Voiko pilvisellä säällä palaa? Suojaako D-vitamiini ihoa palamiselta? Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Kaisa Toikko kertoo, ovatko viisi väittämää auringosta totta vai tarua.
Yllä olevalla videolla näytetään, millaisista luomista ei tarvitse huolestua.
1. Pilvisellä säällä ei voi palaa
Pilviselläkin säällä iho voi palaa. UV-säteily läpäisee myös pilviverhon. Siksi auringolta pitää suojautua pilvisinäkin päivinä. Ohut pilvikerros läpäisee noin 90 prosenttia auringon säteilystä.
Ilmatieteen laitos ilmoittaa päivittäin UV-indeksin, joka kertoo auringon haitallisen säteilyn määrän. Kun UV-indeksi on kolme tai enemmän, on syytä suojautua auringon säteilyltä.
2. Punainen iho ei ole palanut
Moni mieltää ihon palaneen auringossa vasta, kun iho hilseilee tai on rakkuloilla. Näin asia ei kuitenkaan ole, sillä lieväkin punotus tarkoittaa, että iho on palanut. Itse asiassa sekä ihon punotus että rusketus ovat merkkejä siitä, että auringon ultraviolettisäteily on päässyt vaurioittamaan ihoa.
Lue myös: Tunnista ihosyövän oireet – millainen muutos on hälyttävä?
3. D-vitamiinin ottaminen ennen auringonottoa suojaa ihoa
D-vitamiini ei suojaa ihoa palamiselta. Sen sijaan aurinko vaikuttaa D-vitamiinin esiasteen muodostumiseen ihon rakenteissa. Riittävästi D-vitamiinia saa, kun antaa suomalaisen kesäauringon paistaa kasvoille ja käsivarsille noin kymmenen minuuttia muutaman kerran viikossa.
4. Aurinkovoiteen levitys iholle aamulla suojaa koko päivän
Kertarasvaus aurinkosuojavoidetta ei takaa suojaa koko päiväksi, olipa voide vedenkestävää tai ei. Suojavoidetta pitää lisätä päivän mittaan, sillä sen teho heikkenee muutamassa tunnissa. Varsinkin, jos käy välillä uimassa, voide lähtee helposti pois ihoa pyyhkeellä kuivatessa.
5. Rusketus kaunistaa ihoa
Tämä voi olla totta lyhyellä aikavälillä. Auringon kevyesti päivettämä iho on tämän hetkisten kauneusihanteiden mukainen. Pitkällä aikavälillä ihon paahtaminen auringossa ei kuitenkaan tee kauniiksi. UV-säteily vanhentaa ihoa, tekee siitä ryppyisen ja lisää ihosyövän riskiä.
Lähde: Allergia-, iho- ja astmaliitto