Itä-Uudenmaan poliisi on selvittänyt hyvinkääläisnuorille päätyneen kiljun alkuperän.
Kyse on ilmeisesti ollut viiden noin 15-vuotiaan pojan päähänpistosta, kertoo ylikonstaapeli Matti Koski.
– Käytännössä on ollut niin, että on tullut kuningasidea. Ei ole selvää, kauan sitä on suunniteltu, mutta vaikuttaisi enemmän päähänpistolta. Että saataisiin vähän kerättyä taskurahaa.
Kosken mukaan pojat ovat valmistaneet kiljua yhden saavillisen eli noin 23 litraa. Myyntiin ehti päätyä toistakymmentä litraa.
Pojat pullottivat kiljun 0,5–1 litran pulloihin ja markkinoivat sitä hyvinkääläisille yläkoululaisille, lähinnä kavereilleen, WhatsApp –sovelluksen avulla tai koulupäivien aikana.
Kiljun myynti tapahtui Hyvinkään keskustassa Jussintorin liepeillä tai Willa-kauppakeskuksen lähettyvillä, jonne kymmenet nuoret kokoontuvat iltaisin muun muassa skeittaamaan.
Poliisi alkoi kaksi viikkoa sitten selvittää kiljun alkuperää, kun 13-vuotiaan tytön uutisoitiin joutuneen teholle skeittipuistossa tapahtuneen alkoholikokeilun vuoksi. On edelleen epäselvää, oliko tyttö juonut kiljua vai jotain muuta alkoholia.
Tapauksen jälkeen pojat ovat kuitenkin ymmärtäneet tilanteen vakavuuden ja olleet halukkaita selvittämään omaa osuuttaan kiljunmyyntiin.
– Kyllä siellä katumustakin on. Toki on varmaan myös säikähdystä asian saaman mediahuomion vuoksi, Koski kertoo.
Saavi löytyi metsäjemmasta
Poliisi on takavarikoinut kiljusaavin sekä jäljellä olleet seitsemän kiljulitraa poikien metsäjemmasta.
Asian selvittely jatkuu Hyvinkään sosiaalitoimen ja poikien vanhempien kanssa. Pojat ja heidän huoltajansa on kutsuttu ensi viikolla poliisilaitokselle Ankkuri-keskusteluun, jossa on läsnä sosiaalitoimen, nuorisotoimen ja poliisin edustaja.
Hyvinkäällä on kevään aikana tullut ilmi useita tilanteita, joissa nuoria on toimitettu sairaalahoitoon alkoholikokeilujen vuoksi. Ylikonstaapeli Koski kehottaa nuorten vanhempia keskustelemaan alkoholin vaaroista nuorten kanssa.
– Vaikka vanhempien pitää antaa signaali, että alkoholin nauttiminen on sallittu vasta täysikäisenä, samaan aikaan pitää ymmärtää realiteetit. Eli se, että nuoret saattavat omatoimisesti kokeilla alkoholia tästäkin huolimatta. Pitää keskustella vaaroista ajoissa ja teroittaa, millaisia seurauksia ”övereillä” voi olla.