Maailman hiilidioksidipäästöt näyttävät yltävän kaikkien aikojen huippulukemiin vuonna 2023, sanoo Kansainvälinen energiajärjestö IEA.
Järjestön mukaan maailman hallitusten pandemiaelvytykseen varaamista 16 biljoonasta dollarista (14 miljoonasta eurosta) vain kaksi prosenttia eli noin 380 miljardia dollaria käytetään puhtaan energian investointeihin. Etenkin köyhemmät maat ovat koronapandemian aikana priorisoineet rahankäyttöä terveydenhoitoon ja sosiaalitukiin.
Koronapandemia tuotti viime vuonna väliaikaisen pudotuksen päästöihin, kun sulkutilat vähensivät ihmisten liikkumista ja matkustamista. Päästöissä ollaan kuitenkin palaamassa kasvu-uralle, ja IEA sanoi, että nykymenolla hiilidioksidipäästöt jatkavat kasvuaan myös vuoden 2023 jälkeen. Päästöjen pitäisi laskea tällä vuosikymmenellä noin seitsemän prosentin vuosivauhtia, jotta maailma pysyisi Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden tahdissa ja voisi rajoittaa ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen.
IEA:n mukaan G20-maiden ilmoittamat investoinnit puhtaaseen energiaan ovat noin 60 prosenttia siitä tasosta, jota vaadittaisiin Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteissa pysymiseen. Kehitysmailla investointien taso putosi vain noin 20 prosenttiin vaaditusta.
Investoinnit pitäisi moninkertaistaa
Jos maailman maat toteuttavat investointisuunnitelmansa, vuosittaiset hiilidioksidipäästöt ovat noin 3,5 miljardia tonnia suuremmat kuin jos ne pitäisivät kiinni Pariisin ilmastosopimuksen raameista.
– Covid-19-kriisin alettua monet hallitukset ovat puhuneet siitä, kuinka tärkeää on jälleenrakentaa puhtaampaa tulevaisuutta varten. Monet niistä eivät kuitenkaan ole vielä näyttäneet puheitaan todeksi rahankäytöllään, IEA:n johtaja Fatih Birol sanoi.
– Investoinnit puhtaaseen energiaan ovat kaukana siitä mitä tarvitaan, jotta maailma yltäisi päästöneutraaliksi vuosisadan puoliväliin mennessä, eivätkä ne riitä edes estämään uutta ennätystä maailmanlaajuisissa päästöissä, Birol harmitteli.
Birol patisti myös rikkaita maita lunastamaan lupauksensa rahallisesta tuesta kehitysmaille, jotta näilläkin olisi rahkeita satsata puhtaaseen energiaan.
Kesäkuussa IEA kertoi, että maailman maiden olisi seitsenkertaistettava vuosittaiset investointinsa puhtaaseen energiaan vuoteen 2030 mennessä, jotta maailma voisi yltää hiilineutraaliuteen vuonna 2050.
Ilmastonmuutos on saanut taas paljon huomiota tänä kesänä, kun Pohjois-Amerikka ja osa Euroopasta ovat olleet ennennäkemättömän helleaallon kourissa, ja rajuilmat ovat aiheuttaneet Keski-Euroopassa poikkeuksellisia tulvia.