Helsinkiläinen Sini Koskenseppä oli kotonaan viettämässä pikkujouluillallista ystävänsä kanssa, kun hän päätti tunnelmaa luodakseen sytyttää muutaman tuikkukynttilän. – Sitten se poksahti, Sini kertoo.
Yhden tuikkukynttilän liekki alkoi kuitenkin lähes heti käyttäytymään oudosti. Liekki roihusi poikkeuksellisen isona. Sini Koskenseppä päätti kuvata tilanteen.
– Siinä meni ihan murto-osasekunti, kun liekki pyörähti siellä tuikkukupissa ja sitten se poksahti, hämmästelee Koskenseppä.
Hän jakoi videon Facebookissa, jonka jälkeen kävi ilmi, että monella muullakin on käynyt samanlainen tilanne.
– Sitä jotenkin tuudittautuu sellaiseen ajatukseen, että kun esine on tehty jotain käyttötarkoitusta varten, niin se silloin kestäisi myös sen. Ei ollut tullut mieleenkään, että tuikku voisi räjäyttää sen tuikkukupin.
Hyvä muistutus kaikille
Koskenseppä haluaa videolla varoittaa ihmisiä kynttilöiden vaaroista. Tapahtuma oli hänen mukaansa hyvä muistutus siitä, että kynttilöitä ei kannata jättää hetkeksikään vartioimatta.
– Siinä vieressä oli siivousnurkkauksen verho. Sekin olisi voinut pahimmassa tapauksessa syttyä, jos se olisi isommin räjähtänyt. Paljon oli onnekkaita tekijöitä matkassa.
LUE MYÖS: Vakuutusyhtiö muistuttaa kynttilöiden paloriskeistä – älä tee näitä virheitä: "Meillä on tiedossa valitettavia tapauksia, joissa..."
Koskenseppä ei ole ennenkään jättänyt kynttilöitä vartioimatta, mutta tämän tapahtuman jälkeen hän aikoo olla entistäkin tarkempi kynttilöiden suhteen.
Syitä hajoamiselle voi olla monia
Räjähtänyt tuikkuastia oli Iittalan Kivi-kynttilälyhty. Yhtiön PR- ja viestintäpäällikkö Mirka Paasikangas kertoo MTV Uutisille, että näkemättä tuotetta he eivät pysty kommentoimaan yksittäisen tapauksen syitä.
Yksi mahdollinen syy halkeamisille voi olla, että kynttilälyhty on päässyt kolahtamaan esimerkiksi säilytyksen, muuton tai vaikkapa pesun yhteydessä, jolloin lasiin on voinut syntyä pieni halkeama.
Toinen mahdollinen syy hänen mukaansa räjähtämisille voi olla ylikuumentuminen.
Tämän tyyppiset lasilyhdyn hajoamiset ovat Paasikankaan mukaan kuitenkin satunnaisia tapahtumia. Hän sanoo, että jos ehjää Kivi-kynttilälyhtyä käyttää käyttöohjeiden mukaan, niin silloin se ei hajoa tällä tavoin.
– Välillä semmoinen pieni särö saattaa olla tosi vaikea huomata, korostaa Paasikangas.
Katso ylhäällä olevalta videolta Sinin kuvaama video, kun tuikkukippo yhtäkkiä räjähti!