Hallitus miettii huomenna koronarajoitusten jatkoa. Luvassa ei näillä näkymin ole uusia kiristyksiä suomalaisten liikkumiseen ja elämiseen. Kesäfestivaalit joudutaan kuitenkin näillä näkymin unohtamaan.
Huomisten keskustelujen pääpaino tulee MTV Uutisten tietojen mukaan olemaan siinä, koska ja kuinka poikkeusolojen rajoituksia voidaan alkaa purkamaan.
Hallitus on kuitenkin antamassa suosituksen, jonka mukaan suuret yleisötapahtumat, kuten kesäfestivaalit, peruttaisiin koko kesältä.
Tartuntatautilain mukaisesti tapahtumat on juridisesti mahdollista kieltää vain kuukaudeksi kerrallaan – tästä syystä kyse olisi toistaiseksi loppukesän osalta vain vahvasta suosituksesta.
Yli 10 hengen julkiset kokoontumiset ovat tällä hetkellä kiellettyjä, ja ravintolat saavat myydä ruokaa vain mukaanvietäväksi. Erilaisia kokoontumisrajoituksia tullaan käymään huomenna läpi.
Työ- ja elinkeinoministeriö on MTV Uutisten tietojen mukaan antamassa esityksen kaksivaiheisesta 150 miljoonan euron suoran tuen paketista ahdinkoon joutuneille ravintoloille.
Asiasta on vielä neuvoteltava hallituksen sisällä, ja Helsingin Sanomien mukaan ainakin valtiovarainministeriö on kuitenkin toistaiseksi suhtautunut ravintolatukeen nihkeästi.
Julkisuudessa on pohdittu, voisiko koulut avata esimerkiksi toukokuun loppupuolen ajaksi. Koulujen avaamisesta ei kuitenkaan näillä näkymin olla tekemässä päätöstä keskiviikkona.
Hallituslähteiden mukaan asiaa käsittelevät virkamiehet toivovat koulujen avaamisen suhteen erityistä malttia.
Miten käy rajoitustoimien?
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ei sulje pois rajoitusten purkamisen mahdollisuutta.
– Keskustan mielestä ei pidä hötkyillä, ja meillä ei ole mikään kiire ryhtyä purkamaan rajoitustoimenpiteitä, mutta totta kai jos arvioidaan, että taudin hoito ja yhteiskunnan kokonaisetu mahdollistavat jotkin rajoitusten lievennykset, sen mukaan mennään, Kurvinen sanoo.
Esimerkiksi kouluja ei pidä avata siksi, että kotona oleminen kyllästyttää, muistuttaa Kurvinen.
Lähiopetus ei ole silti loppukevään osalta sula mahdottomuus. Kaikki on kiinni koronatilanteesta.
– Ehkäpä tässä keväällä voidaan vielä aloitella koulunkäyntiä. Sillä olisi varmasti vankkoja perusteita perheiden jaksamiselle ja nuorten kehittämiselle, mutta korostan, että vaara ei ole ohi, Kurvinen toteaa.
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ei myönnä eikä kiellä yksittäisten rajoitustoimien tulevaisuutta.
– Tällä viikolla hallitus saa asiantuntija-arvioita eteensä, ja niiden pohjalta täytyy tehdä vastuullinen ratkaisu, oli kyse sitten rajoitustoimien voimassa pitämisestä tai niiden purkamisesta, Lindtman kommentoi.
Lindtman ei ota kantaa siihen, voidaanko esimerkiksi koulut avata vielä lukukauden lopun ajaksi. Hänen mukaansa kaikki päätökset on tehtävä ennen kaikkea suomalaisten terveyttä ajatellen.
Perussuomalaiset ei halua purkaa rajoituksia
Oppositiopuolue perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavion mielestä koronarajoituksia ei tulisi vielä purkaa.
– Perussuomalaiset on vielä katsonut, että ei olisi aika purkaa. Odotetaan sitä, että hallitus joutuu nyt perumaan kesän tapahtumia, Tavio sanoo.
Puheet koulujen mahdollisesta jälleenavaamisesta ovat Tavion mukaan tässä vaiheessa täysin ennenaikaisia.
– Ollaan vasta tulossa tartuntahuippuja kohti, ei sitä voi vielä tässä harkita. Se on vähän populistista ruveta tässä puhumaan [koulujen avaamisesta] ja antamaan sellaista signaalia, Tavio toteaa.
Opettajat eivät halua kouluja avattavan
Koulujen avaamisesta ei siis odoteta linjausta huomenna. Opetusministeri Li Andersson (vas.) on kuitenkin toivonut, että koulujen avaaminen olisi ensimmäisten joukossa vuorossa koronarajoituksia purettaessa.
Opetusalan Ammattijärjestön puheenjohtaja Olli Luukkainen antaa idealle täystyrmäyksen.
– Kouluja ei missään nimessä pidä nyt avata parin viikon ajaksi. Terveys ennen kaikkea, ja tämä kaksi viikkoa ei esimerkiksi oppimistuloksien suhteen tee minkäänlaista tarvittavaa korjausliikettä, Luukkainen argumentoi.
– Tarvitaan kunnon tukipaketti syksyyn. Ensi lukuvuoden aikana paikataan ne oppimispuutteet, Luukkainen sanoo.
Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen sanoi tänään, että jos koulut päätetään avata, päätös toteutetaan vaiheittain. Kaikki lapset siis tuskin pääsevät loppukevään aikana kouluun.
OAJ: Jos koulut jatkuvat, lapsia ja opettajia jää kotiin
Mikäli hallitus päätyisi avaamaan koulut lukuvuoden viimeisten viikkojen ajaksi, olisi Luukkaisen mukaan luvassa rankkojakin reaktioita.
– Jos sellainen tapahtuisi, ennustan, että iso joukko lapsista ei tule kouluun, Luukkainen povaa.
– Vanhemmat eivät terveyssyistä laske lapsiaan kouluun, ja ennustanpa, että siellä voi olla aikamoinen määrä myös opettajia, jotka hakevat sairauslomaa tai palkatonta vapaata. Ei tämä koulu lähde liikkeelle millään hallituksen päätöksellä, suoraan toimimaan.
Luukkaisen mukaan opettaja- ja koulumaailmasta tulee jatkuvasti viestiä siitä, ettei koulujen haluta avautuvan kevään lopuksi.
– Minä en viittaa mihinkään kapinaan enkä agitoi siihen enkä tiedä sellaisesta mitään, mutta siellä ollaan todella pöyristyneitä sellaisesta suunnitelmastakaan, että koulut avattaisiin. Realistisesti ennustan, että reaktioita tulisi, mutta ennen kaikkea ennustan, että vanhemmat eivät laskisi lapsiaan kouluun.