Pysäyttävä esimerkki: Näin pahasti voi käydä, jos unohdat aurinkorasvan

shutterstock_553256902
Aurinkosuojaa ja suojaavaa vaatetusta ei sovi unohtaa, kun aurinko porottaa täydellä teholla. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 03.07.2021 20:40

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Aurinko poltti Turkissa lomailleen naisen nahkan äärimmäisen pahasti. Tapauksesta kertoo The Sun.

Välimeren rannalla sijaitsevassa Antalyassa lomaillut nainen sai kokea kivuliaalla tavalla, mitä käy, jos loikoilee auringossa ilman asianmukaista suojaa.

Nainen ei ollut levittänyt selkäänsä aurinkorasvaa. Lopputuloksena selän iho paloi tulipunaiseksi ja siihen nousi isoja hyllyviä rakkuloita.

Palaneelle iholle nousseet rakkulat ovat merkki toisen asteen palovammasta, kertoo Ihosairaala. Vaurioitunutta ihoa suojaavia rakkuloita ei kannata puhkaista.

Katso, miltä naisen selän iho näytti auringossa loikoilun päätteeksi:

Lue myös: Teetkö sinäkin tämän virheen, kun laitat aurinkovoidetta? Ihotautien erikoislääkäri muistuttaa: "Aika, jonka voi olla ulkona, vähenee huomattavasti"

Suojaa iho auringolta

Ihon palaminen ei ole pelkästään kivuliasta vaan myös vaarallista. Ihon toistuva palaminen lisää riskiä sairastua ihosyöpään, joka johtuu lähes aina auringon UV-säteilystä. Auringolta on syytä suojautua, kun UV-indeksin arvo on 3 tai enemmän.

Vaikka Suomessa aurinko ei paahda yhtä kuumasti kuin etelän lomakohteissa, ihosyövän vaara on todellinen täälläkin. Etelä-Suomessa UV-säteily on vähintään kohtalaista (UV-indeksi 3–5) toukokuusta elokuuhun. Keskikesällä ja keskipäivällä pilvettömältä taivaalta porottavan auringon UV-säteily on voimakasta (UV-indeksi 6–7).

Ensisijainen keino suojautua auringolta on vetäytyä varjoon, muistuttaa Syöpäjärjestöt. Ihoaan kannattaa suojata myös kevyillä peittävillä vaatteilla ja silmät aurinkolaseilla. Aurinkovoiteeksi tulisi valita tuote, jonka suojakerroin on yli 15. Kesäisin auringossa oleskelua tulisi välttää kello 11–15 välisenä aikana.

Lue myös: Espoolainen Roosa otti antaumuksella aurinkoa seitsemän tunnin ajan – sai elämänsä opetuksen jätettyään aurinkorasvan laittamatta: "En osannut olettaa, että voisi käydä mitenkään pahasti" 

Hoida palanut iho

Jos iho on päässyt palamaan, on auringon välttely entistäkin tarpeellisempaa. Kerran palanut iho palaa herkästi uudelleen. Lisäksi iho muistaa aurinkoaltistuksen, joka pitkään jatkuessaan lisää ihosyövän riskiä.

Ihon palamisesta johtuvaa epämukavaa oloa voi helpottaa käymällä viileässä suihkussa, levittämällä iholle kosteusvoidetta sekä juomalla paljon vettä. Halutessaan voi ottaa myös tulehduskipulääkkeen. Tavallisesti iho paranee itsehoito-ohjeilla muutamassa päivässä.

Lääkäriin on syytä hakeutua, jos palamisen jälkeen esiintyy kuumetta, voimakasta päänsärkyä tai pahoinvointia.

Lue myös: Käyttääkö lapsesi lippistä? Laura jakoi varoittavan kuvan kesävaarasta: "Menimme heti ostamaan paremman hatun"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Katso videolta, miltä melanooma voi iholla näyttää.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähteet: The Sun, IhosairaalaSyöpäjärjestötIlmatieteen laitos

Tuoreimmat aiheesta

Kesäiho