Suurin osa juhannuksena hukkuneista menehtyi uintireissun yhteydessä. Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton koulutussuunnittelija Anne Hiltunen kertoo, kuinka hukkuvan ihmisen voi tunnistaa ja kuinka häntä autetaan.
Hukkuminen ei tapahdu äänekkäästi, kuten elokuvissa, vaan saattaa näyttää sukellusleikiltä. Tämä johtuu siitä, että hukkuva keskittyy ainoastaan hapenottoon.
– Hän käy pinnalla, ottaa happea ja menee jälleen vedenpinnan alapuolelle. Silloin hän voi harvemmin tehdä itseään näkyväksi, sanoo Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton koulutussuunnittelija Anne Hiltunen.
Jos epäilet hukkumista, kysy ensin
Hiltusen mukaan hukkuva näyttää siltä, kuin hän kiipeäisi näkymättömiä tikkaita ylöspäin. Hiukset voivat olla silmillä, pää kallellaan ja kädet käydä räiskähtämässä veden pinnan päällä.
Tällöin rannalla olijat voivat kysyä vedestä, onko kaikki kunnossa.
– Jos vastausta ei saa, niin on hyvä lähteä auttamaan, Hiltunen sanoo.
Toimi näin hätätilanteessa:
Hälytä lisäapua jos suinkin mahdollista, ennen kuin aloitat varsinaiset pelastustoimet. Näin varmistat lisäavun saamisen paikalle.
Rauhoita pelastettavaa kertomalla hänelle, että apua on tulossa. Se antaa pelastettavalle turvallisuuden tunnetta ja voimia jaksaa vielä vähän aikaa.
Etsi apuväline, hae jotain kättä pidempää avuksesi ja turvaksesi, mieluiten jotain kelluttavaa. Jos olosuhteet ovat vaikeat, pyri saamaan apua muilta paikallaolijoilta tai soittamalla hätänumeroon 112.
Pelasta: lähesty pelastettavaa varoen, mutta ripeästi. Pidä apuväline itsesi ja pelastettavan välissä ja ojenna apuväline pelastettavalle, jos pelastettava on lähellä rantaa. Välineen voi myös heittää hänelle. Auta pelastettava rantaan, tee tarvittavat ensiaputoimenpiteet ja toimita tarvittaessa jatkohoitoon.
Korjattu 24.6.2019. kello 10.32: Korjattu Anne Hiltusen ensimmäisestä sitaatista sana selväksi sanaksi näkyväksi.