauttaisi kissan oikopäätä yhdistyksen hoitoon.

– Yhdistykseltä eläimen ottaneet sitoutuvatkin noudattamaan sopimusta, jossa lukee seuraavaa: ”Sitoudun pitämään huolta eläimen turvallisuudesta, en päästä eläintä ulkoilemaan vapaasti, ja huolehdin siitä, ettei eläin pääse karkaamaan esimerkiksi ikkunoista tai sitä kuljetettaessa.”

Näin tunnistat pentutehtaan

Jos kissan kaipuu on suuri, kissa pyritään joskus hankkimaan vastoinkäymisistä välittämättä. 

Se on esimerkiksi Suomen Kissaliiton mukaan näkynyt korona-aikana kissanpentujen luovutushintojen nousuna. Maatiaiskissanpentuja myydään rotukissojen hintaan, jopa 800–900 eurolla, mikä on moninkertaisesti tavalliseen verrattuna. 

Kissabuumi on herättänyt myös pentutehtailijat. 

MTV:n Viiden jälkeen ohjelmassa talvella vieraillut kissankasvattaja ja Kissa-lehden päätoimittaja Milla Talja korostaa sitä, että kaikki kasvattajat eivät toimi sääntöjen mukaan ja ihmisten kannattaisi ottaa se huomioon kissaa hankkiessaan.

Lue myös: Kissanpentujen hinnat kohosivat pilviin – buumin lieveilmiöt huolestuttavat: "Kaikki ihmiset eivät ole valveutuneita"

SEY:n mukaan hälytyskellojen pitäisi soida, jos ostettu pentu tarjoudutaan tuomaan kotiin asti, pentu luovutetaan esimeriksi huoltoasemalla, pennun emoa, sisaruksia tai kasvuolosuhteita ei pääse näkemään ja myyjä painostaa ottamaan pennun. 

Paikoissa, joissa kissatiheys on suuri ja hygienia heikkoa, erilaiset sairaudet leviävät helposti. Epämääräisistä olosuhteista tullut pentu voi olla vakavasti sairas, SEY muistuttaa nettisivuillaan. 

– Sen minkä pennun hankintahinnassa säästää, voi joutua maksamaan moninkertaisesti eläinlääkärilaskun muodossa, kun pentu sairastuu. 

– Joistakin virustaudeista kissa ei parane kokonaan, vaan tauti saattaa jäädä elimistöön piilevänä. Stressi tai yleiskunnon heikkeneminen voivat aktivoida virukset uudelleen.

1:26img

Koditon Ninni-kissa kesyyntyi nopeasti.

Kaikki jutun kissakuvat ovat HESYstä.

Lue myös:Pidätkö kissaasi vapaana? SEY muistuttaa: "Tappavat Suomessa vuosittain miljoonia luonnoneläimiä"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Kissat