Lämpö ja aurinko houkuttelevat ulos päivää paistattelemaan. Itseään grillatessa kannattaa muistaa, että auringonpolttamat voivat aiheuttaa pysyviä vaurioita ihoon.
Lyhytaikainen auringolle altistuminen ei ole haitallista, päinvastoin. Kesällä jo 15 minuutin oleskelu auringossa saa ihon tuottamaan terveydelle tärkeää D-vitamiinia. Yliannostus aurinkoa kuitenkin johtaa auringonpolttamaan.
Runsas UV-säteilyn määrä ja ihon palaminen lisäävät pitkällä tähtäimellä riskiä sairastua ihosyöpään, mutta ei auringonpolttama ole iloinen yllätys lyhyelläkään aikavälillä.
Women’s Health -sivuston haastattelemat lääkärit varoittavat, että vaikka tyypillisemmin auringonpolttama aiheuttaa ensimmäisen tai toisen asteen palovamman, jopa kolmannen asteen palovammat ovat mahdollisia – joskin toki harvinaisia.
Eriasteisia auringonpolttamia
Tyypillinen auringonpolttama aiheuttaa ihon punoitusta ja aristusta parin tunnin sisällä auringolle altistumisesta. Oireet pahenevat seuraavien tuntien kuluessa. Punoitusta kestää yleensä muutaman päivän. Joskus palanut ihoalue alkaa myös hilseillä.
Astetta pahempi auringonpolttama on toisen asteen pinnallinen palovamma, jossa iholle nousee rakkuloita. Muita mahdollisia oireita ovat turvotus, kutina, kuumotus, kipu ja ihon kihelmöinti. Myös yleisoireita, kuten päänsärkyä, oksentelua ja vilunväreitä voi esiintyä. Oireet ovat voimakkaimmillaan 12–24 tunnin kuluttua aurinkoaltistuksesta.
Syvemmässä auringon aiheuttamassa palovammassa vauriot ulottuvat ihokerrosten läpi ja rakkulat ovat syvempiä. Kolmannen asteen auringonpolttamassa iho muuttuu vaaleaksi ja värittömäksi, Women’s Healthin haastattelema yhdysvaltalaislääkäri James Beckman sanoo. Kipu ei välttämättä ole erityisen kovaa, sillä vamma tuhoaa ihon hermopäätteitä.
Tällaisen auringonpolttaman saadakseen suorassa ja polttavassa auringonpaisteessa tulee olla tuntikausia tai jopa päiviä ilman kunnollista suojausta. Vakavan palamisen riskiä lisäävät auringonvalolle herkistävä lääkitys ja tietyt kasvit.
Vaaleaihoisen riski saada auringonpolttama kasvaa, mitä lähempänä päiväntasaajaa ollaan, mutta tapauksia on todettu myös pohjoisempana. Brittilehti The Sun kertoi viime vuonna, miten helteet korvensivat 11-vuotiaan pojan ihon karrelle aiheuttaen kolmannen asteen palovammat. Lapsi ei ollut äitinsä mukaan käyttänyt aurinkorasvaa uimareissullaan.
Näin hoidat auringonpolttamaa
Lievästi auringossa palaneita ihokohtia kannattaa viilentää kylmällä vedellä ja kääreillä. Lisäksi auringonpolttaman saaneen ihmisen kannattaa juoda viileitä juomia. Palaneelle iholle voi laittaa hydrokortisonivoidetta ja kipuun käyttää kipulääkettä.
Jos auringonpolttaman aiheuttama palovamma on laaja, ihoalueelle muodostuu rakkuloita, mukana on yleisoireita tai muuten epäilee, että kyseessä on syvä palovamma, tulee hakeutua viipymättä päivystykseen.
Siinä missä lievä auringonpolttama paranee viimeistään muutamassa viikossa, vakavan auringonpolttaman paranemiseen voi kulua jopa kuukausi. Ja jos palovamma on vahingoittanut ihon syvempiä kerroksia, voi siitä jäädä jäljelle pysyvä arpi.
LUE MYÖS: Iho kärähti auringossa – muuttuuko palanut iho ruskettuneeksi?
Suojaudu auringolta
Auringonpolttaman ehkäisemiseksi on tärkeää välttää keskipäivän aurinkoa, suojata iho vaatteilla ja aurinkosuojavoiteilla sekä käyttää suojaavaa päähinettä.
Toistuva ihon palaminen altistaa ihosyövälle, kuten melanoomalle.
Lue myös: Käyttääkö lapsesi lippistä? Laura jakoi varoittavan kuvan kesävaarasta: "Menimme heti ostamaan paremman hatun"
Lue myös: Ihosyöpää voi sairastaa, vaikka iholla ei näkyisi mitään – lääkäri kertoo, miten se on mahdollista
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: Women's Health, Terveyskylä, Klinik.fi, The Sun