Iho kärähti auringossa – muuttuuko palanut iho ruskettuneeksi?

Aurinko
Paloiko ihosi auringossa? Ihon suojaaminen on ensiarvoisen tärkeää.
Julkaistu 19.05.2014 15:56

MTV LIFESTYLE

Armas aurinko on taas täällä! Moni auringonpalvoja poltti vahingossa hellepäivinä hipiänsä kauttaaltaan punaiseksi – jotkut jopa tarkoituksella rusketuksen toivossa. Milloin iho ruskettuu ja milloin palaa?

Auts! Jos poltit eilen ihosi auringossa, kipu saattaa olla juuri nyt varsin inha: nimittäin auringonpolttaman oireet – kosketusarkuus, aristus, kipu, punoitus ja kutina – ovat pahimmillaan 12–24 tunnin kuluttua auringolle altistuksesta. Tästä syystä nukkuminen ja vaatteiden pukeminen saattaa tuntua äärimmäisen tuskalliselta kipuisena hehkuvan ihon kanssa.

Auringossa palanut iho aristaa ja punoittaa muutamassa tunnissa auringossa olon jälkeen: tästä syystä moni huomaa vasta kotona ihonsa punoittavan kuin paprika.

Estääkö aurinkosuoja rusketuksen?

Rusketus on kehon tapa torjua UV-säteitä ja suojata ihovaurioilta.

Punoitus ja lievä kipu ovat palamisen merkkejä. Palaminen tarkoittaa ihon vaurioitumista UV-säteistä.

Jotkut saattavat jättää aurinkosuojan käyttämättä siinä uskossa, että se estäisi rusketuksen. Aurinkosuojavoide ei estä ruskettumista, mutta ruskettuminen on hieman hitaampaa kuin ilman voidetta.  Rusketus syntyy, kun valo lisää pigmenttisolujen tuottamaa melaniinia. Tämä ihon päällimmäisin kerros – rusketus eli pintapigmentti – pysyy iholla vain vuorokausia, noin 6–10 päivää. Jos iho on vahingoittunut eli palanut auringossa, se uusiutuu nopeammin – eli toisin sanoen säilyy vähemmän aikaa.

Hitaasti hankittu ja aurinkosuojalla haalittu rusketus kestää iholla kauemmin!

Rusketus on suojakeino, palaminen tulehdusreaktio

Iho ruskettuu altistuessaan UV-säteilylle: rusketus on ihon suojakeino, joka pyrkii vähentämään vahingollisten ultraviolettisäteiden pääsyä ihon syvempiin kerroksiin. Iho palaa, jos säteilyä tulee liikaa.

UV-A ruskettaa jo olemassa olevaa pigmenttiä, kun taas UV-B saa aikaan ihon pintasolukon lisääntymistä, eli ihon paksunemista ja uuden pigmentin muodostumista iholla.

Auringonpolttama on ihon tulehdusreaktio – ihon polttaminen ei ole oikea tapa hankkia rusketusta, vaikka palanut, punaisena hohkava iho "muuttuu" rusketukseksi, kun punoitus laskee. Liiallinen UV-säteily vanhentaa ihoa ennenaikaisesti ja toistuva ihon polttaminen auringossa altistaa ihosyövälle.

Siksi onkin tärkeää ennaltaehkäistä ihon palaminen käyttämällä riittävän korkeaa aurinkosuojaa sekä pukeutua peittävästi lierihatulla, aurinkolasein ja hengittävillä vaatteilla.

Jos iho hehkuu kuitenkin jo vaaleanpunaisena, on siinä vaiheessa palamiselta liian myöhäistä suojautua. Auringonpolttama iho paranee yleensä itsestään muutaman päivän kuluessa, mutta voit helpottaa oloasi kotona.

Auringonpolttama on ihon tulehdusreaktio

Älä anna ihon palaa rusketuksen toivossa.

Näin hoidat palanutta ihoa:

Viilennä! Viilennä palanutta ihoa huuhtelemalla ihoa viileällä vedellä vähintään 20 minuuttia ja käymällä viileässä tai kylmässä suihkussa useita kertoja helpottaaksesi tukalaa oloa. Voit myös laittaa kipeälle palaneelle kohdalle kostean kääreen.

Viilennä voitein. Kun olet viilentänyt ihoa vedellä, levitä iholle voidetta. Mentolia sisältävätä voiteet viilentävät ja voivat lievittää kutiavaa ihoa. Aloe vera -voiteet auttavat myös palaneen ihon hoidossa ärsyttämättä ihoa.

After sun - vai kortisonivoide? After sun -voide rauhoittaa ja kosteuttaa ihoa suoraan auringonoton jälkeen, kortisonilla puolestaan parannellaan ja rauhoitetaan palaneen ihon punoitusta. Levitä iholle hydrokortisonivoidetta 2–3 kertaa päivässä.

Vinkki:
Säilytä kevyttä perusvoidetta jääkaapissa, sillä viileä voide iholla lievittää kutinaa ja kiputuntemusta iholla.

Juo! Juo paljon vettä – älä korvaa vettä limujuomilla tai alkoholilla. Nestehukka pahentaa oireita. On myös muutoin tärkeää juoda päivän aikana paljon vettä: ota tavaksesi kantaa vesipulloa aina mukana, minne menetkin.

Älä revi tai kuori ihoa. Vaikka palanut iho kutisee, älä raavi tai kuori sitä. Ihon kuoriutuminen voi kestää jopa 28 päivää, mutta anna sen tapahtua luonnollisesti.

Vältä aurinkoa. Jos olet polttanut ihosi, vältä aurinkoa pysymällä sisätiloissa tai varjossa, sillä palanut iho palaa entistä herkemmin uudelleen. Välttele aurinkoa eritoten klo 11–15 välillä, jolloin UV-säteily on korkeimmillaan.

Kipulääkkeitä. Jos auringonpolttama iho on erityisen kipeä ja arka, kannattaa poiketa apteekissa hakemassa kipulääkkeitä. Tulehduskipulääke pysäyttää palamisreaktion ihossa, ja estää auringonpolttaman pahenemisen. Myös kortisonitabletit 1–2 päivän kuurina lievittävät oireita.

Lääkäriin? Jos palanut iho alkaa oireilla ja siihen ilmestyy punoituksen lisäksi rakkuloita ja turvotusta, ota yhteyttä lääkäriin. Jos sinulle nousee kuume ja kärsit päänsärystä ja pahoinvoinnista, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen, jotta palanut iho ei tulehtuisi entisestään. Muista, että lapsi kannattaa viedä lääkärin pakeille, jos tämän herkkä iho on palanut pahasti.

Lähteet: Tohtori.fi, Terveyskirjasto.fi, Rantapallo.fi, Ilmatieteenlaitos.fi, Auringossa.fi

Tuoreimmat aiheesta

Rusketus