IEA: Sijoitukset päästöttömään energiaan yli kolminkertaistettava vuoteen 2030 mennessä, jotta ilmastotavoitteet saavutetaan

6:14imgIlmastonmuutoksen vaikutukset voimistuvat nopeasti Suomessa, mutta olemmeko siihen riittävän varautuneita?
Julkaistu 13.10.2021 11:51

MTV UUTISET – STT

Siirtymä kohti päästötöntä energiantuotantoa sujuu aivan liian hitaasti asetettujen ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi, varoittaa Kansainvälinen energiajärjestö IEA.

Järjestö ennustaa syksyllä nähdyn kaltaista energiahintojen heittelehtimistä myös tulevaisuudessa.

– Emme sijoita tarpeeksi tulevan energiantarpeen tyydyttämiseksi, ja epävarmuudet petaavat epävakaita aikoja. Puhtaaseen energiaan siirtymisen kiihdyttämisen hyödyt ovat valtavia, ja toimettomuuden hintalappu on suunnaton, IEA:n johtaja Fatih Birol sanoo.

IEA kertoo uudessa maailman energiatalouden näkymien raportissaan, että sijoitukset puhtaaseen energiantuotantoon pitäisi yli kolminkertaistaa kuluvan vuosikymmenen aikana, jotta nettopäästöt saataisiin nollattua vuoteen 2050 mennessä.

Pariisin vuoden 2015 sopimuksessa ilmaston lämpeneminen päätettiin rajoittaa 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna, mutta tavoitteen saavutettavuudesta on epäilyksiä. Sen saavuttamiseksi globaalit nettopäästöt olisi saatava nollaan vuoteen 2050 mennessä, IEA sanoo.

Optimistinenkin ennuste ampuu yli tavoitteesta

Raportissaan IEA esitti kaksi vaihtoehtoista ennustetta tulevaisuuden energiataloudesta.

Jos tulevaisuuteen jatkettaisiin vain jo nyt toteutetuilla tai pitkälle suunnitelluilla uudistuksilla, vuoteen 2100 mennessä keskilämpötila olisi noussut 2,6 asteella esiteolliseen aikaan verrattuna.

Toisessa skenaariossa järjestö oletti optimistisesti, että kaikki eri maiden hallitusten tekemät lupaukset nettopäästöjen nollaamisen aikataulusta toteutuvat ja sijoitukset puhtaaseen energiaan kaksinkertaistuvat vuosikymmenen aikana.

Tässä tulevaisuudenkuvassa fossiilisten polttoaineiden kysyntä lähtee laskuun vuonna 2025 ja globaalit hiilidioksidipäästöt laskevat 40 prosentilla vuosisadan puoleenväliin mennessä.

Tämäkään ei silti riittäisi tavoitteiden saavuttamiseksi, sillä lämpeneminen vuosisadan loppuun mennessä olisi tuolloin 2,1 astetta.

Lue myös: Miljoonaa lajia uhkaa sukupuutto – YK-kokous etsii keinoja luontokadon pysäyttämiseen, ja tällaisia ponnistuksia tarvitaan Suomelta

Kiinalta yli 200 miljoonaa kehittyvien maiden biodiversiteettirahastoon

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos