Nasan 41-vuotias avaruusluotain ylitti tuntemattomuuden rajan, josta ei ole aiemmin saatu tietoa – Mutta jokainen minuutti tähtienvälisessä avaruudessa vie Voyager 2:n lähemmäs tuhoa  

2:51img
41 vuotta matkalla ollut Voyager 2 -luotain pääsi viimein heliosfäärin ulkopuolelle tutkimaan tähtienvälistä avaruutta.
Julkaistu 16.12.2018 14:58(Päivitetty 16.12.2018 18:49)

Sami Lindfors

sami.lindfors@mtv.fi

Voyager 1 selvitti tiensä interstellaariseen eli tähtienväliseen avaruuteen jo aiemmin, mutta osa sen laitteistosta on lakannut toimimasta jo vuosikymmeniä sitten.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kertoo, että sen Voyager 2 -luotain on päässyt interstellaariseen eli tähtienväliseen avaruuteen.

Rajanylitys aurinkokuntamme vaikutuspiiristä tähtienväliseen avaruuteen tapahtui jo marraskuun alussa, mutta varmistus vaati runsaan datan tutkimista.

Läpäisi "aurinkotuulikuplan" marraskuussa

Marraskuun viidentenä päivänä Voyager 2:n mittaustuloksissa näkyi aurinkotuulen hiukkasten merkittävä vähentyminen. Se kertoi, että Voyager oli läpäissyt heliösfäärin eli "aurinkotuulikuplan".

Nasan havainnekuva

Kuva:Nasa/JPL-Caltech/GSFC.

Voyager 2 on nyt arviolta 18 miljardin kilometrin päässä Maasta.

Voyager 1 pääsi tähtienväliseen avaruuteen jo vuonna 2012, mutta yksi sen tutkimusvälineistä, MIT:n plasmaluotain PSE, lakkasi toimimasta jo vuonna 1980.

Nyt perässä seuranneessa Voyager 2:ssa sama väline toimii yhä, ja tuottaa dataa muun muassa aurinkotuulen nopeudesta, hiukkasten tiheydestä ja paineesta.

Tieto matkaa avaruuden halki yli 16 tuntia

Voyagerit ovat ihmiskunnan historian ainoat tähtienväliseen avaruuteen päässeet luotaimet. Niiltä odotetaan ennennäkemätöntä dataa analysoitavaksi jopa vuosikymmeniksi eteenpäin.

Kun Voyager 2 lähettää dataa takaisin, kestää tiedon matka avaruuden halki Maahan 16,5 tuntia.

1976

Kuva Voyagerin lautasantennin rakentamisesta vuodelta 1976. Kuva:Nasa/JPL-Caltech/GSFC.

Koskaan aiemmin tutkijat eivät ole päässeet tutkimaan sitä, mitä on aivan aurinkomme vaikutusalueen rajan ulkopuolella.

– Tutkimuksemme alkaa Auringostamme ja yltää siihen kaikkeen, mitä aurinkotuuli koskettaa. Nyt Voyagerit lähettävät meille ainutlaatuista tietoa Aurinkomme vaikutuspiirin ulkopuolelta ja näkymän todella tutkimattomaan kolkkaan, Nasan heliofysiikan johtaja Nicola Fox kommentoi Nasan sivuilla.

Lue myös: 348 vuotta sitten taivaalle ilmestyi uusi tähti, joka katosi: Nyt on alettu ymmärtää, mitä todella tapahtui

Voyager 2:n lämpötila on tällä hetkellä noin 3 celsiusastetta, mikä on lähellä luotaimen käyttämän polttoaineen jäätymispistettä. Lähivuosina tutkijat joutuvat joka tapauksessa tekemään "kivuliaita päätöksiä" siitä, mitä laitteita kytketään pois päältä polttoaineen säästämiseksi.

Siten Voyager 2 pystyy toivon mukaan lähettämään dataa Maahan vielä 9 vuoden ajan.

Aurinkokunnan rajalle vielä 300 vuoden matka

Vaikka Voyagerit ovat poistuneet oman Aurinkomme välittömästä vaikutuspiiristä, ne eivät kuitenkaan ole vielä poistuneet aurinkokunnastamme.

Eivätkä ne sitä aivan heti teekään.

Aurinkokuntamme rajalla olevan Oortin komeettapilven rajalle on Voyagerilla matkaa vielä 300 vuotta, ja sen toiselle puolelle pääseminen kestää arviolta 10 000 vuotta.

Voyagerit laukaistiin matkaan vuonna 1977

Voyager 2 on Nasan pitkäikäisin projekti. Se laukaistiin vuonna 1977, mutta hieman numeraalisesti hämäävästi 16 päivää aiemmin kuin Voyager 1 -luotain.

Nasa kuvaili tiedotteessaan 41-vuotiaita luotaimia "seniorikansalaisiksi", jotka kuitenkin "ovat terveitä ja voivat hyvin". 

Senioreiksi niitä todella voi kutsua, sillä alun perin luotaimien kestokyvyksi arvioitiin viisi vuotta. Ne lähetettiin aikoinaan kuvaamaan Jupiteria ja Saturnusta, mutta ne ovat sittemmin jatkaneet matkaansa kohti heliosfäärin rajaa, viimein onnistuen siinä 2010-luvulla.

Lähteet: Nasa, CNN.​​​​​​​

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus