Asiantuntijan mukaan mielenterveyskriisi pahenee ja kustannukset paisuvat – "Hallitus ei uskaltanut luottaa tähän itsestään selvään kaavaan"

Hallitus tunnistaa mielenterveyskriisin, mutta ei ole valmis investoimaan siihen, mikä johtaa yhä kasvaviin kustannuksiin ja hoitovelkaan. Näin toteaa MTV:n SOS-ohjelmassa vieraillut Mieli ry:n johtaja. Mittavia järjestöleikkauksia asiantuntija pitää lyhytnäköisenä toimintana.

Hallitus yrittää taklata mielenterveyskriisin, mutta investoinnit puuttuvat, toteaa Mieli ry:n Sari Aalto-Matturi

– Jos katsotaan hallitusohjelman isoa kuvaa, niin siellä tehdään sellaisia säästöjä ja leikkauksia, jotka heikentävät ihmisten pärjäämistä, palveluihin pääsyä, toimeentuloa, jotka ovat asioita, jotka ovat omiaan syventämään mielenterveyskriisiä. Ja vaikka siellä on niitä hyviä toimia – ne 37 kirjausta mielenterveydestä – niin niihin ei kuitenkaan satsata juuri lainkaan. 

Asiantuntijan mukaan kriisi syvenee

Asiantuntijan mukaan kriisi syvenee.

– Se kehitys, mikä meidän todellakin olisi pitänyt saada pysäytettyä, pahenee tällä hallituskaudella.

Lopputuloksena kustannukset paisuvat entisestään, arvioi Aalto-Matturi.

– Kun me laitetaan euro oikeaan kohtaan, niin me säästetään toisaalla 5-6 euroa. Mutta hallitus ei kuitenkaan ole uskaltanut luottaa tähän kaavaan, joka on aika itsestäänselvä. Josta seuraa se, että meillä on tälle hallituskaudelle se 45 miljardin euron kustannustaakka mielenterveydestä, josta olisi ollut kyllä saatavissa miljardiluokan säästöjä, mutta nyt on vaikea nähdä, mistä ne säästöt onnistuttaisiin saamaan ja pelkään, että pikemminkin ollaan menossa kohti kasvavia kustannuksia. 

SOS - Save Our Sote

MTV:n juttusarjassa sote-aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan tärkeitä teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? 

Toiminnanjohtaja kehuu hallitusta siitä, että se aikoo toteuttaa lasten ja nuorten terapiatakuun, mutta sanoo, että takuu olisi pitänyt ulottaa yhtä lailla aikuisväestölle. 

– Meillä on sellainen ajatus, että odotetaan ja katsotaan, jos se vaiva menisi ohitse ja sitten kun se kroonistuu, niin sitten me ruvetaan kuntouttamaan. Tämä järjestelmä on sekä inhimillisesti väärin, se on työelämän näkökulmasta väärin ja se on myös valtavan kallis järjestelmä.

Leikkaamalla järjestöiltä kasvatetaan julkisten palveluiden painetta

Hallitusohjelmassa mainitaan 100 miljoonan euron sote-järjestöihin kohdistuvat leikkaukset. SOSTEsta kerrotaan, että kyseessä on neljännes koko avustuspotista. Lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalta ollaan leikkaamassa valtionosuuksia 125 miljoonaa euroa. Aalto-Matturi peruisi järjestöille suunnitellut mittavat leikkaukset ja pikemminkin kasvattaisi avustuksia, sillä nytkään moni ei pääse avun piiriin. 

– Jostakin sitä apua on saatava ja kun sitä ei saa matalalla kynnyksellä järjestöiltä, niin se lisää painetta julkisiin palveluihin.

Koko ohjelma on katsottavissa artikkelin alussa olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat