Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kiinniotto on herättänyt runsaasti vastustusta maailmalla. Navalnyi otettiin kiinni sunnuntai-iltana heti hänen saavuttuaan Venäjälle. Eilen tuomioistuin päätti jatkaa kiinniottoa 30 päivällä.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoo, että maailmassa on tuhansia mielipidevankeja, kaikilla maanosilla.
Amnesty International Suomen toiminnanjohtaja Frank Johanssonin mukaan mielipidevankeja on myös Suomessa.
– Kyse on aseistakieltäytyjistä, jotka ovat kieltäytyneet myös rangaistuksen omaisesta, liian pitkästä siviilipalveluksesta. Heitä on joka vuosi muutamia.
Järjestö vaatii oppositiojohtajan vapautusta
Maailman suurimman ihmisoikeusjärjestön Amnesty Internationalin mukaan myös Aleksei Navalnyi on mielipidevanki ja järjestö vaatii oppositiojohtajan vapautusta välittömästi.
– Navalnyi on pidätetty vain ja ainoastaan hänen poliittisten mielipiteidensä takia. Hän ei ole yllyttänyt väkivallan käyttöön ja tässä tapauksessa me olemme luoneet tällaisen mielipidevanki-termin. Näiden kohdalla se keskeinen vaatimus on välitön vapauttaminen, Johansson kommentoi.
Lue myös: Ex-oligarkki Hodorkovski: Navalnyilla voi olla edessään kymmenen vuoden vankeustuomio
”Nyt on menty liian pitkälle”
Ihmisoikeusjärjestön lisäksi myös lukuisat poliitikot ja valtionjohtajat ovat vaatineet Navalnyin vapautusta. Kotimaassa kantaa Navalnyin tilanteeseen ovat ottaneet muun muassa presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin.
Reagoinnit saavat Johanssonilta kiitosta.
– Hirveän positiivista, että myös Suomessa niin presidentti Niinistö kuin pääministeri Marin on näinkin voimakkaasti ja selväsanaisesti ottanut kantaa.
Johansson uskoo, että lausunnoilla on merkitystä tilanteen kannalta.
– Kyllä Venäjä kuitenkin haluaa olla osa kansainvälistä kanssakäymistä.
– Tässä tilanteessa Suomi pystyy olemaan se taho, joka kertoo Venäjälle, että nyt on menty liian pitkälle.
Navalnyi halutaan pois julkisuudesta
Oppositiojohtajan vapauttamisen lisäksi Amnesty International vaatii, että Venäjä vapauttaa kaikki Navalnyin kannattajat, jotka pidätettiin lentokentällä.
– Toivoisimme, että Venäjä ennemminkin keskittyisi Navalnyin myrkytystapauksen tutkimiseen, eikä hänen vainoamiseen puhtaasti hänen poliittisten mielipiteidensä takia.
Navalnyin tulevaisuudesta on Johanssonin mukaan vaikea tehdä vielä arvioita.
– Tuntuu siltä, että tässäkin tilanteessa Venäjän viranomaiset ovat improvisoineet. Se pidätys oli aika farssimainen ja se oikeuskäsittely oli vielä farssimaisempi. Todennäköisesti hänet yritetään pitää pois julkisuudesta ja hänet yritetään hiljentää.
Lue lisää: Navalnyin tulevaisuus on epävarma, mutta voiko EU auttaa oppositiojohtajaa? "Tässä on selvästi kyse erittäin vakavasta ihmisoikeusrikkomuksesta"
Kidutus rehottaa vankiloissa
Ihmisoikeusjärjestöllä ei ole tarkkaa tietoa Venäjän mielipidevankien määrästä, sillä luku muuttuu jatkuvasti. Varmaa on kuitenkin se, ettei Navalnyi ole ainoa.
Mielipidevangit ovat esimerkiksi kansalaisjärjestöissä toimineita ihmisiä, toimittajia ja juristeja.
– On myös uskonnollisista syistä vainottuja. Esimerkiksi jehovantodistajia vainotaan Venäjällä ja monet heistä istuvat vankilassa puhtaasti uskonnollisen vakaumuksensa takia.
Vankilaoloja Venäjällä Johansson kuvailee sanalla ”surkea”.
– Viime vuosina on tullut ihan virallistenkin tietojen mukaan tuhansia valituksia kidutuksista, joista ehkä noin muutama prosentti on tutkittu.
Johanssonin mukaan vankeja siirretään usein kauas omalta kotipaikkakunnaltaan.
– Omaiset eivät pääse vierailemaan ja yhteydet asianajajiin ovat sattumanvaraisia. Saniteettitilat ovat heikot ja koronaviruksen aikana tämä on erittäin vakavaa. Kidutus rehottaa Venäjän vankiloissa.