Kouluille tiukempia koronaohjeita ja rajoille valvontaa – hallituksen sisällä odotetaan, kuinka rajuja rajoituksia Sdp kannattaa

Hallitus kokoontuu tiistaina iltapäivällä kovaan koronakokoukseen, sillä uusia rajoituksia saattaa olla tulossa. MTV Uutisten tietojen mukaan hallituksen pöydällä on sisärajavalvonnan palauttaminen, mikä johtaisi siihen, että negatiivisia koronatestejä vaadittaisiin myös EU-kansalaisilta.

Toistaiseksi ennakkotestivaatimusta on valmisteltu EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta tuleville matkustajille, mutta omikronvirusmuunnos on pakottamassa myös Suomen palauttamaan sisärajavalvontaa.

Vapaan liikkuvuuden EU- ja Schengen-alueella on saanut liikkua tavalliseen tapaan, mutta nyt on tapahtumassa laajempaa muutosta.

Myös muissa EU-maissa on palautettu sisärajavalvontaa, jotta omikronmuunnoksen leviäminen hidastuisi. Kyseinen virusmuunnos on jo levinnyt Euroopassa ja myös Suomessa, mutta leviämistä halutaan kuitenkin hidastaa.

Tämän takia sisärajavalvonnan palauttamista on MTV Uutisten tietojen mukaan valmisteltu jo ainakin reilun viikon ajan.

Hallitus kuulee huomenna tiistaina THL:n ja STM:n asiantuntijoiden tilannekatsauksen tautitilanteesta ja päättää mahdollisesti lisärajoituksista.

Hätäjarru ei tarkoita poikkeusoloja

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sekä sosiaali- ja terveysministeriö ovat penänneet jo aikataulua niin sanotun hätäjarru-mekanismin käytöstä.

Hätäjarru tarkoittaisi käytännössä sitä, että hallitus ottaisi koronarajoitukset valtakunnalliseen ohjaukseen nykyisen lainsäädännön puitteissa.

Hätäjarru ei tarkoittaisi poikkeusoloja, mutta esimerkiksi ravintola- tai harrastustilojen sulkeminen joksikin aikaa olisi mahdollista.

MTV Uutisten tietojen mukaan hallitus on yksimielinen siitä, että koronatilanne on pahentunut ja vakava, mutta hätäjarrun käytöstä ei ole vielä yksimielisyyttä.

"Koronaministeri" Kiurun linjaan on suhtauduttu vielä varauksellisesti ainakin keskustassa ja Rkp:ssä. Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi viikonloppuna Helsingin Sanomissa, että muut rajoitustoimet ovat ensisijaisia hätäjarrulle.

Sunnuntaina Ylen haastattelutunnilla Marin totesi, ettei mitään toimenpiteitä kuitenkaan suljeta pois.

Yhtenä vaihtoehtona on esimerkiksi koronapassin ottaminen pois käytöstä eli esimerkiksi ravintoloiden ja tapahtumien ovet voivat sulkeutua kaikilta, myös rokotetuilta.

Pääministeri nosti yhdeksi vaihtoehdoksi myös sen, että koulujen joululomia pidennettäsiin. Opettajien ammattijärjestö OAJ vastustaa ajatusta, koska järjestön mukaan loman pidennys aiheuttaisi koulujen käytännön työlle haittoja eikä suurta hyötyä koronatorjunnalle olisi.

Hallituksen sisällä odotetaan mielenkiinnolla nyt sitä, minkälaisen kannan pääministeripuolue Sdp ottaa. Kannattaako puolue ministeri Kiurun linjaa vai hieman löyhempiä rajoituksia.

Hallitus on pitämässä kiinni edelleen siitä, että lapsiin ja nuoriin kohdistuvia rajoituksia vältetään viimeiseen asti. Esimerkiksi etäopetusta kavahdetaan, koska se lisää osalle koululaisista riskiä jäädä opetuksesta jälkeen.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) kertoo MTV Uutisille, että kouluille valmistellaan uutta ohjeistusta terveysturvallisuuteen liittyen.

– Ohjeita tiukennetaan. Eli siirrytään tiukempiin terveysturvallisuustoimiin kouluissa ja oppilaitoksissa: pidetään ryhmät erillään, porrastetaan ruokailut ja pahimmilla epidemia-alueilla suositellaan maskin käytön laajentamista nuorempiin ikäluokkiin, Andersson selvittää.

Anderssonin mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö ei pidä joululomien pidennystä hyvänä ajatuksena, koska aikataulu pidennykselle on tiukka. Kunnat voivat päättää omien koulujensa osalta loman pidentämisestä, jos haluavat.

Hallituksen sisällä on jälleen jonkin verran erilaisia näkemyksiä siitä, kuinka rankkoja toimenpiteitä nyt tarvitaan. Rankimmissa puheenvuoroissa on MTV Uutisten tietojen mukaan pohdittu jopa poikkeusoloja ja valmiuslain käyttöä, mutta laajaa kannatusta valmiuslain pykälien aktivoinnille ei ole, ainakaan vielä.

Sulkutilat johtaisivat siihen, että valtion olisi korjattava esimerkiksi ravintoloille tai muille liiketoimintansa hetkellisesti menettäneille tukea.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo, että rahat olisi kaivettava menokehysten sisältä.

– Mikäli tulee päätöksiä, jotka rajoittavat elinkeinotoimintaa tai tapahtumia niin sitten käytetään kustannustukea ja tapahtumatakuuta. Mutta se nähdään huomisten päätösten jälkeen, Lintilä sanoo.

Rahat haettaisiin ensi vuonna lisäbudjetista. Lintilä kertoo, että yritystuet ovat budjettikehyksien sisäisiä tukia ja kunnille maksettavat koronatuet ovat kehysten ulkopuolella. Kehysten sisällä olevat menot voi olla pakko säästää muualta.

Jos mahdolliset sulkutilat jäävät lyhyiksi, tukisummat eivät nouse korkeiksi.

Alueilta verkkaista toimintaa

Koronarajoituksista päättäminen kuuluu nykyisin pääosin alueille eli kunnille ja aluehallintovirastoille.

Hallituksen sisällä on jonkin verran herättänyt turhautumista se, etteivät alueet ole kovin innokkaasti päättäneet uusista rajoituksista vaikka koronatilanne on pahentunut ja sairaalahoidon tarve kasvanut.

Ainakin osa hallituksesta kokee, että nyt ollaan jo ainakin viikko myöhässä, kun alueet ovat taas jääneet odottamaan keskusjohdon eli valtiovallan toimintaa ja ohjausta.

Tiistaina hallitus katsoo, mitkä rajoitukset ovat välttämättömiä ja oikeasuhtaisia nykyiseen tilanteeseen. Asiantuntija-arviot THL:stä ja STM:stä ovat ratkaisevassa asemassa.

Tilannetta tosin hankaloittaa se, että omikron-muunnoksesta tiedetään toistaiseksi melko vähän. Jos muunnos aiheuttaa vain lievää tautia, se ei niin herkästi vaaranna terveydenhuollon kantokykyä, jota nyt rajoituksilla varjellaan.

Hallituksen päätöksille luodaan pohjaa jo tänään, kun sote-ministeriryhmä on koolla iltapäivällä ja alkuillasta. Mukana on myös valtiovarainministeriön virkakuntaa siltä varalta, että uudelle kustannustuelle syntyy tarvetta rajoitusten takia.

Tämän illan neuvottelujen odotetaan venyvään myöhään ja jatkuvan mahdollisesti vielä huomenna päivällä.

Päivitetty kello 17.01. Juttuun lisätty opetusministeri Li Anderssonin ja elinkeinoministeri Mika Lintilän kommentit sekä tieto valtiovarainministeriön virkamiesten osallistumisesta sote-ministeriryhmän kokoukseen.

Lue myös:

    Uusimmat