Yllättävä käänne ennusteissa Ukrainan sodan myötä: Päästöhuippu voi tulla jo vuonna 2025

17.55661130
Julkaistu 27.10.2022 10:50

MTV UUTISET – STT

Kansainvälinen energiajärjestö IEA uskoo maailmanlaajuisten päästöjen saavuttavan huippunsa vuonna 2025. IEA arvioi vuosittaisessa katsauksessaan päästöjen lähtevän laskuun, kun Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama energian hintojen nousu kiihdyttää investointeja uusiutuvaan energiaan.

Vielä viime vuonna IEA sanoi, ettei päästöhuippua ole näköpiirissä. Viimeaikaiset investoinnit tuuli- ja aurinkoenergiaan saavat järjestön kuitenkin uskomaan päästöjen alkavan tasaantua tai vähetä.

Raportissaan IEA toteaa, että Venäjän aloittama sota Ukrainassa aiheuttaa perusteellisia ja pitkäkestoisia muutoksia, jotka voivat kiihdyttää siirtymää kestävämpään ja turvallisempaan energiajärjestelmään. Tämän hetken toimien perusteella järjestö ennustaa, että investoinnit puhtaaseen energiaan kasvavat vuoteen 2030 mennessä yli 50 prosentilla tämän päivän tasosta eli kahteen biljoonaan dollariin vuodessa.

Uusiutuva ei tarkoita kalliimpaa

Ennusteen mukaan päästöt laskevat huippulukemista eli 37 miljardista tonnista vuodessa siten, että vuonna 2050 päästöjä on vuositasolla 32 miljardia tonnia. Tämä tarkoittaisi, että ilmasto lämpenee vuosisadan loppuun mennessä 2,5 celsiusastetta, millä olisi edelleen vakavia seurauksia koko maapallolle.

IEA on myös luonut tulevaisuudennäkymän sille, että nettopäästöt saadaan nollaan vuoteen 2050 mennessä. Näin olisi mahdollista saavuttaa Pariisin ilmastosopimuksessa asetettu tavoite rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen.

Järjestö laskee, että tavoitteen saavuttaminen tarkoittaisi puhtaan energian vuosittaisten investointien kasvattamisen neljään biljoonaan dollariin vuodessa.

Raportissa ei havaittu todisteita väitteille siitä, että päästövähennykset ovat osaltaan aiheuttaneet energian hinnannousua. Suuri uusiutuvien energialähteiden osuus päinvastoin oli yhteydessä alempiin sähkön hintoihin, ja energiatehokkaat kodit ovat IEA:n mukaan olleet joillekin kuluttajille tärkeä vaikkakin riittämätön suoja hinnannousua vastaan.

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos