Löytyykö sinunkin kodistasi sekalaista roinaa sisältävä laatikko tai jopa kaappi? Vakuutustutkija muistuttaa piilevästä vaarasta.
Moni suomalainen tunnistaa ilmiön: kaapit ja laatikot pursuavat tavaraa. Se, mikä saattaa jäädä hoksaamatta, on kuitenkin se, että suuri määrä tavaraa kasvattaa palokuorman määrää.
– Kaappeihin unohdetut varavirtalähteet, akut ja käytetyt paristot aiheuttavat vakavia paloturvallisuusuhkia, POP Vakuutuksen vakuutustutkija Paavo Niemelä muistuttaa tiedotteessa.
Lue myös: Päinvastoin kuin yleensä neuvotaan? Palopäällikkö kertoo, kuinka palava sähkölaite kannattaa oikeasti sammuttaa
"Ihmiset eivät välttämättä tule ajatelleeksi..."
Paristokierrätyksen kyselytutkimuksessa yhdeksän kymmenestä suomalaisesta kertoi kierrättävänsä akut ja paristot, mutta silti Suomessa myydyistä paristoista ja akuista vain puolet oikeasti päätyy kierrätykseen. Paristokierrätyksen mukaan tämä johtuu siitä, että osasta akkuja ja paristoja on tullut "näkymättömiä".
Myös Niemelä on havainnut ilmiön, jossa akut ja paristot on unohdettu piiloon kaapiin peränurkkaan.
– Ihmiset eivät välttämättä tule ajatelleeksi, että monissa elektroniikkalaitteissa on sisällä jonkinlainen akku. Esimerkiksi vanhan läppärin tai puhelimen kierrättäminen voi tuntua haastavalta, jos on epävarma tietoturvallisesta tavasta hävittää ne. Silloin laitteet on helpompaa unohtaa kaapin perälle pölyttymään.
Miten toimia, jos kotona syttyy tulipalo? Juttu jatkuu videon alla.
3:46Katso videolta, miten tulee toimia, jos kodissa syttyy tulipalo. Tietyissä tilanteissa ohje on erilainen kerrostalossa ja omakotitalossa. Haastattelussa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön vanhempi asiantuntija Ilpo Leino ja palopäällikkö Taisto Hakala Helsingin pelastuslaitokselta.
Lue myös: Palopäällikkö kertoo yleisimmistä kodin kytevistä vaaranpaikoista – "Merkittävä riski"
Vaarana "räjähdysmäinen tulipalo"
Jos akkupalo pääsee syttymään, se palaa voimakkaasti. Monikaan ei pysty sammuttamaan akkupaloa kotikonstein, sillä palavan akun kuljettaminen nopeasti paikkaan, jossa sen saa sammutettua – esimerkiksi upottamalla veteen – on helpommin sanottu kuin tehty.
Niemelän mukaan akkujen valmistusvirheet tulevat usein esiin vasta, kun akku tyhjentyy.
– Ehjän akun ei pitäisi syttyä, vaikka se tyhjenee. Usein valmistusvirheet tulevat esiin akun tyhjentyessä. Akku voi syttyä myös korkean lämpötilan, ylilataamisen tai kolhiintumisen vuoksi. Jos se akku sitten syttyy siellä kaapin perällä ja pahimmassa tapauksessa siellä on vielä muita akkuja, virtalähteitä tai paristoja jemmattuna, voivat ne aiheuttaa räjähdysmäisen tulipalon, Niemelä varoittaa.
Latauksessa ollut akku roihahti tuleen, kamera tallensi seuraukset. Juttu jatkuu videon alla.
0:50Karu autotallipalo tallentui kameraan.
Lue myös: Vakuutusyhtiö lavasti Teslan akkupalon – näyttävästi roihunneessa sähköautossa ei ollut akustoa lainkaan
Tiedottaminen voi pelastaa jopa henkiä
Vakuutustutkijan yksi yleisimmistä työtehtävistä on nimenomaan palosyyn tutkiminen. Palosyytä voi kuitenkin olla haastava löytää, sillä syttymislähteitä voi olla paljon ja tulipalo on saattanut tuhota rakennusta ja irtaimistoa liikaa.
– Palosyyn tutkintaa tehdään pääsääntöisesti siksi, koska haluamme ehkäistä tulipalojen syttymistä. Esimerkiksi tällaisten akku- ja paristopalojen tapauksessa oikeanlaisista toimintatavoista tiedottaminen voi osoittautua jopa ihmishenkiä pelastavaksi tekijäksi.
Niemelä suosittelee käymään läpi kodin riskipaikkoja, siivoamaan kaappeja ja kierrättämään paristot ja akut asianmukaisesti.
Jos sinunkin kodistasi löytyy sotkuinen "miljoonalaatikko", nappaa videolta ammattijärjestäjän vinkit sen siivoukseen:
9:22Ammattijärjestäjä Ilana Aalto antaa vinkit kodin järjestykseen. Pitääkö kaiken olla aina järjestyksessä? Toimittaja toi kotoaan esimerkin keittiökaapin kaaoksesta, mitä sille tehtiin? Mikä on "miljoonalaatikko"? Aalto esittelee kuorimistekniikan, jolla miljoonalaatikon kaaos selkenee helposti.
Lue myös: Säilytätkö sinäkin leivänpaahdinta "hyvin tyypillisessä paikassa"? Tee tämä toimenpide, kun käytät laitetta
Yleisin latauspaikka on usein vaarallisinkin – kun huomaat "tyypillisen hälytysmerkin", lopeta kännykän käyttö heti
"Ylivoimaisesti suurin syy keittiön tulipaloon" olisi helppo välttää – tutkija kauhistelee näkyä, johon saattaa törmätä jopa asuntojen vuokrailmoituksissa: "Saan siitä slaagin"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: Pop Vakuutus