Iivo Niskasen perinteisen hiihtotavan vuorohiihto on herättänyt ihastelua jo vuosikaudet, ja suomalaisen kyky on noussut taas puheenaiheeksi Pekingin olympiamenestyksen seurauksena. Moninkertaisen arvokisavoittajan henkilökohtainen valmentaja Olli Ohtonen avaa Niskasen vuorohiihdon taustoja.
Ohtonen aloitti Niskasen valmentajan keväällä 2013, minkä jälkeen urheilija-valmentaja-kaksikko on juhlinut muun muassa kolmea olympiavoittoa ja yhtä maailmanmestaruutta. Kaikissa näissä Niskanen on käyttänyt perinteistä hiihtotapaa.
– Iivohan hiihti vuorohiihtoa uljaasti jo silloin, kun minä aloitin hänen valmentajanaan, Ohtonen toteaa MTV Urheilulle.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Iivo Niskasen vuorohiihto on tunnustettu yleisesti maailman parhaaksi.Lehtikuva
LUE MYÖS: Kommentti: Iivo Niskasen viestisuorituksesta paljastui täysin absurdi seikka – tässä tiivistyvät Suomen ongelmat
Onko kyse siis luontaisesta lahjakkuudesta vai mistä?
Kilpakumppaneissa kateutta ja ihastelua herättävän, Norjassa jopa "maastohiihtopornoksi" nostetun vuorohiihdon takana on Niskasen nuoruusvuosien valmentaja Esko Paavola. Ohtonen kehuu Paavolaa, joka on jo eläköitynyt valmentajahommista.
Paavola muisteli hiljattain Ilta-Sanomille sitä, mitä hän ajatteli, kun näki 14-vuotiaan Iivo Niskasen ensimmäiset potkut ja työnnöt perinteisen ladulla.
– Se oli aika kaukana hyvästä hiihtämisestä.
– Tuli vain ajatus: Suomen kovin poika, ja tuollaisella tekniikalla hiihtää? Paavola hämmästeli.
LUE MYÖS: Iivo Niskasen valmentajalta huomio hämmästystä aiheuttaneesta kultahiihdosta – olympiavoittajan mainitsemassa kurimuksessa kaiken ydin: "Tässä Iivo on todella hyvä"
Ohtonen alleviivaa Paavolan roolia.
– Tekninen osaaminen on nimenomaan Eskon opettamaa siellä nuoruudessa. Ja Iivo on sitä totta kai sitten jalostanut paljon eteenpäin tässä vuosien varrella. Se on hänen vahva aseensa, niin sitä on kehitetty ja Iivo on tehnyt paljon töitä sen eteen.
Musertava ase Zhangjiakoussa
Kun Ohtosen puheita kuuntelee, ei tarvitse ihmetellä, miksi Niskanen tyrmäsi haastajansa kahdeksan vuotta odottamallaan päämatkalla, Pekingin olympialaisten 15 kilometrin perinteisen kisassa viime perjantaina.
Huippukuntoinen ja loistavalla kalustolla hiihtävä suomalainen saa Zhangjiakoussa vielä ekstrahyötyä latuprofiileista.
– Iivo on hiihtäjäksi pitkähkö, pidempi kuin keskivertohiihtäjä, joten hän pystyy käyttämään pitkiä raajojaan vuorohiihdossa juuri tämäntyyppisiin nousuihin, joita täällä on. Nousut ovat hyviä vuorohiihtoon, jossa liu'utetaan suksea, niin se (tekniikka) korostuu täällä vielä hienosti. Nousujen kulmat ja kestot ovat sopivia.
– Ja myös tasatyöntö ja yksipotkuinen ovat Iivolla osa-alueina kunnossa.
LUE MYÖS: Niskasella unelmasuksi, Hakolalla kammokapula – huoltopomolta tyhjentävä selitys: "Siinä sen eron näkee"
Ohtosen mukaan Niskanen seuraa tarkasti muiden huippujen hiihtämistä, ja poimii sieltä mahdollisia virikkeitä omaan perinteisen etenemiseensä. Norjan Johannes Hösflot Kläbo on tuonut hiihtotapaan uusia tuulia sprinttitykityksellään. Venäjän Aleksandr Bolshunov on puolestaan mielenkiintoinen seurattava jo pelkän kaksintaisteluasetelman takia.
– Nämä kaksi herraa näkevät toistensa hiihtoa siinä kisasuorituksessa hyvin läheltä, ja videoita on varmasti katsottu jälkikäteen molemmissa osoitteissa, erityisesti Bolshunovin tasatyöntötekniikkaa kehuva Ohtonen sanoo.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Iivo Niskanen (vas.) ja Aleksandr Bolshunov ovat kolistelleet sapeleita Pekingin olympialaisissa. Bolshunov voitti yhdistelmäkisan ennen pronssimies Niskasta, mutta perinteisen 15 kilometrin kisassa suomalainen oli ykkönen ennen hopean napannutta Bolshunovia.AFP / Lehtikuva
Eniten tekniseen suorittamiseen kiinnitetään huomiota hiihtomatolla tehdyissä harjoituksissa.
– Pystymme vertaamaan samoille nopeuksille ja kulmille tilannetta eri kertojen välillä. Tämä on tärkeä työkalu tekniikkaharjoittelussa, myös Vuokatti-Rukan urheiluakatemian tutkimusjohtajana työskentelevä Ohtonen täsmentää.
– Normaaliharjoituksissa käytämme sitten videointia ja sen sellaista. Pieniä asioita. Isoja muutoksia Iivon perinteisen hiihtämiseen ei ole enää tarvetta tehdä.
Niskaselta odotetaan seuraavaksi huippuesityksiä Pekingin olympialaisten pariviestissä keskiviikkona. Hänen rinnalleen on vahvimmin ehdolla vapaan sprintissä säväyttänyt Joni Mäki.
Pariviestien (p) karsintavaihe alkaa keskiviikkona Suomen aikaa kello 11.00 ja finaalivaihe klo 13.00. Koko olympiaohjelman ja suomalaisurheilijat näet tästä linkistä.