Ihmiset eivät enää tiedä, koska ovat aidosti nälkäisiä – nyt siihen tarvitaan taulukko: "Oikean nälän fyysisiä merkkejä ovat..."

8:20img
Tällaisia ovat yleiset – ja toisinaan väärät – uskomukset ruoka-aineista! Mihin sinä uskot?
Julkaistu 15.09.2019 12:59

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Tiedätkö sinä, koska sinun on nälkä? Ongelmat näläntunteen tunnistamisessa ovat niin yleisiä, että avuksi on otettu "nälkätaulukko". 

Tiedätkö sinä, koska sinun on nälkä? Moni vastaa kysymykseen "en". Ilmiö on kasvanut niin suureksi, että nälän määrittämiseen käytetään jo taulukkoa, kertoo Well + Good.

– Vaikka olisin 98-prosenttisen varma sitä, että kehoni kaipaa polttoainetta, en koskaan ole varma siitä, tarvitsenko välipalan vai aterian, Kells McPhillips kirjoittaa sivustolla.

Moni kärsii samasta ongelmasta. Ravintofysiologi Amy Gorinin mukaan kehon nälän ja kylläisyyden tuntemuksia säätelevät hormonit.

– Oikean nälän fyysisiä merkkejä ovat energian puute, muriseva vatsa tai pääkipu, Gorin sanoo.

"Nälkätaulukko" kertoo, koska olet nälkäinen

Gorinin mukaan ihmisen tulisi syödä 3–5 tunnin välein, jotta tämä ei joudu niin sanotun nälkäkiukun valtaan. Moni on kuitenkin harrastanut dieettejä koko elämänsä eikä enää osaa erottaa, milloin keho kaipaa ruokaa. Osa ihmisistä sekoittaa nälän tunteen esimerkiksi surun aiheuttamaan tarpeeseen syödä tai ei tiedä, koska on tullut kylläiseksi. Heitä varten on olemassa "nälkätaulukko".

Ennen syömistä olisi tarkoitus pohtia kysymystä "missä olen nälkäisyyden ja täyden olon asteikolla?". 

Tällaiselta asteikko voisi näyttää:

  1. Hyvin nälkäinen, voimaton, ärtynyt
  2. Nälkäinen, valmis syömään
  3. Alan tuntea nälän ensimerkkejä
  4. Fyysisesti täynnä
  5. Kylläinen, en enää nälkäinen
  6. Hieman epämukava, täysi olo

"Sopiva nälkä" voisi olla asteikon kohdassa 3 tai 4. Syöminen tulee lopettaa, ennen kuin olo on epämiellyttävä.

Moni ei erota tunnesyömistä "aidosta" nälästä

"Nälkätaulukoita" on liikkunut netissä jo vuosia. Ideana on syödä "intuition mukaan" – siis silloin, kun kokee aitoa nälkää.

Nälkätaulukkoja liikkuu netissä runsaastiJos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Nälkätaulukkoja liikkuu netissä runsaastiJos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Vaikka idea voi kuulostaa omituisen itsestään selvältä, siitä voi olla apua omien ruokailutapojen arvioinnissa. Ravintofysiologi Tracy Lockwood Beckermanin mukaan moni ei erota tunnesyömistä "aidosta" nälästä.

– Koska dieettikulttuuri on saastuttanut aivomme, on helpompaa ja helpompaa menettää luontainen intuitio, jossa syödään, kun on nälkä, ja lopetetaan, kun ollaan täynnä, hän kuvaa.

Moni ahtaa itsensä repeämispisteeseen buffetissa, pitää jälkiruokia vain "palkintointa", jotka tulee "ansaita", tai unohtaa syömisen viideksi tunniksi työpäivän aikana.

Syö tietoisesti, kunnes olet mukavasti täynnä

– Intuitiivisen syömisen harjoitteleminen voi olla aluksi pelottavaa, Beckerman myöntää.

Aluksi täytyy päästä eroon ruokiin liittyvistä säännöistä ja rajoituksista, joten prosessi vie aikaa. Esimerkiksi ruokien lokerointi "hyviin ja pahoihin" täytyy lopettaa.

– Lopuksi ruoka on vain ruokaa, ei vihollinen, Beckerman sanoo.

Aluksi Beckerman kehottaa tiedostamaan, että dieettikulttuuri on olemassa: kaikkialta silmiimme ja korviimme kantautuu laihduttamistuotteiden, "hyvien ja pahojen" ruokien ja mainosten kuvia. Dieettiajattelun tiedostamisen lisäksi tärkeää on myös kunnioittaa omaa kehoaan ja sen nälän tunnetta.

– Yritä syödä 3–4 tunnin välein, syödä kolme ateriaa ja 1–3 välipalaa päivittäin, Beckerman neuvoo.

shutterstock_1429447226

Tärkeää on kunnioittaa omaa kehoaan, kehon nälän tunnetta ja syödä silloin, kun siltä tuntuu.

Kehoa kuulostelemalla ihminen alkaa syödä silloin, kun siltä tuntuu. Nälkään tulee kiinnittää huomiota ja se tulee sammuttaa syömällä ravitsevaa ruokaa niin paljon, että vatsa on täynnä.

– Syö tietoisesti, kunnes olet mukavasti täynnä. Ja muista, ettei intuitiivisessa syömisessä ole kyse painonpudotuksesta.

LUE MYÖS: Poikaystävä pakotti naisen dieetille ja kuntosalille: "Hän haukkui minua kaikilla mahdollisilla nimillä, kunnes itku kurkussa menin"

Lue kaikki lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähteet: Wellandgood.com, Youtube.com

Tuoreimmat aiheesta

Mielenhallinta