Poliisi valvoo huomenna lauantaina koulujen päättyessä tehostetusti nuorten päihteiden käyttöä.
Virkavalta jalkautuu nuorten pariin erityisesti lasten leikkipaikoille ja päiväkotien sekä koulujen pihoille.
Poliisihallituksen poliisitarkastaja Ari Järvenpää kertoo, että poliisin kokemuksen mukaan kevätjuhlaviikonloppuna monet lapset ja nuoret käyttävät alkoholia usein ensimmäisiä kertoja elämässään.
Tottumattomia käyttäjiä liikenteessä
Tottumattomat käyttäjät eivät osaa arvioida käyttämänsä alkoholin määrää, ja sen vaikutuksia, mistä seurauksena saattaa olla alkoholimyrkytys.
– Lähtökohta on ennaltaehkäiseminen. Pystyttäisiin estämään se, että nuoriso ei makaa tuolla tiedottomana ja joutuu mahdollisesti rikoksen tai tapaturman uhriksi. Ehkäisykeinoja ovat vanhemmille ilmoittaminen, lastensuojeluilmoituksen tekeminen, rikesakko ja rangaistusvaatimuksen kirjoittaminen. Lähtökohtaisesti pyritään hoitamaan näitä asioita perheiden kanssa.
Viinat viemäriin
Aiempina vuosina poliisin haltuun on jäänyt valvontaviikonlopun aikana noin 2 000–2500 litraa erilaisia alkoholijuomia. Lastensuojeluilmoituksia poliisi on joutunut tekemään vuosittain 800–1200.
Alkoholin välittäminen alaikäisille on Järvenpään mukaan edelleen suuri riesa.
– Tänä päivänä kauppiaiden keskuudessa omavalvonta toimii erinomaisen hyvin. Alaikäisille ei myydä ja jopa 30-vuotialta kysytään paperit. Aika harvoin tänä päivänä tapaa väärennettyjä henkilötodistuksia. Kyllä se alkoholi tulee aikuisen ostamana ulos sieltä kaupasta.
Kampanja käynnissä
Alkolla on parhaillaan käynissä kampanja, jossa muun muassa arkkipiispa Kari Mäkinen vetoa aikuisiin, että nämä eivät välittäisi alkoholia alaikäisille.
Järvenpää pitää asenteisiin vaikuttamista ainoana vaihtoehtona.
– Tällaisen välitysjutun ilmisaattaminen on äärimmäisen työlästä, se edellyttää pitkäaikaista tarkkailua. Pitää olla tieto, että jostain haetaan näille nuorille, ja se, että alaikäiselle välittäminen todella tapahtuu.