Mahdollisuudet runsaaseen hyttyskesään ovat olemassa.
Kainuun ely-keskuksen vieraslajikoordinaattori Reima Leinosen mukaan talvella oli reilusti lunta, mikä tarkoittaa sitä, että tänä kesänä saattaa olla paljon hyttysiä.
Hyttysten määrään vaikuttavat myös lämpötilat ja sateiden määrä. Leinosen mukaan hyttysen toukat kehittyvät kosteissa painanteissa, mutta Etelä-Suomessa ne ovat saattaneet ehtiä kuivaa. Pohjois-Suomessa taas saattaa Leinosen mukaan lennellä vielä aikuisia talvehtivia hyttysiä.
Kesäkuun lämmin jakso on saanut aikaan sen, että hyttyset ovat kuoriutuneet melko yhtä aikaa.
– Voi tuntua siltä, että niitä on todella paljon, vaikka yksilöiden määrä ei välttämättä ole tavallista runsaampi, Leinonen kertoo STT:lle.
Lue myös: Hyttysten vieraslajit salamatkustavat Suomeen autonrenkaiden ja kasvien mukana
Leinosen mukaan on vaikea sanoa, minkä verran hyttysiä esiintyy eri puolilla Suomea tänä kesänä. Esimerkiksi Pohjois-Suomessa kaikki hyttyset eivät välttämättä ehdi kuoriutua juhannukseksi, jos säät viilenevät. Hyttysiltä on kuitenkin vaikea välttyä missään.
– Se on varmaa, että joka paikassa niitä on.
Turun yliopisto kertoi kesäkuun alussa, että kansalaiset ovat ilmoittaneet kevään aikana Punkkiliveen kymmeniätuhansia punkkihavaintoja. Turun yliopiston mukaan havaintoja on tehty erittäin runsaasti etelä- ja länsirannikon lisäksi esimerkiksi Oulussa. Oulussa yleisin punkkilaji on taigapunkki, jota tavataan vähän alkukesän jälkeen. Myös Kajaanissa on tavattu punkkeja säännöllisesti, vaikka se ei ole tyypillistä punkkialuetta.
Punkkeja ei Turun yliopiston mukaan ole tänä kesänä kuitenkaan aiempia vuosia enemmän.