Vuosi 2018 oli Turun historiantutkimuksen kannalta monella tapaa merkittävä, kun arkeologiset kaivaukset paljastivat keskiaikaista Turkua esiin satojen vuosien takaa.
Suuren yleisön kiinnostus heräsi toden teolla, kun turkulaisen Katedralskolanin liikuntasalin alta paljastui rakennuksen peruskorjauksen yhteydessä 1300-luvulta peräisin olevia raunioita.
Löydöt eivät jääneet suinkaan tähän. Turun Kauppatorin kaivauksista paljastui puolestaan satojen vuosien takaa hyvin säilynyttä kaupungin katua. Samalla tehtiin tuhansia mielenkiintoisia esinelöytyjä.
Löytöjen saaman valtaisan huomion seurauksena syntyikin ennennäkemätön kiinnostus kaupungin värikästä historiaa kohtaan.
– Ihmiset ottavat yhteyttä, kyselevät ja lukevat meidän blogejamme. Hyvin paljon vieraillaan myös museoissa ja näyttelyissä. On ihan yllättävää, että kaivaukset kiinnostavat näin paljon, kertoo arkeologi Tanja Ratilainen Turun kaupungilta.
Työpajat kysyttyjä
Esille kaivetut rauniot ja lukuisat esinelöydöt innostivat liikkeelle muun muassa monet harrastaja-arkeologit ja arkeologiasta kiinnostuneet. Yleisökaivauksille ja erilaisille työpajoille on riittänyt tänä kesänä Turussa tunkua.
– Ihmiset ovat tulleet sankoin joukoin tänne meidänkin kaivauksille katsomaan näitä raunioita, ja sitä miten me olemme kesän aikana edistyneet, iloitsee yleisöarkeologi Elina Mattila Aboa Vetus & Ars Novalta.
Sohvi Vasara ja Anni Levanto osallistuivat kesälomallaan koululaisille tarkoitetulle arkeologialeirille. Viikon aikana lapset pääsevät muun muassa päivittäin kokeilemaan arkeologina työskentelemistä aidolla kaivauksella.
– Tykkään näistä arkeologisista kaivauksista todella paljon. Haluaisin ehkä isona olla arkeologi, sanoo Levanto.
Jo toista kertaa leirille osallistunut Sohvi Vasara odottaa innolla löytöjen tekemistä.
– Haluaisin löytää kolikon tai hevosen hampaan. Viime vuonna löysin juuri hevosen hampaan, kertoo Vasara.
Tulevat löydökset muuttamassa kaupungin historiaa?
Tehdyt löydökset osoittavat, että kaupunki kätkee syvyyksiinsä lukemattomia arvoituksia. Asiantuntijoiden mukaan Turun historiallista pintaa onkin vasta raapaistu.
– Meillä on maanalainen Turku täällä. Se on suuri aarre Suomen kaupunkihistoriassa, intoilee arkeologi Tanja Ratilainen Turun kaupungilta.
Arkkitehti Benito Casagranden kädenjälki näkyy vahvasti kaupungin katukuvassa. Casagrande on muun muassa kunnostanut lukuisia kaupungin rakennuksia kunnioittaen niiden historiaa ja tehnyt samalla arvokkaita löytöjä satojen vuosien takaa.
– Meillä on täällä uskomattoman upeita tutkimuskohteita, jotka tulevat aivan taatusti kirjoittamaan koko kaupungin historian uudelleen. Ne tulevat täsmentämään Turun historiaa aivan toisella tavalla, maalailee arkkitehti Casagrande.
– Turku on oikea aarreaitta, päättää Cagrande.