Ihminen on pääsemässä tänään lähemmäksi Aurinkoa kuin koskaan ennen – Nasan luotaimella todellinen lähiohitus kosmisessa mittakaavassa

Parker 2
NASA/Johns Hopkins APL
Julkaistu 27.09.2020 11:53
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Nasan luotaimen odotetaan tekevän tänään uuden ennätyksen, kun se pääsee lähimmäs Aurinkoa kuin yksikään ihmisen tekemä laite aiemmin.

Ihmisen halu päästä Auringon luokse on tuttua jo antiikin tarinoista. Moni on kuullut tarinan Ikaroksesta, jolle kävi surkeasti hänen lennettyä liian lähelle Aurinkoa.

Aurinko sulatti vahan, jolla Ikaros oli kiinnittänyt sulkansa ja hän putosi mereen. Varoittavat tarinat eivät ole kuitenkaan estäneet ihmiskuntaa tavoittelemasta tuota mystisenäkin pidettyä elämän lähdettämme.

Nasan Parker Solar Probe -luotain on tekemässä tänään uutta ennätystä. Luotaimesta tulee lähimmäksi koskaan Aurinkoa päässyt ihmisen tekemä esine.

0:35img

Videolla esittely  Parker Solar Proben tehtävästä.

Itse asiassa luotain rikkoo ennätyksen, joka on jo entuudestaan sen hallussa, kertoo Digitaltrends-sivusto.

Luotain saapuu Auringosta 13,5 miljoonan kilometrin etäisyydelle kulkiessaan samalla huimaa 466 000 kilometrin tuntivauhtia. Kyseessä on todellinen lähiohitus kosmisessa mittakaavassa.

avaruusasema

Parker Solar Probe ammuttiin matkaan "koskemaan Aurinkoa" vuonna 2018.

Parker Solar Probe laukaistiin kiertämään Aurinkoa vuonna 2018 ja jokaisella kierroksella se on lähestynyt sitä. Luotain teki hiljattain lähiohituksen Venuksesta, jonka painovoimaa hyödyntämällä se onnistui sinkoamaan itsensä yli viisi miljoonaa kilometriä lähemmäksi Aurinkoa kuin aiemmalla ennätyksellään.

Lue myös: Ensimmäiset Auringon salaisuudet julki – paahtavaan kuumuuteen lähetetyn luotaimen data paljastaa ennen näkemätöntä tietoa aurinkotuulista

Tutkijat aikovat nyt tutkia aurinkotuulta aitiopaikalta. Luotain kerää samalla tietoja Auringon aktiivisuudesta ymmärtääkseen auringon uloimman kaasukehän, koronan toimintaa. Luvassa saattaakin olla ennennäkemättömiä lähikuvia Auringon koronasta.

Tuoreimmat aiheesta

NASA