Tiedätkö, mikä on HRAP-sääntö? Toimi sen mukaan, jos näet ihmisen hukkuvan

Toimi näin, jos näet ihmisen hukkuvan 5:20
HRAP-sääntö käyttöön! Toimi näin, jos huomaat jonkun hukkuvan.

Juhannushukkumisilta voidaan välttyä, jos tilanteessa toimii oikein.

Suomen juhannuksina on hukkunut viimeisen kymmenen vuoden aikana keskimäärin kuusi ihmistä. Hukkuneista 80 prosenttia on ollut miehiä, ja suurin osa hukkumisista on tapahtunut Itä-Suomessa.

Useimmiten hukutaan uimareissulla, mutta myös veneily voi päättyä hukkumiseen. Erityisesti säällä on iso merkitys hukkumiskuolemien määrään.

Viime vuosien mustin juhannus osui vuoteen 2021, jolloin peräti 14 ihmistä hukkui. Viime juhannuksena vain yksi ihminen hukkui.

Uimataito heikentynyt

Viimeisimmän valtakunnallisen uimataitotutkimuksen mukaan 6.-luokkalaisten uimataito on heikentynyt aiemmasta selvästi. Vuoden2022 uimataitotutkimuksessa valtakunnallisesti kuudesluokkalaisista 55 prosenttia oli uimataitoisia, kun vuonna 2016 heitä oli vielä 76 prosenttia.

Onnettomuustutkintakeskus kertoi vuonna 2021, että asukaslukuun suhteutettuna Suomessa hukkuu ihmisiä noin kaksinkertaisesti Ruotsiin ja Norjaan verrattuna.

Heikentynyt uimataito huolettaa kokenutta hengenpelastamisen kouluttajaa, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton vesiturvallisuusasiantuntija Anne Hiltusta.

– Viime kesänä lapsille sattui useita läheltä piti -tilanteita ja hukkumisia. Kyllä heikentyneestä uimataidosta saa olla huolissaan, Hiltunen sanoo Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

HRAP-sääntö käyttöön

Hukkumisilta voidaan myös välttyä oikeanlaisella toiminnalla. Viiden jälkeen -ohjelmassa käytiin näin juhannuksen alla läpi, mitä pitää tehdä, jos näkee ihmisen hukkuvan.

– Hukkuva ei aina näytä hukkuvalta, Hiltunen sanoo.

Jos vedessä pärskivä tai paikallaan oleva ihminen ei vastaa huutoihin, aletaan toimia HRAP-säännön mukaan. HRAP on lyhenne sanoista hälytä, rauhoita ja rauhoitu, apuväline ja pelasta.

Miten tositilanteessa toimitaan? Katso mallisuoritus artikkelin videolta.

HRAP – näin pelastetaan veden varaan joutunut

H = Hälytä lisäapua jos suinkin mahdollista, ennen kuin aloitat varsinaiset pelastustoimet. Tällä varmistat lisäavun saamisen paikalle.

R = Rauhoitu itse ja Rauhoita pelastettavaa kertomalla hänelle, että apua on tulossa. Se antaa pelastettavalle turvallisuuden tunnetta ja voimia jaksaa vielä vähän aikaa.

A = Etsi apuväline, hae jotain kättä pidempää avuksesi ja turvaksesi, mieluiten jotain kelluttavaa. Jos olosuhteet ovat vaikeat, pyri saamaan apua muilta paikallaolijoilta tai soittamalla 112.

P = Pelasta: lähesty pelastettavaa varoen, mutta ripeästi. Pidä apuväline itsesi ja pelastettavan välissä ja ojenna apuväline pelastettavalle, jos pelastettava on lähellä rantaa. Välineen voi myös heittää hänelle. Auta pelastettava rantaan, tee tarvittavat ensiaputoimenpiteet ja toimita tarvittaessa jatkohoitoon.

Lähde: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto

Lue myös:

    Uusimmat