Entinen tennistähti Robin Söderling on kertonut, miten mielenterveysongelmat vaikuttivat hänen päätökseensä jäädä eläkkeelle vain 31 vuoden ikäisenä. Ruotsalaisikoni vaatii urheilijoille parempaa apua kyseisen vaivan kanssa.
Söderling, 35, oli uransa huipulla 2010-luvun taitteessa, kun hän ylsi Ranskan avointen finaaliin kahtena peräkkäisenä vuonna ja haali viisi ATP-turnausvoittoa vajaassa vuodessa. Voitto Rafael Nadalista kesällä 2009 oli espanjalaiselle ensimmäinen tappio Ranskan avoimissa.
Maailmanlistalla Söderling oli korkeimmillaan neljäs vuonna 2010, ja hän lähestyi tennismaailman kirkkaimpia valoja kovalla tahdilla.
Odotukset häntä kohtaan olivat suuret.
– Hän saavuttaa jatkuvasti uusia tasoja ja nyt uskallan sen sanoa: Robin on tuleva maailman ykkönen, nopeammin kuin uskommekaan, tennislegenda Björn Borg ehti hehkuttaa muiden tavoin vuonna 2011.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Vuonna 2011 pelattu Ruotsin avoin turnaus, jonka Söderling voitti, jäi kuitenkin hänen viimeiseksi kilpailukseen. Hän kertoi sairastuneensa mononukleoosiin, joka esti häntä pelaamasta peräti neljään vuoteen. Lopulta Söderling ilmoitti aktiiviuransa päättyneeksi joulukuussa 2015.
Monet epäilivät oliko pusutaudiksi kutsuttu tauti todellinen syy eläkkeelle jäämisen takana. Nyt maailmanlistan entinen nelonen on paljastanut, miten suuri vaikutus mielenterveysongelmilla oli hänen päätökseensä lopettaa pelaaminen kokonaan.
Sverige Radiolle avautuneen Söderlingin mukaan tilanne karkasi käsistä siinä vaiheessa, kun hän huomasi etsivänsä verkon hakukoneista parasta tapaa itsemurhalle.
– Panikoin. Aloin itkeä. Minä vain itkin ja itkin. Menin hotellihuoneeseeni ja makasin sängyllä. Aina kun ajattelin, että menisin tenniskentälle, aloin panikoida. Vaikka joku olisi osoittanut minua aseella, en olisi voinut kävellä kentälle, Söderling sanoi kuvaillen hänen tuskaliaita hetkiään ennen vuoden 2011 Yhdysvaltain avointa tennisturnausta.
Tiistaina Söderling jakoi myös Instagramissa tekstin, jossa hän vaati konkreettisia tekoja urheilijoiden auttamiseksi mielenterveysongelmien kanssa.
– Monet ammattilaisurheilijat ovat minun kaltaisiani perfektionisteja, jotka omistavat elämänsä urheilulle. Urheilijan elämä voi olla äärimmäisen haastavaa mielenterveydelle. Minun kohdallani jatkuva täydellisyyden tavoittelu ja paine, jonka itselleni loin, oli lähellä tappaa minut, Söderling kirjoittaa.
– On aika puuttua mielenterveysongelmiin huippu-urheilijoiden keskuudessa, ja tällä kertaa oikeasti tehdä asialle jotain. Data todistaa, että jopa yksi kolmesta eliittiurheilijasta kärsii mielenterveysongelmista, jotka voivat esiintyä stressinä, syömishäiriöinä, loppuun palamisena, masennuksena ja ahdistuksena.
Lähde: Expressen