Punkkien levittämät taudit yleistyvät, näin ne tarttuvat ihmisiin ja lemmikkeihin: "Citypunkkeja on joka paikka täynnä"

1:53img
Katso videolta eläinlääkärin ohjeet punkkitarkastuksen tekemiseen koiralle
Julkaistu 05.06.2023 09:46
Toimittajan kuva

Veera Nikkanen

veera.nikkanen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Punkkien määrä on noussut tasaisesti viime vuosien aikana. Samalla nousussa ovat punkkien aiheuttamat tautitapaukset. Tähän vaikuttaa osittain myös ihmisten lisääntynyt punkkitietoisuus. 

Punkkeja eli puutiaisia esiintyy nykyään koko Suomessa. Huomenta Suomessa vieraillut Turun yliopiston tutkija Eero Vesterinen kertoo, että yksi mahdollinen syy punkkien jatkuvaan lisääntymiseen voi olla ilmaston lämpeneminen. Sen myötä punkeilla on enemmän isäntäeläimiä, esimerkiksi lintuja, joiden mukana ne leviävät entistä laajemmalle alueelle. 

Kaupunkipuutiaisia eli "citypunkkeja" on joka paikka täynnä, mutta eivät ne silti ole hoidetulla nurmikolla vaan vähän sivussa, Vesterinen kertoo. 

Punkeilta kannattaa suojautua aina luonnossa liikkuessa. Suojautua voi helposti esimerkiksi pitkäpunttisilla housuilla. Punkki on helpointa erottaa vaaleasta kankaasta. 

Punkit levittävät borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta

Punkkien levittämän borrelioosin tunnistaa usein punkin pureman ympärille ilmestyvästä punoittavasta rinkulasta. Borrelioosi-infektiota hoidetaan antibiootilla. Tutkijan mukaan punkkitarkastuksen tekeminen on hyvä tapa ehkäistä etenkin borrelioosia. 

Kannattaa tutkia itsensä kaikkialta, mutta vielä mieluummin kaverin kanssa toinen toisensa. Punkit ovat todella pieniä, ja niitä on vaikea löytää, Vesterinen sanoo. 

Ihoon kiinnittynyt punkki kannattaa irrottaa punkkipihdeillä tai pinseteillä mahdollisimman läheltä ihoa. Poppakonstit on syytä unohtaa.

Pitää unohtaa kaikki voin laittamiset iholle, Vesterinen sanoo. 

Lue myös: Vaikuttavatko hyttysen pistot alkukesästä suuremmilta kuin myöhemmin? Tästä se johtuu

Puutiaisaivotulehdus on punkkien levittämä virustauti. Siltä voi suojautua rokotteella. Puutiaisaivotulehdusta ei esiinny kaikkialla missä punkkeja tavataan, vaan riskialueet on Vesterisen mukaan tarkkaan kartoitettu ja tautitapauksia seurataan.

Jos riskialueella liikkuu, niin rokote kannattaa ehdottomasti ottaa, Vesterinen sanoo. 

Puutiaisaivotulehdus tarttuu punkin erittämän syljen kautta nopeasti. Borrelioosi sen sijaan tarttuu, jos punkki ehtii olla kiinnittyneenä ihoon pidemmän aikaa. 

Siinä on tavallaan se ero. Siksi se punkkisyyni on tärkeä borrelioosia vastaan ja rokotus taas virusta vastaan, Vesterinen summaa. 

Tarttuvia tauteja kantaa vain pieni osa kaikista punkeista. 

Lue myös: Ei helpotusta punkkipiinaan – tulevaisuuden vaarana uusia tauteja tartuttavat hybridipunkit

Ihmisen immuunipuolustus hoitaa suurimman osan tapauksista, Vesterinen sanoo. 

Punkit tarttuvat erityisen helposti koiriin ja muihin lemmikkieläimiin

Punkit voivat aiheuttaa sairauksia myös lemmikeille ja niille kannattaa tehdä päivittäinen punkkitarkastus. Koirilta ja kissoilta punkkeja kannattaa etsiä etenkin naamasta, korvien takaa, tassujen välistä ja nivusista. Yleisimmät eläimille punkeista aiheutuvat taudit ovat anaplasmoosi ja borrelioosi. 

Ne ovat molemmat sellaisia tauteja, että suinkaan kaikille koirille ne eivät aiheuta vakaava sairautta, mutta vakavimmillaan ne voivat olla todella hankalia, kertoo Evidensian pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio

Kaimion mukaan punkkien levittämät taudit voivat aiheuttaa lemmikille ohimenevän kuumeen, mutta kroonistuessaan esimerkiksi borrelioosi voi aiheuttaa kroonisen moniniveltulehduksen tai munuaisvaurion. Lemmikin sairaus voi olla joskus vaikea tunnistaa. 

Punkkien levittämien tautien oireet ovat ikävä kyllä hyvin epäspesifejä, eli voi olla kuumetta, ruokahaluttomuutta, joskus esimerkiksi ontumista tai vatsaoireita, Kaimio kertoo. 

Lemmikkejä voi suojata punkeilta punkkitarkastuksen lisäksi myös lääketableteilla, valeluliuoksella tai punkkipannoilla. 

Tuoreimmat aiheesta

Punkit