Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on julkaissut pääministeri Petteri Orpolle ja työministeri Arto Satoselle osoitetun avoimen kirjeen liittyen hoitajien työperäiseen maahanmuuttoon.
SuPer kertoo haluavansa kiinnittää huomiota vieraskielisten hoitajien kielitaitoon ja työperäiseen maahanmuuttoon liittyviin haasteisiin.
– Haluamme kysyä näin julkisesti, mitkä hallituksen toimet tukevat työperäisen maahanmuuton kautta Suomeen tulleiden hoitajien kielitaidon kehittymistä riittävälle tasolle, jotta asiakas- ja potilasturvallisuus voidaan taata.
– SuPerin selvityksestä käy ilmi, että vieraskielisten hoitajien riittämätön kielitaito kuormittaa myös muita hoitoalan ammattilaisia kohtuuttomasti, todetaan kirjeessä.
Lue myös: Työministeri Satonen matkustaa Filippiineille ja Vietnamiin houkuttelemaan Suomeen hoitajia
Super huomauttaa, että riittävän kielitaidon opettaminen ei voi olla muiden työntekijöiden vastuulla. Liitto toteaa, että työnantajat kantavat vastuun työpaikan turvallisuudesta, johon kuuluu myös riittävän kielitaitoinen työvoima.
– Sote-sektorin sekä kuntien varhaiskasvatuksen tiukka henkilöstö- ja taloustilanne ei mahdollista kielen opetusta ilman valtiovallan taloudellista tukea.
– Hallituksen harjoittama leikkauspolitiikka näyttää hoitajien kielenopetuksen rahoituksen näkökulmasta johtavan täysin toiseen suuntaan, kirjeessä kritisoidaan.
Lue myös: Perussuomalaisten Mäkelä ihmettelee työministeri Satosen rekrytointimatkaa Filippiineille ja Vietnamiin
SuPerin mukaan työministeri Satosen kannanotot työperäisen maahanmuuton lisäämisen osalta ovat oikeita, mutta liitto odottaa konkreettisia tekoja ja rahoitusta hoitajien riittävän kielitaitotason turvaamiseksi.
Liiton mukaan on myös Suomen etu, että muualta saapuvat hoitajat integroituvat suomalaiseen yhteiskuntaan ja jäävät tänne myös määräaikaisten työsopimusten päätyttyä veronmaksajina.
Liitto myös huomauttaa, että hoitoalalle tulevien hoitajien perheenyhdistäminen on varmistettava.
– Ei ole oikein, että hoitaja joutuu jättämään perheensä lähtömaahan. Emme hyväksy tällaista kohtelua.