Hyperemeesiä sairastaa Suomessa 700 naista vuosittain: "Oksensin yötä päivää"

Hyperemeesi on sairaus, jonka vuoksi odottaja oksentaa pahimmillaan kymmeniä kertoja päivässä jopa koko raskauden ajan. Hoidon suurimpia esteitä Suomessa on se, ettei sairaudesta tiedetä tarpeeksi.

Mustelmilla olevaan käteen ei saatu kanyylia oksentamisen aiheuttaman kuivumisen vuoksi. Äidin kylki on kinesioteipattu, koska rajun oksentamisen takia kylkiluu murtui.

Kuvat eivät ole sellaisia raskauskuvia, joihin ihmiset ovat yleensä tottuneet. 

"Oloni jatkui jotakuinkin samanlaisena viikolle 37 ja toista kertaa en masennukseltani ymmärtänyt edes hakeutua väkisin hoitoon, kun lääkärit olivat toistuvasti niin selkeästi ilmaiseet, että ihan normihomma on kyseessä ja olen vain heikko."

Sairastuneen kertomus osoitteesta Hyperemeesi.fi

– On rohkea teko antaa lupa julkaista näin henkilökohtaisia kuvia. Moni kuitenkin lähti mukaan, koska kokee, että hyperemeesipotilaiden kärsimys täytyy tehdä konkreettisesti näkyväksi, jotta sairautta ymmärrettäisiin paremmin ja jotta siitä kärsivät saisivat asianmukaista hoitoa, Hyperemeesi ry:n puheenjohtaja Laura Hyvärinen kertoo.

Hyperemeesi on sairaus, jonka vuoksi raskaana oleva odottaja oksentaa pahimmillaan kymmeniä kertoja päivässä ja jopa koko raskauden ajan. Hyperemeesiä sairastaa noin prosentti odottajista.

Suomessa se tarkoittaa noin 700 naista joka vuosi.

"Kummallakin kerralla koin että tilaani ei otettu vakavasti, puhuttiin vain että pahoinvointi on hyvin yleistä, ”käy tiputuksessa, syö voileipäkeksejä”, vaikka edes vesi ei pysynyt sisällä ja 11kg lähti neljässä viikossa."

Sairastuneiden kertomuksia osoitteesta Hyperemeesi.fi

Sairauden oireita ovat runsaan pahoinvoinnin ja oksentelun lisäksi vaikeus selviytyä jokapäiväisistä askareista, kuivuminen ja ketoaineet virtsassa sekä yli viiden prosentin painonlasku.

– Tärkein ja ensisijainen hyperemeesin hoitomuoto on suonensisäinen nesteytys. Nesteytys tulisi aloittaa aikaisin, jotta elimistö ei kuivuisi liikaa. Kuivuminen pahentaa pahoinvointia entisestään ja lisää epätoivon tunnetta, kertoo tiedottaja ja varapuheenjohtaja Johanna Sauna-aho.

Hyperemeesiä voidaan tarvittaessa hoitaa myös lääkkeillä. Joskus ravintoaineiden taso putoaa oksentelun vuoksi niin paljon, että on tarpeen hoitaa myös aliravitsemusta.

"Hoidon laatu vaikuttaa olevan kiinni siitä, kenen hoidettavaksi sattuu päätymään"

Sauna-ahon mukaan hoidon suurimpia esteitä Suomessa on se, ettei hyperemeesistä yksinkertaisesti tiedetä tarpeeksi.

"Mikään ei pysynyt sisällä, oksensin yötä päivää. Itse asiassa ei ollut mitään enää, mitä oksentaa kuin keltaista möhnää. Gyne nauroi mut pihalle, ”kuuluu” kuulemma asiaan. Olin niin heikkona, etten pistänyt vastaan. Itkin vain holtittomasti ja masennuin kotona."

Sairastuneen kertomus osoitteesta Hyperemeesi.fi

– Hoidon saaminen ja hoidon laatu vaikuttavat olevan kiinni siitä, kenen hoidettavaksi sattuu päätymään, Sauna-aho kuvaa.

– Vertaistukiryhmässämme on tullut esiin, että jo pahasti kuivumaan päässeenkin odottajan runsas oksentelu ja pahoinvointi kuitataan liian usein sillä, että ”syö keksi ennen kuin nouset sängystä ja mene vähän ulos kävelemään”. Hyperemeesiin eivät kuitenkaan tehoa samat niksit kuin tavalliseen pahoinvointiin, vaan tila vaatii nesteytystä.

Syntymättömälle lapselle lievä hypermeesi ei tämänhetkisen tiedon valossa aiheuta uhkaa. Vakavassa, pitkittyneessä ja hoitamatta jätetyssä hyperemeesissä myös raskauteen voi kohdistua riskejä.

– Sikiöön kohdistuvat riskit ovat tämänhetkisten tutkimusten mukaan harvinaisia, mutta pitkäaikaisseurantaan perustuvia tutkimuksia lapsille ei ole tehty. Useimmat tutkimukset ovat keskittyneet syntymähetken terveydentilan arvioimiseen, Sauna-aho sanoo.

– Suurimmat riskit ovat niillä sikiöillä, joiden äidit ovat kärsineet pitkäaikaisesta painonlaskusta ja aliravitsemuksesta. Varhain annettu hoito estää tehokkaasti lapseen kohdistuvia pitkäaikaisvaikutuksia.

Tavallinen raskauspahoinvointi...

  • Helpottaa usein ensimmäisen kolmanneksen jälkeen
  • Ei aiheuta huomattavaa painonlaskua
  • Oksentelu ja pahoinvointi ovat ikäviä mutta ajoittaisia, ja niistä huolimatta on mahdollista toimia arjessa ja esimerkiksi syödä ja juoda riittävästi
  • Perinteiset niksit ja elintapojen muutokset riittävät pitämään pahoinvoinnin aisoissa
  • Pahoinvoiti vetää mielen matalaksi, mutta kokemus useimmiten unohtuu synnytyksen jälkeen.

Hoitoa hakiessa kannattaa ottaa mukaan joku läheinen "puhemieheksi

Jos epäilee itsellään hyperemeesiä, kannattaa aluksi kirjata ylös omat oireet ja oksentelukerrat.

– Hyperemeesiä epäillessä kannattaa ottaa yhteys omaan neuvolaan tai lääkäriin sekä tarvittaessa pyytää päästä nesteytykseen. Kannattaa myös varautua siihen, että kaikki eivät osaa tunnistaa hyperemeesiä, Sauna-aho neuvoo.

– Jos äiti on todella huonossa kunnossa, kannattaa hoitoa hakiessa ottaa mukaan joku läheinen "puhemieheksi" siltä varalta, että hoitoon pääsyssä on vaikeuksia. Mitä aiemmin hyperemeesin hoito nesteytyksellä aloitetaan, sitä todennäköisemmin oksentelukierre ja kuivuminen eivät pääse niin pahaksi kuin ilman hoitoa.

Tätä on hyperemeesi – kuvat on saatu hyperemeesin sairastaneilta suomalaisnaisilta:

1

3,5-vuotias esikoinen osastolla vierailulla äitiä katsomassa. "Kyyneleet nousevat heti silmiin, kun katson kuvaa ja muistan tuon kamalan olon. Ja varsinkin sen ikävän, kun mies ja poika lähtivät kotiin ja itse jäin tippaletkun päähän sairaalaan."

2

Kinesioteipattu kylkiluu, joka murtui rajun oksentamisen seurauksena.

3

Tätä on hyperemeesi, kun oksentelu ja pahoinvointi on niin rajua, ettei mikään pysy sisällä ja keho menee ketoosiin. Silloin tarvitaan nesteytystä. Monen hyperemeetikon alkuraskaus kuluu sairaalan kattoa tuijottaessa, tippaletkun jatkeena.

Potilasjärjestö Hyperemeesi ry aloittaa tiistaina 25.7.2017 Tätä on hyperemeesi -kampanjan. Järjestö julkaisee Facebook- ja Instagram-kanavillaan valokuvia, jotka näyttävät hyperemeesipotilaiden arkea.

Osittainen lähde: Hypermeesi.fi

Lue myös:

    Uusimmat