The Fast Company kertoo, että Arkansasin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet pienen, noin lantin kokoisen akun, joka paitsi varastoi energiaa, myös tuottaa sitä.
Tutkijaryhmän johdossa oleva Paul Thibado selventää, että akku pohjaa toimintansa ihmeaineeksikin kutsutulle grafeenille, joka on vain yhden atomin paksuinen kerros hiiltä.
Grafeeni kerää energiaa muiden atomien törmäyksestä, ja niitähän riittää, sillä kaikki materia on jatkuvassa liikkeessä.
Etenkin tavallisessa ilmassa olevat kaasuatomit liikehtivät vallan villisti lämmönvaihtelun myötä, ja grafeeniakku on viritetty hyödyntämään kaasuatomien osumia.
”Asian voi esittää niinkin, että se on kuin lakana pyykkinarulla. Kun tuuli vähänkään yltyy, koko lakana heiluu ja liikkuu sen voimasta”, Thibado kuvaa.
Lue myös: Pian tutka voi tarkkailla sinunkin elintoimintojasi – älykkäästä teknologiasta haetaan apua potilastyöhön
Riittävästi energiaa pienille virtapiireille
Yksittäinen grafeenikerros ei paljoa virtaa hamstraa, mutta Thibadon ryhmä on keksinyt pakata miljoonia kerroksia yhdelle sirulle, hiukan mikroprosessorin tapaan.
Lopputuloksena akku kykenee tuottamaan riittävästi energiaa pienille virtapiireille, kuten antureille ja muille esineiden internetin laitteille, ne kun usein tarvitsevat vain vähäistä virtaa.
Tutkijaryhmä toivoo voivansa pian aloittaa akkujen massatuotannon. Akkujen hinta on arviolta suunnilleen sama kuin samankokoisessa aurinkopaneelissa, eli yksittäinen akku ei maksaisi juuri mitään.
Thibadon mukaan markkinointikumppani NTC Technologies toivoo saavansa akut myyntikuntoon jo vuodessa, mutta Thibado itse varoittaa, että siinä saattaa kestää pidempäänkin.