Vuoristorata. Tuskin mikään sana kuvaa paremmin sveitsiläisen Martina Hingiksen tennisuraa. Salamanousu lajin legendaksi, nilkkavaivat ja uran lopettaminen jo 22-vuotiaana. Paluu, kokaiinikäry ja uusi ura nelinpelissä. Lopulta tänään 40 vuotta täyttävä Hingis lopetti uransa vuonna 2017 kolmannen kerran omalla paikallaan. Maailmanlistan ykkösenä.
Kun Martina Hingis lokakuussa 2017 ilmoitti lopettavansa, moni saattoi epäillä päätöksen pitävyyttä. Olihan tuolloin 37-vuotias tennistähti pyörtänyt lopettamispäätöksensä jo kahdesti aiemmin.
Tällä kertaa moni asia oli kuitenkin toisin. Hingis sai tehdä lopettamispäätöksensä omilla ehdoillaan.
Ensimmäisen lopettamisen taustalla olivat piinaavat nilkkavaivat. Toisen kerran sveitsiläinen löi mailansa naulaan kärähdettyään kokaiinista Wimbledonissa.
– Uskon, että se on nyt lopullista. Tilanne on erilainen, koska aiemmin lopetin sillä ajatuksella, että saattaisin yhä palata, Hingis sanoi WTA-kiertueen finaaliturnauksessa Singaporessa lokakuussa 2017.
Pelillisesti Hingis olisi aivan hyvin voinut jatkaa pelaamistaan. Hän poistui ammattilaistenniksestä nelinpelirankingin ykkössijalla. Viimeiseksi jääneellä kaudellaan hän voitti pariensa kanssa muun muassa Yhdysvaltain avointen mestaruuden nelinpelissä ja sekanelinpelissä sekä Wimbledonin sekanelinpelissä.
Kaikkien aikojen nuorin
Jo kaksivuotiaana tenniksen äitinsä opastuksella aloittanut Hingis nousi tenniksen WTA-kiertueelle vuonna 1994 ollessaan 14-vuotias.
Hingiksen ensimmäistä ottelua Patty Fendickiä vastaan Zürichin turnauksessa seurasi 240 toimittajaa ja 4500-päinen yleisö. Hingis voitti rankingin sijalla 45 olleen Fendickin erin 6–4, 6–3, mutta hävisi toisella kierroksella Mary Piercelle.
Hingiksen ura alkoi voitolla ja jatkui rakettimaisesti. Jo vuonna 1996 hän nousi naisten maailmanlistalla 20 parhaan joukkoon sijalle 16. Ensimmäisen aikuisten grand slaminsa Hingis voitti samana vuonna, kun hän valloitti Wimbledonin nelinpelin Tshekin Helena Sukovan kanssa. Samalla Hingiksestä tuli kaikkien aikojen nuorin grand slam -voittaja.
Vuonna 1997 vauhti vain kiihtyi. Hingis voitti 16 vuoden 117 päivän ikäisenä Australian avoiten kaksinpelin ja hänestä tuli myös kaikkien aikojen nuorin grand slam -turnauksen kaksinpelivoittaja. Finaalissa kaatui Pierce selvin 6–2, 6–2 -lukemin.
Samana vuonna Hingis voitti vielä Wimbledonin ja Yhdysvaltain avoimet ja pelasi finaalissa Ranskan avoimissa.
31. maaliskuuta Hingis nousi naisten kaksinpelin maailmanlistan ykköseksi ja teki sen – tietysti – kaikkien aikojen nuorimpana pelaajana. Kärkeen noustuaan Hingis piti paikkaa hallussaan yhtäjaksoisesti 80 viikkoa.
Hingis hurmasi tennismaailman paitsi pelitaidoillaan myös ujon hymyileväisellä olemuksellaan. Hymyn taakse piiloutui kuitenkin armoton kilpailija.
– Hingiksessä yhdistyvät cheerleaderin hymy ja hain ruokahalu. Hän on malliesimerkki uuden aallon nuorista tennispelaajista, joilla ei ole ongelmia vanhemman sukupolven saalistamisessa, New York Times kirjoitti.
Nuoren sveitsiläisen ammattilaisuran alku lupasi paljon. Hingis voitti Australian avoimet vielä vuosina 1998 ja 1999 ja pelasi turnauksen finaalissa kolmena seuraavana vuonna. Hän ylsi myös kahdesti finaaliin Yhdysvaltain avoimissa ja kerran Ranskassa. Kaikkiaan sveitsiläinen ehti olla kaksinpelin rankingykkösenä 209 viikkoa.
Loistokas ura ei kuitenkaan jatkunut suunnitelmien mukaan. Vuosituhannen alussa Hingis alkoi kärsiä nilkka-, polvi- ja lonkkavaivoista ja joutui niiden vuoksi jättäytymään pois turnauksista.
Samaan aikaan äärimmäisen taitavana ja analyyttisenä pelaajana pidetty Hingis alkoi joutua yhä useammin vaikeuksiin niin sanottujen voimatennispelaajien muun muassa Lindsay Davenportin ja Venus ja Serena Williamsin kanssa.
Hingiksen nilkat leikattiin vuosina 2001 ja 2002 ja tammikuussa 2003 hän ilmoitti lopettavansa uransa vain 22-vuotiaana vaikeiden nilkkavammojen takia.
– Olen ollut huipulla tarpeeksi pitkään, jotta tiedän tarkalleen, mitä se vaatii, enkä pysty enää tekemään sitä. Paluuta kilpailuihin ei ole näköpiirissa, eikä minulla ei ole aikeita palata koskaan, Hingis sanoi.
– Kun on ollut maailman ykkönen neljän vuoden ajan, ei voi tavoitella mitään vähäisempää.
Nuoresta iästään huolimatta Hingis oli ehtinyt voittamaan lähes kaiken mahdollisen. Ainoastaan Ranskan avointen voitto oli jäänyt kummittelemaan.
Vuonna 1999 puuttuva grand slam -mestaruus oli lähellä, mutta Steffi Graf kampesi takaa ohi ranskalaisyleisön käännettyä selkänsä tuomarille kiukutelleelle Hingikselle.
Kokaiinikäry katkaisee paluun
Hingisin paluu kentille oli yhtä yllättävä kuin hänen lopettamisilmoituksensakin. Marraskuussa 2005 Hingis kertoi aikeistaan tiedotteella.
– En koskaan ollut tyytyväinen siihen, että loukkaantumiset pakottivat minut lopettamaan tenniksen pelaamisen. Olen nauttinut elämästäni kentän ulkopuolella. Olen saanut kokea toisenlaisen puolen elämästä.
Hingiksen paluu otettiin tennismaailmassa ilolla vastaan. WTA-kiertueen johtaja Larry Scott toivotti takavuosien "upean mestarin" takaisin kiertueelle, vaikka täysin ilman epäilyksiä hän ei taitopelaajan paluuseen suhtautunut.
– Peli on nykyisin todella dynaamista ja on kehittynyt voimassa, nopeudessa ja pelaajien urheilullisuudessa, Scott sanoi.
– Martina on äärimmäisen lahjakas tennispelaaja, strategi ja kilpailija. On kiinnostavaa nähdä, pystyykö hän menestymään yhä tässä uudessa ympäristössä. Olemme innoissamme ja meistä tämä on loistava uutinen naisten tennikselle.
Hingis näytti nopeasti epäilijöilleen. Heti tammikuussa hän eteni Australian avoimissa puolivälieriin ja kaatoi matkalla muun muassa tuolloin rankingin sijalla 85 olleen Emma Laineen.
Ensimmäiseen finaaliinsa Hingis selvisi helmikuun alussa Japanissa ja ensimmäinen paluun jälkeinen turnausvoitto tuli toukokuussa Roomassa.
Hingis rohmusi vuosina 2006–2007 kolme turnausvoittoa ja nousi parhaimmillaan rankingin sijalle seitsemän.
Marraskuun alussa 2007 tennismaailma sitten järkkyi. Hingiksen kerrottiin jääneen kiinni dopingtestissä saman vuoden Wimbledonin turnauksessa. Hänet asetettiin kahden vuoden kilpailukieltoon.
Sveitsiläisen näytteestä oli löytynyt merkkejä kokaiinista. Hingis piti 1. marraskuuta tiedotustilaisuuden, jossa myönsi positiivisen testituloksen.
– Olen antanut positiivisen näytteen, mutta en ole koskaan käyttänyt huuomeita ja tunnen itseni 100-prosenttisesti syyttömäksi, Hingis sanoi.
Myöhemmin lähetetyssä tiedotteessa Hingis väitti näytteeseensä liittyneen epäjohdonmukaisuuksia ja syytti dopingvirkailijoita virheistä. Hänen mukaansa ei voitu todistaa, että merkkejä kokaiinista sisältänyt virtsanäyte olisi tullut hänestä. Hingis ilmoitti toistamiseen lopettamisestaan 27-vuotiaana.
– Ottaen huomioon tämän tilanteen, ikäni ja ongelmani, joita minulla on ollut lantioni kanssa, olen päättänyt, että en enää pelaa tennistä kiertueella.
Vielä kerran
Hingiksen kaltainen suuri mestari ansaitsee kuitenkin loistokkaamman päätöksen uralleen. Vuonna 2013 Hingis pyörsi lopettamispäätöksensä toistamiseen ja palasi WTA-kiertueelle.
Tällä kertaa tosin vain nelinpelissä, jossa Hingis nousi maailman ykköspelaajaksi ensimmäisen kerran jo 1998. Eikä Hingis olisi Hingis, ellei hän olisi tehnyt sitä uudelleen. Sveitsiläinen nousi nelinpelin maailmanlistan ykkössijalle 16 vuoden tauon jälkeen tammikuussa 2016.
Hingiksen merkityksen tennikselle ymmärtää viimeistään, kun lukee, miten maailman kaikkien aikojen paras tennispelaaja Roger Federer kuvaili vuotta vanhempaa maannaistaan tämän lopettamispäätöksen jälkeen. Federer tunnustautuu Hingis-faniksi.
– Martina oli se, joka näytti minulle, miten hommat hoidetaan. Oli mahtavaa Sveitsille, kun meillä oli hänen kaliiberinsa pelaaja. Olimme todella onnekkaita, Federer sanoi.
– En ole surullinen hänen lopettamisensa vuoksi. Hän on pelannut jo riittävän pitkään, hän vaikuttaa olevan sinut päätöksensä kanssa. Se on loistavaa. Olen aina ollut hänen faninsa ja tulen aina olemaan..
Ennen viimeistä lopettamispäätöstään vuonna 2017 Hingis ehti nostaa voittamiensa grand slam -turnausten lukumäärän 25: een. Voitoista viisi tuli kaksinpelissä, seitsemän sekanelinpelissä ja 13 naisten nelinpelissä. Hän voitti WTA-kiertueella yhteensä 43 kaksinpeli- ja 64 nelinpeliturnausta.
– On vaikea uskoa, että siitä on 23 vuotta, kun tein ammattilaisdebyyttini, Hingis kirjoitti Facebook-sivuillaan Singaporessa pelatessaan viimeistä turnaustaan.
– Vuodet ovat olleet elämäni palkitsevinta aikaa sekä henkilökohtaisesti että ammatillisesti, mutta uskon, että nyt on tullut minun aikani lopettaa.
Viimeinen turnaus Singaporessa päättyi välierätappioon. Ainakin toistaiseksi tänään 40 vuotta täyttävä Hingis on malttanut pysyä poissa ammattilaiskentiltä.
Lähteet The Local, BBC, LA Times, Reuters, UBITennis, Ny Times, Tennis365.