Ihmiset tarvitsevat apua enemmän kuin koskaan, silti järjestöjen rahoitusta aiotaan leikata radikaalisti: "Siihen Suomella ei ole varaa"

Parisuhdeväkivaltaa kokenut Sofia kertoo tarinansa – näin hän löysi voiman taisteluun 9:34

Korona-aika näkyy myös avun tarvitsijoiden määrässä.

Valtiovarainministeriön budjettiesityksen mukaan sosiaali- ja terveysjärjestöiltä aiotaan ensi vuonna leikata peräti 127 miljoonaa euroa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että joka kolmas avustuseuro katoaisi heiltä pois.

Ensi- ja turvakotien liiton toiminnanjohtaja Riitta Särkelä sanoo, että apua tarvitsevien määrä on tänä vuonna kasvanut valtavasti.

Nimettömissä chateissa apua hakeneiden määrä ylitti toukokuussa koko viime vuoden luvun. Väkivaltatyön avopalveluissa apua hakeneiden määrä oli 40-48 prosenttia enemmän eri viikkoina kuin vastaava viime vuonna. Viime vuonna ensi- ja turvakotien liitto auttoi 16 000 ihmistä.  

Särkelä kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa, että jos ministeriön kaavailema leikkaus toteutuu valtava määrä ihmisiä jää ilma apua.

– Matalan kynnyksen helposti tavoitettava, maksuton apu jäisi käytännössä pois. Aika kova tulos olisi tällaisella ratkaisulla. Hurja isku. Uskon ja toivon, että tämä korjaantuu joltain osain.

Järjestöjä ei arvosteta 

Särkelä pitää suunnitelmia leikkauksista viestinä siitä, että järjestöjen merkitystä ja sen työn arvoa ei Suomessa riittävästi ymmärretä.

– Julkiset palvelut ovat meidän kivijalka, mutta järjestöt tavoittavat todella lähellä arkea ihmisiä. Vertaistukea ei julkiset palvelut voi tuottaa.  

– Jos tämä toteutuu, niin valtava määrä ihmisiä: lapsia, mielenterveyspotilaita, vammaisia, jää ilman apua aja siihen meillä ei ole varaa.

Särkelä arvioi, että satoja tuhansia voisi jäädä ilman apua.

– Uskon, että järki vielä voittaa, mutta pelkään, että ilman takaiskua ei jäädä. Ilman järjestöjä suomalainen yhteiskunta ei pärjää.

Toiminnanjohtajan mukaan kaavailtua leikkausta ei pystytä paikkaamaan mitenkään.

Lue myös:

    Uusimmat