Suomessa ikä ei ole este henkilöauton kuljettamiselle ja ajokortille, vaan pikemminkin erilaiset sairaudet tai rikkomukset liikenteessä.
Suomessa jopa 100-vuotias voi halutessaan ajaa autoa, jos terveys sen sallii. Ajokortista joutuu todennäköisimmin kuitenkin luopumaan hieman aiemmin, sillä pakolliset lääkärintarkastukset korttia varten alkavat 70-vuotiaana. Tämän jälkeen tarkastuksia tehdään säännöllisesti viiden vuoden välein, koska ajokorttikin on voimassa tämän ajan.
– Ellei sitten jonkin syyn, esimerkiksi sairauden tai vamman vuoksi määrätä lyhempää aikaa, kertoo johtava asiantuntija Jussi Pohjonen Liikenteen turvallisuusvirastosta Trafista.
Lääkärintarkastuksessa keskitytään näkökykyyn ja mahdollisiin sairauksiin, jotka voisivat haitata tai estää autolla ajamista. Ajokorttiin voidaan esimerkiksi kirjata rajoituksia tai ehtoja liittyen kuljettajan terveyteen.
– Yleisin ehto on se, että kuljettajan pitää käyttää ajaessaan silmälaseja tai piilolinssejä - ja tämähän ei ole mikään vain ikääntyneiden kohtalo, vaan myös nuorten, jotka ovat vaikkapa juuri hankkineet kortin, kertoo Pohjonen.
Jos henkilö ei ole enää ajokuntoinen, tieto menee lääkärin kautta viranomaisille. Myös poliisi voi määrätä henkilön ajokieltoon, uuteen ajokokeeseen tai lääkäriin hankkimaan todistuksen.
– Lainsäädäntö siis mahdollistaa tarkastuksen viittä vuotta lyhyemmälläkin aikataululla.
Terveydellisin perustein lääkäri voi myös määrätä hankittavaksi autoon erityisvarusteita.
– Lääkäri voi määrätä automaattivaihteiston autoon tai erilaisia hallintalaitteita. Tarvittavien erityisvarusteiden selvittäminen ja sovittaminen tapahtuu yhteistyössä lääkärin, autokoulun ja tutkinnon vastaanottajan kesken, Pohjonen sanoo.