Vantaalla ostettiin kaksi riksaa testamenttivaroilla. Nyt vapaaehtoiset kuljettavat ikäihmisiä niiden kyydissä. "Tämä on molemminpuolinen ilo", sanovat Rauni Viitamäki ja Kari Martikainen.
– Pistä vauhtia, kehottaa 86-vuotias Rauni Viitamäki pilke silmäkulmassa.
Pyöräluotsi Kari Martikaisen ohjastama riksa kiitää vesilätäkön yli.
– Tämä on tämmöistä kivaa menoa eikä pörinää kuulu. Jos olisi parempi ilma voisimme mennä piknikille, Viitamäki viittaa nurmikenttään.
Kaksikko lähti liikkeelle Myyrinkodista, jossa Rauni Viitamäki osallistuu vanhusten päivätoimintaan.
Martikanen on mukana vapaaehtoisena ja sanoo riksaretkien olevan molemminpuolinen ilo.
Riksan polkeminen on Kari Martikaisesta hauskaa ja antoisaa.
– Tapaan ihania ihmisiä. Olen ollut nyt vajaan vuoden eläkkeellä ja tykkään pyöräilystä. Käyn keskimäärin kerran viikossa täällä pyöräilemässä.
Luonto inspiroi
– Katso, miten komea. Onko se haapa, Viitamäki kysyy.
Yhdessä keskustellaan luonnosta ja sota-ajasta.
– Vanhukset kertovat hyvin paljon sota-ajan muistoja ja pyöräilymuistoja. Minulle on laulettu ja lausuttu runoja. Luonto selvästi inspiroi ikäihmisiä ja tuo muistot mieleen, Martikainen kertoo.
Koirien ulkoiluttaja pysähtyy juttelemaan ja Viitamäki ihastelee koiria.
– Söpöliinejä, niin söpöliinejä.
Hoitajatkin riksakuskeina
Riksa nousee ylämäkeen.
– Tässä auttaa, että tämä on sähköavusteinen pyörä. Saa vähän apuja. Pyörä painaa aika paljon, parisataa kiloa, ja siihen matkustajat päälle, Kari Martikainen naurahtaa.
Vanhuksia ensimmäinen kerta kyydissä yleensä jännittää.
– He kysyvät, että ei kai mennä liian lujaa, ei kai kaaduta. Meillä on tässä kolme pyörää tavallisesta pyörästä poiketen. Ei ole vielä nurin menty eikä varmasti mennäkään, Martikanen toteaa.
Vantaan kaupungin vs. Kotihoidon esimies Anna Nevalainen sanoo, että riksojen avulla vanhukset jaksavat ulkoilla pidempään ja pääsevät samalla pidemmälle kuin muuten.
– Riksat ovat viikoittain käytössä. Myös jotkut hoitajista ovat kouluttautuneet pyöräluotseiksi ja lähteneet viemään omia asiakkaitaan ulos, Nevalainen kertoo.
Myyrmäessä on hyvät reitit kulkea, mutta on aika kääntyä takaisin.
– Keväällä kuullaan, kun linnut alkavat laulamaan, Rauni Viitamäki hymyilee.