Somessa jaettiin "ilmaista terapiaa" – parhaat vinkit, jotka terapeutilta on opittu

0:28img
Millainen on epävakaa persoonallisuushäiriö?
Julkaistu 30.11.2019 11:31

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Terapiasta apua saaneet jakoivat oivalluksiaan sosiaalisessa mediassa.

Moni saa terapian avulla apua ja oivalluksia elämään, ja näistä oivalluksista olisi todennäköisesti hyötyä muillekin. Hiljattain kirjailija Caroline Moss pyysikin terapiassa käyviä Twitter-seuraajiaan jakamaan muillekin parhaant terapiassa oppimansa asiat.

– Tällä tavoin kaikki voivat saada ilmaista terapiaa, Moss perusteli.

Eräs käyttäjä tosin muistutti, että terapiakäynnit ovat aina henkilökohtaisia, eikä kaikkia vinkkejä voi aina soveltaa omaan elämään. Mossin twiitistä on kuitenkin tykätty kymmeniä tuhansia kertoja, ja moni innostuikin jakamaan omat vinkkinsä eteenpäin. Twiittejä on koonnut yhteen muun muassa Buzzfeed.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Tällaisia vinkkejä sateli

Unohda "pitäisi"

Eräs käyttäjä kehotti välttämään sanan 'pitäisi' käyttöä.

– On liian helppo sortua painostamaan itseään ja vaatimaan itseltään liikaa, Twitter-käyttäjä Katie toteaa.

Katie kehottaa muotoilemaan lauseensa uudelleen. Esimerkiksi "Minun pitäisi pestä pyykkiä" tuntuu paremmalta, kun sen muotoilee päässään näin: "Haluan puhtaita vaatteita."

Kun tapaat uusia ihmisiä...

Twitter-käyttäjä Sailor Nichols antoi vinkin uusien ihmisten tapaamiseen.

– Kun tapaat uusia ihmisiä, älä ajattele sitä niin, että yrittäisit saada heidät pitämään sinusta – ajattele sitä niin, että katsot, pidätkö sinä heistä / tuletko toimeen heidän kanssaan. Sen sijaan, että keskittyisit siihen, mitä he varmastikin ajattelevat sinusta, keskity siihen, mitä sinä ajattelet heistä. Tämä muutti elämäni.

Luo oma aikataulusi

– Paras asia, jonka terapeutti koskaan kertoi minulle, oli se, ettei yhteiskunnan tarvitse olla se, joka asettaa aikatauluni. Minulla on lupa syödä aamiaista kello 11, mennä nukkumaan yhdeltä yöllä. Ei ole mitään oikeaa muottia, johon pitäisi sopia, pitää vain löytää se, joka toimii parhaiten minulle, kertoi eräs Twitter-käyttäjä oivalluksestaan.

Aina ei tarvitse ymmärtää

– Minä opin: Älä yritä ymmärtää, miksi häiriintynyt ihminen tekee, mitä tekee. Häiriintyneisyydellä ei ole logiikkaa. Tämän tietäminen on säästänyt minut ahdistukselta ja seksorrolta, jota en tarvitse, kertoi puolestaan Twitter-käyttäjä Grecia Small.

Unohda tekosyyt

– On ok, ettei ole kiire, ja olla tarjoamatta muille syytä, miksi teen tai en tee jotain asiaa, sanoo Cindy Gross.

Epäonnistumisesta...

– Jos koet lamauttavaa epäonnistumisen pelkoa, paras asia, jonka voit tehdä itsellesi, on epäonnistua rankasti jossain asiassa. Todennäköisesti kaikki, mitä tapahtuu, on vain se, että määritelmäsi epäonnistumisesta muuttuu, toteaa Bacchanalian Danskin.

Mitä et voi kontrolloida?

– Kun olosi tuntuu musertavalta, tee rinnakkain listat asioista, joita voit kontrolloida ja asioista, joita et voi kontrolloida. Revi "asiat, joita et voi kontrolloida" -osa pois ja anna sen mennä. Luovutat liikaa henkistä energiaa asioille, joita et voi kontrolloida, joten laiminlyöt niitä, joita voit. Säästä energiaasi, kehottaa eräs käyttäjä.

Ihmiset ovat, mitä ovat

– Olen säästänyt itseni paljolta ahdistukselta oppimalla hyväksymään ihmiset sellaisina, keitä he olevat, sen sijaan, että olisin pettynyt, koska he eivät ole sellaisia kuin minä haluaisin heidän olevan, paljastaa Reni Eddo-Lodge.

Älä vertaile

– Sillä faktalla, että muilla ihmisillä on ollut kurjempaa, ei ole todellakaan mitään tekemistä sen kanssa, "ansaitsetko" vai etkö ansaitse tuntea kipua/vihaa/surua jonkun läpikäymäsi asian vuoksi, muistuttaa Lilly Dancyger.

LUE MYÖS:  Lääkärin sanat muuttivat mielenterveysongelmaisen naisen elämän: "Jos sinulla olisi diabetes..."

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Buzzfeed, @CarolineMoss/Twitter

Tuoreimmat aiheesta

Mielenterveys